Balkánske gitarové trio na Slovensku

Balkánske gitarové trio na Slovensku

Tisk

Balkan perexV rámci festivalu Kultúrneho leta a hradných slávností 2014 sa uskutočnil 6. júla na hlavnom námestí v Bratislave gitarový koncert v podaní skupiny Balkan Strings Trio. Po zakončení svojho turné v Rakúsku, sa rozhodli zavítať aj na Slovensko.


„Pred niekoľkými rokmi sme hrali na Bratislavskom majálese prvýkrát. Bol to príjemný koncert a atmosféra bola dobrá. Bratislava je prekrásne staré mesto. Vždy sa tešíme, keď ju môžeme znovu navštíviť,“ uviedol najstarší gitarista Zoran Starcevic.

Balkánsky koncert spravil na domácich aj zahraničných návštevníkov veľký dojem a gitaristov odmenili veľkým potleskom. „Slovenské publikum je perfektné. Sme veľmi vzrušení a šťastní,“ povedal otec svojich talentovaných synov Zoran Starcevic.

Balkan

Na príprave koncertu ako aj celého festivalu sa podieľali predstavitelia Bratislavského kultúrneho a informačného strediska. Tento koncert ako uvádza produkčná festivalu Snežana Jović Werner je trochu náhodou. „Dostali sme na nich kontakt aj odporúčanie. Našťastie boli na turné v Nemecku a Rakúsku, čo je kúsok od nás, a tak nám predniesli ich umenie. Som rada, že sa takýto koncert u nás odohral. Bol výborný,“ uviedla Snežana Jović Werner.

Balkan1

K balkánskej hudbe ju neviaže len pracovná povinnosť produkčnej, ale aj spomienky na domov a detstvo. „Môj vzťah je výnimočne veľký, keďže som Srbka a sama sa venujem balkánskej hudbe. Je to pre mňa veľká česť, že som mohla zorganizovať tento koncert,“ uzavrela Snežana Jović Werner. Po doznení jeho posledných melodických nôt sa návštevníci pobrali každý svojou cestou. Čaro Balkánu sa nestratilo ani vtedy a sprevádzalo ich v podobe tónov a spomienok na krásny umelecký zážitok na ich ceste domov.

Autorkou fotografií je Lenka Meravá


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Extrémní a tápající postavy v chytrém divadle, které občas bolí

200 tvarPřinášíme vám rozhovory se třemi členy souboru OLDstars, složeného ze studentů pražských uměleckých škol, kteří ztvárňují hlavní role v představení TVÁŘ V OHNI (Feuergesicht) Maria von Mayenburga – Annou Peřinovou (Olga), Jeníkem Tylem (Pavel) a Ma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Dámský klub půlnočního plavání

big damsky-klub-pulnocniho-plavani-7yV-514225

Představa, že každou noc plavete v chladných a hlubokých vodách jezera, řeky nebo oceánu a necháváte odplout všechny své starosti, je nejen roman...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

RECENZE: Osamělý jezdec

200 jezdecOd tvůrců, kteří nám přinesli Piráty z Karibiku, jsme se letos dočkali nového díla. Opět se zmalovaným Johnym Deppem, ale tentokrát na divokém západě. Osamělý jezdec sice pozbyl milostného příběhu a akce, ale na groteskní scénky režisér Gore V...