Závěr série o hodné holce

Závěr série o hodné holce

Tisk

Mrtva holka dobra holka200Young adult od Holly Jacksonové vychází od roku 2020 v nakladatelství Cosmopolis a v loňském roce tato série dospěla do finále. Jaké jsou tedy dva její poslední díly?

 

 

První díl Návod na vraždu pro hodné holky jsem vnímala jako zdařilý počin a moc mě bavil, stejně jako ten druhý s názvem Hodná holka, zlá krev, kde hrál velkou roli podcast. Proto jsem měla radost, že vychází závěr této trilogie, ale překvapilo mě, že u nás z nějakých důvodů došlo k rozdělení závěrečného dílu na dvě části. Myslím, že obsáhlostí to nebylo (oba díly mají přes 200 stran) a vidím za tím hlavně snahu čtenáře napnout (díly nevyšly současně) a také vydělat. Navíc si zpětně říkám, že být kniha v jednom, tak ji jen stěží dočtu…

V první části, tedy v první knize se Pipa chystá na vysokou školu a bojuje s tím, že ji pronásleduje minulý případ. Nejenže trpí panickými záchvaty a má halucinace, ale také má dojem, že ji někdo pronásleduje a dostává anonymní výhružky. Snaží se tak odhalit, kdo může být jejím stalkerem a dospěje k tomu, že je zde spojitost se sériovým vrahem, který působil v okolí před šesti lety. Snaží se tedy odhalit pravdu a jak je to u Pipy zvykem, jde do všeho po hlavě, neohroženě a s velkou vervou.

Moc se mi líbila atmosféra, jakou kniha měla. Bylo moc zajímavé číst o stalkování i pocitech Pipy a celkově to bylo napínavé a čtivé. Jen mi zde přišlo škoda, že od vydání předešlé Hodné holky uplynula nějaká doba a já si z ní nepamatovala všechny souvislosti. Je to však alespoň výzva k tomu dát si rereading série v kuse!

Mrtva holka dobra holka

Zatímco první díl byl o hledání, druhý je spíše o zahlazování stop. Byla by škoda prozradit něco významnějšího z děje, ať každý může být překvapený a udělat si svůj názor. Na mě tato část působila úplně jinak než ty předchozí, a to bohužel v tom negativním smyslu. Přišlo mi to vše hodně přehnaný, a právě kvůli tomu mě to vůbec nebavilo číst a jen jsem se přemáhala a čekala, jestli přijde nebo nepřijde zvrat.

„Takže co bude teď?
Na to žádný plán neměla. Nic jiného kromě přerušení kruhu, kromě přežití a zabití. Takhle přežila. A když to teď dokončila, jak má v žití pokračovat dál? Opakovala si tu otázku a položila ji i Ravimu ve své hlavě. Žádala ho o pomoc, protože on byl jediný člověk, u něhož věděla, jak to udělat. Ale Ravi ztichl. Nikdo uvnitř nebyl, jen zvonění v uších. Proč ji opustil? Pořád ho potřebovala.“ (str. 8)

Jak jsem se na završení těšila, tak jsem byla zklamaná, ale věřím, že třeba mladší čtenáři (pro které je tato série určená), budou nadšení.

Holly Jacksonová začala psát příběhy jako velmi mladá a svůj první (a špatný) román dokončila v 15 letech. Odpromovala na univerzitě v Nottinghamu z angličtiny se specializací na literární lingvistiku a kreativní psaní. Návod na vraždu pro hodné holky je jejím prvním románem a zároveň prvním New York bestsellerem. Žije v Londýně, a kromě čtení a psaní ji baví videohry a sledování dokumentů o zločinech, při kterých si může představovat, že je detektiv. K jejím vydaným knihám patří Návod na vraždu pro hodné holky, Hodná holka, zlá krev a Mrtvá holka, dobrá holka (u nás část první a druhá). Holly můžete sledovat na Twitteru a Instagramu @HoJay92.

Mrtva holka dobra holka cast druha

Mrtvá holka, dobrá holka – část první
Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá
Autor: Holly Jacksonová
Překlad: Karolina Medková
Žánr: young adult
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 264, 232
Hodnocení: 87% a 75 %

https://www.grada.cz/mrtva-holka-dobra-holka-%E2%80%93-cast-prvni-13556/

https://www.grada.cz/mrtva-holka-dobra-holka-%E2%80%93-cast-druha-13557/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Manolito Brejloun pobaví

mano 200Manolito Brejloun je přezdívka malého španělského kluka. Ten se ve skutečnosti jmenuje Manolito García Moreno, ale nikdo ho pod jeho skutečným jménem nezná. Jeho příběhy okouzlily svět a jsou vydávány v řadě zemí. Dočkaly se i filmového zpracování. ...


Literatura

Šifra prolomená téměř po čtvrtletí

Katharinina sifra200Kniha Zlín vydala další knihu Jørna Liera Horsta, tentokrát ze série Odložené případy. Nese název Katharinina šifra a opět stojí za to.

 

...

Divadlo

Divadelní Flora nabídne Mikuláška, Komedii i tanec

altHned tři dramaturgické linie připravila pro své diváky letošní – již šestnáctá – Divadelní Flora. Tradiční festival s mezinárodní účastí, který v Olomouci spolupořádá občanské sdružení Divadlo Konvikt a Mor...

Film

Francouzi se opět představují

festival francouzskeho filmu200Již po devatenácté se ve dnech 23. až 30. listopadu 2016 koná Festival francouzského filmu, a to nejen v Praze, ale také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. V převážné většině se jedná...