Prázdniny s kouzelným deníkem

Prázdniny s kouzelným deníkem

Tisk

denik perexDesky knihy připomínající látkový pestrobarevný vzor přímo vybízejí k přidělení statusu – Dívčí deník. A tím by dozajista byl, kdyby se zápis vedl jako denní záznam. Události v knize jsou skutečným vyprávěním jedné puberťačky na prázdninách. Zážitků si z nich odvezla více než dost, ale také mnohá faux pas, o kterých vesměs věděla jen ona, její kamarádka a kouzelný deník.


Kouzelný deník plnící přání, která do něj Lena zapisovala kouzelným perem. Jen nefunguje přesně, protože si s ním trošičku pohrál Lenin pes Goethe. Ačkoliv byl deník pokládán nenávratně za ztracený, objevily jej Lena s Hannah za skříní, trošku potrhaný, trošku pošmudlaný, ale jakžtakž schopný k dalším zápisům. Kolik radosti zapříčinilo objevení poškozeného kouzelného pera, to si vzal pes do parády taky. Kniha s perem se opravila, a tak si ji Lena s Lili vzaly na prázdniny k tetě Pi. Jel s nimi i Goethe, ovšem až poté, co mu Lena přičarovala náklonnost k náhubku, žel takovou absolutní. Goethe jej nechtěl sundat ani k jídlu.

Po útrapách ve vlaku se skupinou malých výletníků a „Velké trojky“ se konečně dostaly do Wilhelmshavenu. Útrapy však neskončily. Děvčata se psem odjela s tetou na další výlet, dalších několik hodin cestování v autě. I přes veškerou snahu zápisů přání Lenou do kouzelného deníku nedopadaly situace tak, jak by si dívky přály. Trajekt i teta dorazily včas, ale Goethe zmizel. V kempu dostaly skvělé místo blízko vody, jen s neexistujícím číslem a příliš blízko přílivu. Přičarovaná dovednost surfování Lili málem připoutala k prknu navždy. Fríský jezdecký kůň se transformoval do plastové mini figurky v písku, z kamaráda pro Goetheho se stala zamilovaná psí slečna. Zajímavé sousedy nahradila tlupa otravných dětských táborníků v čele s již známou „Velkou trojkou“, třemi bratry Lukasem, Jonasem a Tobim. I s nimi si děvčata užila až až za přispění zápisků v kouzelném deníku.

Snaha zbavit se „Velké trojky“ nakonec způsobila jen objevení se další skupiny ještě nepříjemnějších a více otravných kluků, kteří šikanovali Tobiho, nejmladšího z „Velké trojky“. No, aspoň tady nakonec deník fungoval tak jak má a tyrani dali Tobimu pokoj s konečným potrestáním trýznitelů.

Tobi, i přestože neměl zdání o moci Lenina deníku, zažil díky němu několik opravdu úžasných zážitků, od nalezení jantaru na pláži přes odvážný horolezecký výstup až po výhru poháru v jezdecké soutěži. Vliv deníku neminul ani Lucase a Jonatána. Lucas se díky němu ocitnul v soutěži DJ a vyhrál, Jonatan ztratil řeč a stal se informátorem obou dívek. Kromě toho… ale to už si přečtěte sami.

Kniha je určena především pro dívky d 9 do 12 let. Je psána jednoduchým, srozumitelným způsobem a bez vulgarismů. Což kvituji. Určitě bude pěkným dárkem prázdninového čtení romantickým dívenkám, toužícím po dobrodružství. Nemohu si odpustit poznámku: Škoda, že v životě nemáme k dispozici takový kouzelný deník plnící přání. Problémy si musíme řešit sami. A tak, pokud se setkáte se šikanou, řekněte o tom dospělým, ti už si s tím poradí. Nebojte se, odvahu, a ono to půjde.

Prázdniny s kouzelným deníkem

denik

Autor: Stefanie Dorr
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 133 stran

Hodnocení: 70 %

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každej knižke třeba pomocť a naučiť ju lietať, pripadne ju potom navigovať na ceste k čitatelovi,“ říká slovenský výtvarník Juraj Martiška

200 knizkaPřed dvěma lety touto dobou tvořil Juraj Martiška ilustrace ke knížce Jiřího Holuba Jak se zbavit Mstivý Soni. Letos si před létem střihl opět „Holuba“ – vytvořil obrázky pro slovenské vydání příběhu Kolik váží Matylda. Co je nového u Juraje Ma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bang! Bang! Motherfucker!

100 naboju 200100 nábojů: Posmrtné blues je dalším zářezem na pažbě Briana Azzarella, který se v mých očích v posledních měsících dostává blíž a blíž k výšinám komiksových tvůrců. Brian napsal další skvělý scénář o osude...


Literatura

Biologie víry - a genetické nebe se kácí!

BiologieViry perexTaké žijete v přesvědčení, že vaše genetická výbava je prostě pevně dána, dispozice k různým nemocem jsou již od narození zapsány ve vaší DNA a že to, co vás v životě potkává nemůžete ovlivnit? V tom případě vás myšlenky a fakta uvede...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...