Detektivní příběh od pravého policajta – Goffa a jeho Štvanice

Detektivní příběh od pravého policajta – Goffa a jeho Štvanice

Tisk

goffa stvanice 200V květnu minulého roku vyšel pod hlavičkou Mladé fronty již sedmý díl ze Série detektiv Miko Syrový od českého autora Martina Goffy. Nese stručný a výstižný název Štvanice a dává tušit nemilosrdnou atmosféru lovu. Bojíte se?



Martin Goffa dříve pracoval jako policista v Policii ČR (od druhé poloviny 90. let). Svou profesní dráhu začal jako pochůzkář, převážnou většinu kariéry strávil jako detektiv kriminální služby. Po patnácti letech řady policistů opustil. Nyní se zabývá obchodem a psaním. Žije v Praze. Píše pod pseudonymem.

Už dlouho jsem si chtěla něco od Martina Goffy přečíst, jednak kvůli jeho historii v řadách police ČR a tudíž znalosti toho, jak to chodí v reálu, a jednak proto, že mě zajímá, jak píšou čeští autoři a co dokážou vymyslet. Zaujala mě i obálka s vlky, kterou má na svědomí Pavel Kadlec. Kniha je rozdělena na dvě kapitoly, Tereza a Talca. Namlsal mě krátký Prolog, jelikož dává tušit, že půjde i o střet s vlastní hlavou.

Detektiv Miko Syrový za léta práce u policie zažil mnohé a měl pocit, že viděl všechno. Život mu však převrátí naruby setkání s člověkem z jeho minulosti, který mu způsobí osobní katastrofu. Spolu s dalšími blízkými se vydává na hon po tomto člověku. Štvanice nezná mezí zákona ani hranic států.

Neděle byla prázdná tak, až mě napadlo, jak je svět podivný. Po téhle planetě chodí miliardy lidí, a i kdyby polovina z nich zmizela, stejně mi nebude ani zdaleka tak mizerně, jako když jsem přišel o Terku. Tohle přece není normální, říkal jsem si. Pokud bych život jednoho člověka klidně vyměnil za miliardy ostatních, tak… Jestli na tomhle principu funguje celý svět, pak jde o ten nejbláznivější a zároveň nejzbytečnější kout vesmíru. (str. 65)

Popis policejní práce byl stylový a opravdový a toho si na této knize velmi cením. Jednalo se o spád akcí a reakcí a jednání a pečlivé plánování hrálo prim. K pocitům autor taktéž přistupoval lidsky, i když mi přišlo, že bolest ze ztráty blízkého mu přišla překvapivě zdrcující. Nicméně jako celkem vše funguje, jak má. Akorát název příběhu, ačkoliv se mi líbí, mi přijde trošičku zavádějící a pak taky zakončení poněkud odbyté. I když autor dokázal čtenáře napínat až do úplného konce. Hon na člověka přes kontinenty je utažený za vlasy, ale v rámci autorské svobody to nechám být.

Knihu doporučuji všem milovníkům detektivních příběhů. Nakouknete pod pokličku mravenčí policejní práce a jejich praxe a pravděpodobně budete překvapeni jejich metodami. Taktéž nezaškodí podpořit dobré české autory, takže směle do čtení!

goffa stvanice

Název: Štvanice
Autor: Martin Goffa
Žánr: detektivní příběh
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2017, pevná vazba
Počet stran: 280
Hodnocení: 70 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a objednat si ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/stvanice-9

 

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

...

Literatura

Příběh, který vás zasáhne

dan200„Uděláš pro mě něco?“ zeptá se jedna ze dvou hlavních postav románu Dánská dívka a rozpoutá tak nečekané, ve své době šokující, dění, které vede k metamorfóze druhé z nich. Malíř Einar Wegener se na naléhání své ženy, rovněž malířky, které nepřišla modelka...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

Člověk a jeho symboly

logo-portalŠvýcarský psychiatr a psychoterapeut Carl Gustav Jung (1875-1961) patří vedle staršího rakouského kolegy Sigmunda Freuda (1856-1939) k nejznámějším osobnostem, které i laické veřejnosti přiblížily taje (pod)vědomí, nevědomí a...