Usain Bolt – Rychlejší než blesk

Usain Bolt – Rychlejší než blesk

Tisk

Bolt 200„Tak jsem se pořádně chytil volantu, a pak se to BMW M3 převrátilo jednou, podruhé, potřetí; odrazilo se po střeše od mokré silnice a rovnou do příkopu. Čelní sklo se rozprsklo, airbagy vylétly. Křup! Jak kapota narazila do země, zkrabatila se hlasitým zapraštěním…“

 

 

Takhle začíná poučná a velmi napínavá kniha USAIN BOLT -  Rychlejší než blesk, o mém běžeckém hrdinovi, jamajském sprinterovi. Usain Bolt je nejrychlejším člověkem na naší planetě. Už v patnácti letech se zařadil mezi atletické fenomény, když v Kingstonu vyhrál dvoustovku. Dnes je (zatím) držitelem šesti zlatých olympijských medailí a je rekordmanem v běhu na 100 a 200 metrů. Kromě toho vyhrál mnoho dalších závodů na mistrovstvích světa. Nemusel být ale tam, kde je nyní, protože měl velké problémy s páteří. V roce 2009 měl ošklivou autonehodu, při které se opravdu znovu narodil. Jeho život mohl být úplně jiný. On se ale nevzdal a porval se s nepříjemnostmi i zraněním.

Jak sám říká, škola ho bavila, nejvíce matematika. A potom ho bavilo soupeřit s ostatními. Když pan učitel napsal nějaký příklad na tabuli, Usain rychle běžel hledat jeho řešení. Mezi dětmi byl oblíbený, nosil maskáče a triko a nic ze sebe nedělal, nebyl nafoukaný, ale soutěživý ano. Nejvíc ho bavil kriket, brzy přibyly i další sporty. Když potom dokončil školu, uvědomil si, že sport je to, co chce dělat. Šly mu sprinty a rozhodl se, že zkusí běhat víc. Zkusil pár školních závodů a brzy bylo všem jasné, že je to nejrychlejší kluk v širokém okolí. Vyhrával jeden školní závod za druhým a poličky v obýváku se prohýbaly pod trofejemi, které vysoutěžil. Ale pořád to bral s humorem a vůbec ho nenapadlo, že jednou bude tak moc slavný. Přesto se začal věnovat tréninku a pod vedením trenéra se lepši a lepšil, i když už teď byl hodně dobrý. A potom přišla první olympijská medaile, a pak další a další … Za každým úspěchem byla ale obrovská dřina, píle a často i bolest.

Bolt

Tahle knížka většího formátu s portrétem Usaina Bolta na obálce se mi opravdu moc líbila, protože je o mém oblíbeném sportovci a mám moc rád vyprávění. Navíc je doplněna mnoha barevnými fotografiemi, na kterých je například dům v Coxeathu, kde Usain vyrůstal a trávil dětství, jsou tady fotky z běžeckého oválu, ze závodů, ale taky snímky jeho rodiny a kamarádů. Na jedné z fotek je i Usainovo pověstné gesto. U fotky je popisek: „To Di World – poprvé jsem to ukázal v Pekingu, od té doby je to gesto něco jako můj podpis. Kamkoli přijedu, všude po mě chtějí, abych ho předvedl.“ A na fotce je Usain na stadionu, za ním tribuny plné lidí a on má zlaté tretry v ruce. Úplně cítím tu atmosféru.

Celkově vzato, v téhle knize nečtete jenom životopis, vy si ten život prožíváte s Usainem. A to se mi líbilo, smál jsem se a byl smutný, tohle vyprávění je opravdu poutavé a vtáhne vás do děje. Písmena jsou akorát velká a příjemná na čtení, papír je hrubší na omak a obsah prostě báječný! Nejvíc obdivuji Usainovu píli a odhodlání a poznal jsem, že když člověk chce, může dokázat úplně všechno.

Název: Usain Bolt – Rychlejší než blesk. Můj životopis
Z anglického originálu přeložil: Petr Kotouš
Redakce a korektury: Michal Procházka
Odpovědný redaktor: Antonín Kočí
Technický redaktor: Pavel Kolín
Sazba: Radek Nahodil
Vydala: Mladá fronta a.s., Praha 4
Rok vydání: 2014, 8355. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran:  304 + 16 stran barevné přílohy
ISBN: 978-80-204-3268-1

( 6 hlasů )

www.mf.cz                     


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„...i do sítí pavoučích se dá štěstí chytat..."

aneta200Aneta Langerová je v pilných přípravách na turné k novému albu „Jsem", které se stalo v den jeho křestu zlatým. Turné začíná na koncertě v brněnském Semilassu 16. 2. 2010. Na koncertech zazní jak nové skladby, tak i oblíbené kusy z alb předchozích. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Namalujte s Van Goghem jeho hvězdnou noc

van goghova hvezdna noc 200Místo výletu do galerie se můžete ponořit do knihy a dozvědět se mnohem víc nejen o velmi známých obrazech díky knize s názvem Van Goghova hvězdná noc a podtitulem Dějiny umění v příbězích pro děti.

...

Literatura

Hellboy zasahuje popáté – Červ dobyvatel

Hellboy5 200Páté komiksové vystoupení největšího paranormálního vyšetřovatele na světě, obrovského tvora s koženým kabátem, upilovanými rohy a s kapsami nacpanými amulety, „čestného člověka“ (lidský status mu byl úředně přiznán Kongresem Spojených států ame...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

masin 200Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na portálu HitHit.cz na jeho výrobu poslali více než jeden a půl milionu korun. V t...