Vydejte se po stopách Edwarda Snowdena

Vydejte se po stopách Edwarda Snowdena

Tisk

snowden perexNakladatelství CPress vydalo knižní předlohu k filmu Snowden s názvem Akta Snowden a podtitulem Úplný příběh nejhledanějšího muže světa.

 

 

 

Knihu Akta Snowden má na svědomí žurnalista a oceněný zahraniční korespondent pro Guardian Luke Harding. Zaměřuje se na literaturu faktu a napsal 5 knih podobného ražení: Mafia State: How One Reporter Became an Enemy of the Enemy of the Brutal New Russia, WikiLeaks: Inside Julinn Assange´s War on Secrecy, The Liar: The Fall of Jonathan Aitkem a Very Expensive Poison: The Definitive Story of the Murder of Litvinenko and Russia ´s War with he West. Kvůli poslední knize byl vyhoštěn z Ruska a podle knih o Snowdenovi a WikiLeaks vznikly také filmy.

Kniha Akta Snowden nabízí kromě prologu a epilogu 10 kapitol, které čtenáře seznamují s osobou Edwarda Snowdena, informátora a člověka toužícího odhalit pravdu. Nejvýstižněji na mě působilo jeho vyjádření o tom, co ho vedlo k tomu stát se informátorem: „Vidíte věci, které jsou znepokojující. Když pak vidíte celý obrázek, pochopíte, že některé z těchto věcí jsou nezákonné. Začalo ve mně růst uvědomění bezpráví. Neprobíhalo to tak, že bych se jednoho rána probudil [a rozhodl se to udělat]. Byl to dlouhotrvající proces.“ Snowden svými činy prokazoval, že má rád svou vlast, ale záleží mu na dodržování Ústavy a dalších zákonů. Ačkoliv je celé dílo o Snowdenovi, pořád jsem měla dojem, že mi něco chybí, že o něm chci vědět více, ale to byl zřejmě osobní dojem.

Akta Snowden představují poměrně náročné čtení plné různých zkratek a vysvětlování, kdy není vhodné vynechat ani odstavec, abyste se neztratili. Navíc jsem měla problém s tím, že mnohdy si člověk věci těžko představí, obzvlášť když se jedná o americké prostředí a věci nám ne úplně známé. Jindy je vše jasné a nezbývá než jen nevěřícně kroutit hlavou a lapat po dechu…

Přibližně od půlky je kniha opravdu napínavá, vše se přiostřuje a vyprávění nabývá na síle. Jedná se o realitu, ne fikci bylo moc zajímavé sledovat, jak v dnešní době pracují novinářské redakce a jaký to vše může mít dopad.

Pokud se chcete dozvědět více o Edwardu Snowdenovi, nebo je vám blízké téma Velkého bratra, určitě si Akta Snowden přečtěte.

snowden

Akta Snowden
Autor: Luke Harding
Žánr: military
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran: 320
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

200 danielaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod sl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

ja zeus 200Staré řecké báje a pověsti byly mantrou na základní škole a znalost těchto příběhů u mě pak ještě podpořily seriály Herkules a Xena. Pak jsem se o ně nijak cíleně nezajímala, ale potěšilo mě vydání knihy s názvem Já, Zeus a banda z Olympu: Bohov...


Literatura

Tomáš Zástěra se ukázal jako dobrý vypravěč

opoustim ostrov200V nakladatelství Ikar (Euromedia Group) vyšla kniha moderátora Tomáše Zástěry, kterého hodně lidí poznalo díky jeho účasti v pořadu Survivor.

 

...

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Od nového Spider-Mana nečekejte nic moc převratného

altJaksi jsme si již zvykli, že se, čas od času, dostane do kin snímek, jenž byl natočen v letech minulých technologií, která již nevyhovuje požadavkům náročného diváka. Tak se vesele do kin vrací remaky úspěšných snímků ve 3D. Je to i případ...