Sophie Hannah (Agatha Christie): Vražda na Ledňáčkově vrchu

Sophie Hannah (Agatha Christie): Vražda na Ledňáčkově vrchu

Tisk

vrazdy na lednackove vrchu perexAgatha Christie má pokračovatelku. Možná to skalní fanoušci už ví, pro mě to byla knižní mlsanda. Díky ní žije Hercule Poirot dál a já bych řekla, že na kvalitě života mu jiná literární maminka rozhodně neubrala. Přesto nějaké malé drobnosti tu rozdílné jsou. Vadí to? To už přijde každému jinak.

 

Důležité je vědět, že Sophie chtěla jen psát o Herculovi...

Je Sophie Hannad dobrou nástupkyní?

Převzít žezlo tak vzácné, jako je oživení Hercula Poirota je doslova literární ctí a autorka se s tím vypořádala se ctí. Agatha Christie přesto měla typický rukopis, dojmy, emoce a obrazy, které svými romány vzbuzovala, jsou prostě něčím jiné. Je v nich cítit to staré, i ten způsob způsobného, leč někde uvnitř krutě psychopatického, uvažování. Čas ji odvál... a Sophie Hannah se umí vžít do té hloubky, i do povahy Hercula Poiorota na výbornou, přesto jsem občas měla ve všedních okamžicích pocit, že časy minulé, ve kterých se vše odehrává, jsou už jen vzpomínkou. Ale vůbec tu nejde o napodobování, jen toto uvědomění vám doslova uvolní čtenářský zážitek a budete Sophii milovat. Ona totiž má ráda Hercula... a my také. A o tom to celé je. A tak se těšíme vzájemně tím, že ho stále máme a stále s ním něco nového prožíváme.

Nevadí to, velmi často jsem zapomínala, že čtu něco, co by mělo být jiné. Byl to prostě Hercule. Vydala jsem se s ním na cestu a přemýšlela jako on. Tam nemám výtek.

Vražda na Ledňáčkově vrchu: Dokonalý zločin!

Poslední dobou jsem spíše tíhla k severské krimi, takže musím říct, že pravé anglické mlhy pro mne byly návratem k příjemnému počtení, vcelku nenáročnému, prolínanému do mnoha vrstev, která je jedna zajímavější než druhá. Ano, zápletka je zajímavá, budí neustálou zvědavost a snad bych řekla, že tady i ta krvavě rudá obálka měla svůj podíl na tom, že jsem z knihy prostě nadšená. Je hladivým čtením o starých časech.

Co se mi líbilo, bylo zachování klasického vyšetřování, Hercule nebere v potaz žádné novoty a autorka se nesnažila vecpat nové móresy, ooooo... to je vděčnost. Konce jsou prostě zase takové, na jaké jsme zvyklí. 

 vrazdy na lednackove vrchu

Vražda na Ledňáčkově vrchu
Autorka: Sophie Hannah
Original: The Killings at Kingfisher Hill
Přeložila: Veronika Volhejnová
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání:  2021

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/458526-vrazdy-na-lednackove-vrchu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Vlášek: „Všechny postavy jsou skutečné!“

Vlasek perexSe spisovatelem Josefem Vláškem jsme hovořili o jeho nejnovější knize „Běž domů, Ivane“, která vychází v nakladatelství Brána. Pokud máte rádi laskavé a svižné vyprávění v duchu knih Karla Poláčka, sáhněte po této půvabné novince....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Myslíte si, že by byl váš život lepší, kdybyste znali budoucnost? Možná se mýlíte


Nesejdes z cesty perexNahlédnout za závoj času a podívat se, co nás čeká v budoucnosti? To je velmi lákavá představa. Když Vandu její přítelkyně přemluví k návštěvě kartářky, nemá tato pragmaticky založená žena žádná očekávání. Na ta...


Literatura

Morová loď přiváží zánik civilizace

altNakladatelství BB/art vydává, tentokrát v brožované podobě, další díl oblíbené špionážní řady Akta Oregon s názvem Morová loď amerického autora Clivea Cusslera (v originále vyšel v roce 2008...

Divadlo

Láska ke třem pomerančům: komedie plná vitamínů

laska ke trem pomerancumDivadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede zcela novou kouzelnou pohádku plnou vitamínů na Malé scéně ABC. Hru podle nového překladu scénáře Carla Gozziho zrežír...

Film

Jupiter vychází do problémů

jupiter 200Film Jupiter vychází (2015) je velmi povedený mix ze světa sci-fi. Kromě toho, že se zde pořád něco děje a divák se nenudí ani na chvíli, je v hlavní roli navíc ženská hrdinka (Mila Kunis), která tenhle svět chápe po svém.