NPÚ: Památky letos lámaly návštěvnické rekordy

NPÚ: Památky letos lámaly návštěvnické rekordy

Tisk

npu200Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna do konce září přes čtyři a půl milionu návštěvníků, což je více než za stejné období v loňské sezoně. Více návštěvníků pro památky znamená i vyšší výnosy, a tak za zhruba 30 milionů korun, které NPÚ získal ze vstupného, zaplatí například opravu fasády zámku Mnichovo Hradiště, obnovu kostela sv. Víta v Zahrádce, nebo restaurování papírových tapet v tzv. kardinálském pokoji na Sychrově.

 

Velký zájem o návštěvu hradů a zámků letos kastelány překvapil; ve srovnání s minulým rokem čekali spíše pokles. Již v polovině prázdnin však bylo jasné, že na hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu chodí letos ještě více lidí než loni. Největší zájem návštěvníků zaznamenal, stejně jako v minulých letech, státní zámek Lednice, podobně jako hrad a zámek Český Krumlov. Třetím a čtvrtým nejnavštěvovanějším objektem byly již tradičně zámek Hluboká a hrad Karlštejn; jejich kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky již léta prakticky naplněna. Památkou, která letos zaznamenala opravdu výrazný nárůst zájmu, je národní kulturní památka Hospital Kuks, otevřená po kompletní obnově letos v březnu.

npu3

 

Výrazné zvýšení zájmu návštěvníků však zaznamenaly také památky, které Národní památkový ústav spravuje v Kroměříži. Především díky Květné zahradě, otevřené v září 2014 po celkové obnově financované z evropských dotací, dorazilo letos do kroměřížského areálu o třetinu více návštěvníků než loni.

Na většině památek sezona ani prvním listopadovým den definitivně nekončí. Někde budou mít otevřeno celou zimu, jiné památky zvou alespoň o víkendech na speciální akce, například adventní, či silvestrovské programy.
Nejnavštěvovanějších památky ve správě NPÚ v roce 2015


ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vlastní nakladatelství znamená pro autora svobodu,“ myslí si spisovatelka Markéta Harasimová. Co ji přivedlo ke psaní a jak si vybírá náměty svých románů?

Harasimova perexMarkétu Harasimovou asi není třeba představovat. Tato úspěšná autorka napsala již 32 knih, z nichž dvě nejnovější – Gaslighter a Kudlanka – vyšly v minulém roce. Nahlédněte do jejího spisovatelského světa a zjistěte, co se ukrývá za obálka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Atmosféra zaoceánské lodi vás pohltí

pasazer23 200V nakladatelství Anag vyšla další kniha mistra psychothrillerů Sebastiana Fitzeka. Tentokrát se jedná o Pasažéra 23, který v originále vyšel už v roce 2014.

 

...

Literatura

Chcete poznat hiphopovou subkulturu? Přečtěte si Malej NY

malej-ny 200Tvorbu této knihy Malej NY jsem sledovala prostřednictvím autorova profilu na Instagramu a byla jsem na ni moc zvědavá. A to přestože k popsanému prostředí mám hodně daleko.

 

...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Tlumočník je kvalitní roadmovie o životě dvou starců

7c7deb1031a39ad78df4b7052ea5 r16 9 w720 h405 geb89bd32ff8411e7adc2ac1f6b220ee8Legenda českého filmu Jiří Menzel přichází v novém dramatu Tlumočník. Po jeho boku se objeví přední rak...