Zázračný svět včel

Zázračný svět včel

Tisk

vcely 1perexAno, mohl bych k článku o této knize vymyslet jiný název, ale nedokáži si představit výstižnější pojmenování než to, které zdobí obálku tohoto díla. Knihu jsem bral do rukou jako člověk, který před krátkým časem se včelařením začal a tudíž bych se mohl označit za polovzdělaného. Jako byste před půl rokem nastoupili na střední školu – už jste z oboru, ale víte o něm jen tolik, co by se vešlo do leporela.

Člověk, který zná včely pouze jako hmyz, který létá z květu na květ, kvůli kterému je potřeba i v trávě nosit boty, možná tuto knihu nedocení tolik, co lidé, kteří se o tyto „pilné“ živočichy zajímají. Kniha je totiž psaná dvěma autory, z nichž každý o dané problematice hovoří z jiného úhlu. Jeden, coby zkušený včelař, druhý, coby studovaný odborník. Je tedy možné se vedle zajímavých faktů pročíst (někdy i prokousat) úseky obsahující data z měřeních, kterým nemusí každý rozumět a které zaujmou spíše někoho erudovaného.

Přesto musím říct, že po přečtení této knihy se ve mně zájem o včely proměnil ve vášeň. Můžete se totiž dozvědět, že včely nejsou jen ty pilné dělnice, ale také někdy lenošky, které se rády vyhnou práci, starostlivé matky (i když matkou je jen jedna), bojovnice, topičky, stavební dělnice, špionky, ale i zlodějky.

Máte možnost se dozvědět, jak je možné, že se včely dozvědí o květu, na který pak létají a že ten klasický „včelí tanec“ o němž pravděpodobně všichni víme, nevypadá zrovna tak, jak nám to vyprávěli ve škole. Nebo že pokud si nějaké včely pořídíte, pořídíte si tvory, kteří si dokáží chuť a pach zapamatovat již při prvním vjemu – čehož se dá využít při rozpoznávání látek (například drog).

Můžete si však na vlastní zahradu přivézt buďto dřevěný příbytek s továrnou na med nebo bedýnku plnou agresivních a náladových stvoření. Přesto, pokud zvládnete s tímto organismem pracovat, můžete využívat nejen med, ale i zdraví prospěšné látky, o nichž se v knize také dočtete.

Pro včelaře se jedná o knihu, která jim osvětlí některé aspekty ze života jejich včel. Pro laika jde především o neuvěřitelný exkurz do života včel, který mohou tito drobečkové strávit téměř celý v temnotě svého úlu nebo také kniha o tom, jak že to ve skutečnosti je s tím vymíráním včel.

 vcely 1

Kniha: Zázračný svět včel: Továrna na med aneb život v úle

Autoři: Jürgen Tautz, Diedrich Steen

Vydala: Mladá fronta, a. s. v roce 2018

Překlad: Tomáš Dimter

Vydání: 1.

Počet stran: 264

ISBN: 978-80-24-4691-6


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Chřibková: „Věděla jsem, že chci napsat příběh, který bude jak o jednom člověku, tak o celé generaci.“

chribkova 200Máme pro vás rozhovor se spisovatelkou Ivanou Chřibkovou, která vydala knihu s názvem Suchý hadr na dně mořském, která si ihned získala své příznivce. Nedávno spatřila světlo světa i audiokniha, tak jsme u této příležitosti paní Chřibkovou tro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Proč Einstein nenosil ponožky?
 
einsteinZjistěte, jak zdánlivě nepodstatné věci ovlivňují naše myšlení. Jaký vliv má na naše vnímání například naprosto banální skutečnost, že držíme v ruce šálek kávy nebo se nacházíme v místnosti s vysokými stropy...

Literatura

Porodní bába nebo anděl smrti?

baba uvodkaPorodní bába se doma ve Finsku v roce 2012 stala románem roku. I v Česku získává velký ohlas a nakladatelství Argo připravilo nedávno dotisk prvního vydání. V mezičase se chystá divadelní i filmové zpracování. Čím čtenáře příběh porodní báby odehrá...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

Záhy začne další ročník Febiofestu

Febiofest JJ perex
Stejně jako v uplynulých letech se i letos pořádá v Praze FEBIOFEST. Tato filmová přehlídka, obohacená i soutěžními sekcemi, se měla původně uskutečnit na jaře, avšak kvůli epidemii covidu byla odložena.  Začíná v pátek ...