Ďábelský Jeremy podmíněně

Ďábelský Jeremy podmíněně

Tisk

clark200Pokud člověk chce mít dokonalý přehled o vyráběných vozech, zejména těch adrenalinových, strastech ledních medvědů, či trucštajfech  Evropské komise, dobře ví, že v The Sunday Times najde sloupek Jeremy Clarksona.
Pokud je člověk stejně postižený motoristickou vášní, ostrým humorem, střízlivým názorem na současný svět a starostí o ekologii jako náš Jeremy, má ale v Čechách prostě problém.

Anglický nedělník je nám platný jako zmrzlému kabát a podobně dostupný. Ale kde jinde si opatříme naprosto nezbytné, fundované informace o migrujících žabičkách, či plnokrevném dvanáctiválci, který se prý mění podobně jako Tyranosaurus rex? Sokol stěhovavý, údajný rexův potomek, je bezesporu nádherný pták, což mě volně přivádí (slovy autora) k titulu nakladatelství Dokořán Ďábelská jízda v citlivém překladu Aleše Drobka od Jeremyho Clarksona.
Jeho v pořadí čtvrtá u nás vydaná a opět naprosto nedostižná publikace obsahuje nedělní sloupky Timesů z let 2011–2013. Z motoristického hlediska zdánlivě naprosto pasé. Clarkson svým nezaměnitelným stylem hodnotí nejen modely mnohdy již notoricky známé, ale i šlechtice, které pravděpodobně v životě ani nepohladíme. Jenže díky Jeremymu pak velmi dobře víme, že Ferrari  458 Italia bylo stejně lepší…  Přestože informace o tom, odkud stříká adrenalin při krocení Aston Martin Vanqish je pro některé velice podstatná, nepřekoná vtip a moudrost v rebelantských sloupcích obsažený. Neomrzí.

Clarkson


Pokud člověk problém vyřeší, zažívá blahý pocit, úlevu. Když se při tom ještě málem umlátí smíchem, je to fajn. Ale když se dokáže poučit a zamyslet (nepovinné), pomáhá to i těm ledním medvědům, což je nezanedbatelné pro všechny. Právě proto nás Jeremy Clarkson neustále fascinuje, což mě volně přivádí ke zprávě pro některé velmi zarmucující: stahování z kůže a čtvrcení  Jeremyho  Clarksona se prý odkládá na neurčito. Někteří říkají, že do vydání dalšího titulu.


Autor: Jeremy Clarkson
Název: Ďábelská jízda
Nakladatelství: Dokořán
Rok vydání: 2015
Hodnocení: 99 %

http://www.dokoran.cz/index.php?&;p=book&id=875

( 1 hlas )

Zdroj: týdeník Naše rodina
Zdroj foto: nakladatelství


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh „kovbojky“ Kamily Novákové

to by se kovbojkam stavat nemelo 200Příběh „kovbojky“ Kamily Novákové, která se s rodinou přestěhovala na samotu do hor, aby si zde splnila svůj sen chovat koně, se čte jedním dechem. Kniha je prodchnuta romantikou, ...


Literatura

Všechno dopadne jinak: Mechanismy evoluce se nezastaví, budoucnost ale nepředpovíme

Koukolik‘Chtít od vás, abyste tu takhle u čaje konverzačně shrnul svých vlastních padesát let zkušenosti s vývojem poznání lidského mozku je nejspíš drzost povrchní novinářky. Přesto to zkouším,’ říká tazatelka, novinářka Libuše Koubská. Zkusila to a povedlo se.

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

Kieslowski se táže, jaké taje skrývá lidská duše

kieslowski-o-kieslowskem 200Polský režisér Krzysztof Kieślowski si u nás získal mnohem menší pozornost, než jakou by si zasluhoval. V kinech jeho filmy rozhodně nepatřily mezi vyhledávané, ani v televizi nelámaly rekordy sl...