Reklama

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Email Tisk

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především nápaditostí. Zmrzliny, horké polévky, nákyp, pyré, karbanátky, koláče, lívance, saláty – autorky sáhly do všech tajných zákoutí lidského rozmlsaného mozku a zahrály na každou jeho strunu. Zahrály tak, že jsem popravdě nikterak nepostřehla, že jsem v jakémsi vegetariánském levelu a že tam nebyla ani stopa masa.


Ostatně, kdyby někomu maso chybělo, cokoliv z toho se dá s masem zkombinovat a některé dobroty jsou nápadem, jak vykouzlit velice exkluzivní přílohu.

V jednoduchosti je krása!
A ještě bych vyzdvihla krásu koření, dochucování a snoubení různých chutí. A také náhrady za to, když vám doma něco dojde nebo něco nemáte.

Sušené moruše směle nahraďte rozinkami, sýr halloumi sýrem feta nebo tofu. Marantový škrob je u nás také těžké k sehnání, takže se klidně nebojte ho nahradit běžným škrobem nebo agar-agarem, kokosové mléko smetanou.

veget dobroty

Autorky také radí s chytrým plánováním a vařením, při kterém si vše dobře promyslíme a vyhneme se tak zbytečnému vyhazování jídla, neekonomickému vaření. Pokud děláme například suflé, ach můj bože, tady je lilkové, ale klidně bych zkusila i dýňové!... tak si zbylé žloutky schováme na palačinky. A zkuste někdy dělat palačinky jen ze žloutků – je to čirá slast!

Řekla bych, že se tady i díky tomu, že si můžete kartičky hezky rozložit, naučit myslet prostorově. Více v časových horizontech. A pak stačí jen nějakou dobu vytrvat, než nám takové myšlení přejde přímo do krve.

A což třeba pomerančový koláč? Lehký koláček, který servírujeme k ovocnému salátu. Nejlépe také pomerančovému.

Pomerančový koláč
3 malé nebo 2 velké bio pomeranče
6 vajec
200 g přírodního cukru
250 g mletých mandlí
2 lžičky prášku do pečiva
Celé bio pomeranče hodinu vaříme, pak je odpěňovací naběračkou vylovíme z vody a rozmixujeme.
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme mleté madle, prášek do pečiva a pomerančové pyré.
Hmotu rozprostřeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 40 – 45 minut při teplotě 200 °C.

Nebojte se vaření pomeranče!
Musím říci, že jsem tento recept zkoušela už je to drahná řádka let, a bála jsem se vaření pomeranče. Při své první zkušenosti s mandlovou moukou to ale byla ta nejlepší volba. Vznikne velice šťavnatý koláč, který má tak neobyčejnou pomerančovou a svěží chuť, že ta nezvyklost – pomeranče vařené v hrnci – rozhodně zopakujete znovu!

Tak směle do nich. S jarem se chce uspokojit i mlsný jazýček!

Vegetarianske-dobroty-box-na-web

36 x Vegetariánské dobroty (Vegetarischer Genuss)
Autor: Claudia Lazar, Monika Cordes
Žánr: recepty, kuchařka, zdravý životní styl
Nakladatelství: Synergie Publishing
Rok vydání: 2017
Počet stran: 36
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Synergie, R. Petříčková
www.synergiepublishing.com


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

IRENA AMBROŽOVÁ


redaktorka ve věku kolem třiceti let :-)

    Pochází z Prahy, kde strávila celý svůj život, kromě půlročního studia v Litvě a několika měsíčního toulání se Asií.

    Vystudovala Provoz a řízení letecké dopravy na ČVUT a Enviromental Engineering na ČZU. Pracuje jako dispečer v letecké dopravě.

    Pro K21 píše od léta 2014, před tím pracovala jako redaktorka a korektorka pro Studentpoint.cz, též přispívala do Informuji.cz, Info-Koktejl, CityBee a dalších. Na K21 má ráda příjemnou atmosféru podobně naladěných lidí  a možnost se dostat k zajímavým knižním a filmovým titulům.

    Mezi koníčky Ireny patří: literatura, letectví, cestování, tvůrčí psaní (je spoluautorkou dvou almanachů Odemykání), sport (zejména běh – členka běžeckého oddílu SK Svěrák, aktivně se účastní běžeckých závodů všech délek  a profilů, od krátkých krosů až po silniční maratony), běhá i Spartan race, ráda trávím čas v horách a nepohrdne dobrým pivem a vínem.

    A Ireny motto? „Daleká ať cesta má! Marné volání“

Banner

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 26

Z archivu...

Čtěte také...

Knihovna duší plná překvapení

sirotcinec 200Série plná podivných dětí má své třetí pokračování. Autor překvapuje odhalením zbrusu nových údajů ze světa podivných a přináší i nové legendy o zvláštním světě v časových smyčkách. Jenže jak dopadne Jacobova skupinka, když jejich ymbryna z...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Andersenův Starý dům a jiné pohádky

I když je Hans Christian Andersen (1805 – 1875) známý především jako spisovatel pohádek pro děti, na své si určitě v jeho příbězích přijdou i dospělí. Když jsem byla malá a maminka mi předčítala, pohádky dánského vypravěče nebyly zrovna na seznamu mých oblíbených. Byly pro mě moc „bojavé“ a ko...

Divadlo

Mimořádné představení s Janem Třískou se vrací na Hrad

topbanner 200Pocta Shakespearovi měla být jednorázovou oslavou loňského významného výročí legendárního dramatika. Unikátní představení Letních shakespearovských slavností se ovšem setkalo s tak mimořádným ohlasem diváků i kritiky, že ...

Film

Hladová Adéla se vrací. Nově digitalizovaný film přichází znovu do kin.

adela 200Legendární komedie scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela se po téměř čtyřiceti letech vrací do kin. Nestárnoucí film se představí v digitalizované podobě. Restaurování snímku provedené v maďarských laboratoří...