Nápadník poradí, jak porozumět abstraktnímu umění

Nápadník poradí, jak porozumět abstraktnímu umění

Tisk

napadn200Nakladatelství Edika přináší nejen učitelům a lektorům výtvarné výchovy publikaci Petry Jašurkové s názvem Nápadník do hodin výtvarné výchovy. Nápadník je adresován všem, kteří skrze vlastní tvorbu chtějí pochopit, co nám sděluje takzvané abstraktní umění.

 


Kniha přináší inovativní, srozumitelnější způsob výkladu umění moderny a současného výtvarného umění (od abstrakce po postmodernu) prostřednictvím relační metody výstavby obrazu pro základní a střední školy a gymnázia.
Autorka publikaci rozčlenila do tří částí. První, nazvaná Jsem v obraze, se věnuje impresionismu, Paulu Cézannovi a Marcelu Duchampovi. Druhá, s podtitulem Rozumím abstrakci, vysvětluje podstatu fauvismu, expresionismu, kubismu, futurismu, orfismu, dadaismu, suprematismu, konstruktivismu, neoplasticismu, surrealismu, abstraktního expresionismu, konceptuálního umění a akční tvorby a pop artu.
Závěrečná část, nazvaná Abeceda znaků, přináší nápady, jak pracovat s abstraktními elementy geometrického či organického původu. Součástí knihy je také kapitola věnovaná začlenění těchto nápadů a cvičení do Rámcového vzdělávacího programu.
 Autorka u každého uměleckého směru vystihne jeho podstatu a poté nabídne několik nápadů do hodin výtvarné výchovy. U každé činnosti popíše cíl, inspiraci z výtvarného umění, vztah k RVP, věk, prostředky a metodiku pro učitele. Nechybí samozřejmě ani fotografie žákovských a studentských prací inspirovaných tímto nápadníkem.
Kromě klasických činností, jako je kresba a malba, si studenti mohou vyzkoušet koláž, papírový reliéf, focení objektů, tvorbu ve vektorovém grafickém editoru na PC, lepení objektů ze špejlí a další aktivity.

napad9


Nápadník do hodin výtvarné výchovy doporučuji všem, kteří hledají aktivity pro rozvíjení představivosti, tvořivého myšlení, vlastní tvorby i pro pochopení uměleckých směrů výtvarné moderny.

O autorce:
PaeDr. Petra Jašurková získala výtvarné vzdělání na Univerzitě Mateje Bela v Bánské Bystrici na Slovensku. Zajímá se o současné trendy ve výtvarném umění a věnuje se jejich aplikaci do pedagogické praxe.

 


Název: Nápadník do hodin výtvarné výchovy
Autor: Petra Jašurková
Fotografie: Petra Jašurková
Žánr: naučná literatura pro pedagogy
Vydáno: 2015
Stran: 152
Vydalo nakladatelství: Edika ve společnosti Albatros Media a.s.
Hodnocení: 70 %


Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Strašně nerad se vzdávám, říká textař a zpěvák Vlady Gryc

vlady gryc perexZpívající textař, který se už před lety odstěhoval z Česka do Německa. To je Vlady Gryc. Zpívání, textařinu a muziku ale nikdy neopustil, naplno se tomu i věnuje Berlíně, kdy už nějaký čas žije. Přitom je v čilém pracovním kontaktu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sběratelka příběhů: knižní debut plný překvapení

sberatelka pribehu200V červenci vydalo nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller knihu Sběratelka příběhů od britské autorky debutantky Sally Page. Každý má nějaký příběh. Najde však Janice odvahu vyprávět ten svůj?


Literatura

Asterix 38: Vercingetorixova dcera

asterix vercingetorixova dcera 200V říjnu vydalo nakladatelství Egmont již 38. díl ze série Asterixova dobrodružství, pojmenovaný Vercingetorixova dcera. Tradičně se můžete těšit na vtipné dialogy, situační humor i příjemně laděnou...

Divadlo

Mezi námi děvčaty

Mezi nami devcaty 200V dubnu tohoto roku se na prknech Komorní Fidlovačky uskutečnila již stá repríza autorského debutu irské dramatičky a zároveň také herečky Elaine Murphyové. Slavnostní kulatou reprízu Little Gem si nenechala ujít ani samotná...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...