Palms – kapela, která zhudebňuje sny

Palms – kapela, která zhudebňuje sny

Tisk

200hudVůbec mě nepřekvapí fakt, že valná většina čtenářů, potažmo posluchačů hudby, o kapele Palms nikdy neslyšela. Jde totiž o mladou kapelu, která vznikla teprve v roce 2011 a kterou tvoří zpěvák Deftones, Chino Moreno, a tři členové nyní už rozpadlé kapely Isis: Jeff Caxide – basa, Bryant Clifford Meyer – kytara a klávesy, Aaron Harris – bicí.

 

 

Dali se dohromady přede dvěma lety a 25. června tohoto roku vypustili do světa eponymní nahrávku, kterou sami nahráli a sami produkovali. Je to naprosto unikátní mix hudby a to v tom smyslu, že jde o špetku onoho z Deftones a trocha onoho z Isis. Navíc sázejí na melodie a ne na riffy, jde o klidnější a umírněnější verzi výše zmíněných kapel.

Hypnotická serenáda smyslů, přesně tak bych popsala úvodní píseň Future Warrior. Poklidná kytarovka, která posluchače až ukolébá sladkým čistým vokálem China. Mimochodem, vybrat jako zpěváka právě China Morena byla výborná volba, protože už v první písni mám pocit, že jeho projev pro tuto skupinu není zpěvem, ale spíš chybějícím hudebním nástrojem.
Patagonia už pracuje s přímější a jasnější hudební linkou, opět pod taktovkou podmanivého zpěvu. Kytary se skvěle doplňují. Bicí potlačené do pozadí příjemně rezonuje v uších.
Mission Sunset představuje takřka desetiminutový epos, který se líně plíží a člověka až uspává svou nevtíravou přítomností. Mám pocit, jako by to byl svět sám pro sebe a ke konci mi to připadá jako úplně jiná písnička.

hud

Další píseň, Shortwave Radio, mi víc než cokoliv jiného připomíná osobní zpověď, ale jinak bych to popsala jako průměrné a překombinované.
S písní Tropics přichází změna scenérie. Nemůžu se vyvarovat toho, abych o žánru skupiny neuvažovala jako o dream rocku. Psychedelie z toho úplně čiší.
Závěrečná píseň nese název Antarctic Handshake a nese se na vlně jemné melodie, která laská vnitřek vašich uší a až únavně vás nechce pustit ze svých spárů. Strašně mě to zahltilo a nevím, jestli je to dobře. Po poslechu jsem si připadala jako po lobotomii.

Vůbec jsem netušila, jak kapelu obodovat. Jak změřit úroveň pouhých šesti písniček, které však mají šílenou stopáž (05:44 – 09:58 minut!). Chápu, že jde o alternativu/soft rock zahalený poklidnou mlhou. Palms jako kapela i jako toto album neláká posluchače na nějakou vypalovačku, spíš vábí na jemný a vyvážený rock. Já ale postrádám trochu bujařejší projev emocí. Celé mi to připadá jako snová realita, možná až příliš klidné a místy i překombinované. Proto 65 %.


Název nosiče: Palms
Interpret: Palms
Žánr: dream rock, alternativa
Skladby: 01. Future Warrior, 02. Patagonia, 03. Mission Sunset, 04. Shortwave Radio, 05. Tropics, 06. Antarctic Handshake
Stopáž: 46:56
Vydavatelství: Ipecac Recordings
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto/obálka: www.palmsband.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kniha Vaření pro vegany má výstižný podtitul – Vegansky s chutí

vegan200Kuchařek je na českém trhu přehršle, a jelikož zdravá výživa a stravování bez masa je v dnešní zrychlené době moderní, objevují se i nejrůznější kulinářské příručky pro nemasožravce. Mezi ně patří i 100 receptů v seskupení Vaření pro vegany, které vydalo...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...