Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

Tisk

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

 

 

Ústřední postavou všech dílů je Nathalie Svenssonová, lékařka na oddělení psychiatrie a především odbornice na psychopaty a profilování pachatelů. Ta má kolem sebe „svou“ skupinu vyšetřovatelů a především krminálního komisaře Johana Axberga. Příběhy jednotlivých knih následují velmi rychle po sobě (v rozmezí několika dnů), a proto je super, že autor předkládá na začátku knihy přehled postav, takže se čtenář může hned zorientovat.

Děj Půlnoci se odehrává na univerzitě v Uppsale, kde jsou znásilněny dvě studentky a krátce na to je nalezena uškrcená dívka. Tyto události naruší klidný kampus, obavy se stupňují a nikdo neví, co se bude dít dál a kdo je pachatelem. Proto je zformován tým vyšetřovatelů, který musí najít násilníka. Podezření padá na mladíka propuštěného z vězení, ale tak na zvláštní sektu…

Jonas Moström píše v krátkých kapitolách a stejně jako mnozí jiní se v nich nesoustředí jen na jedno vyprávění, ale prokládá vyšetřování dalším příběhem. Konkrétně tedy sledujeme další postup pachatele prostřednictvím Marie natěšené na rande. Do toho všeho dokázal autor zapracovat také různé mezilidské vztahy, soud ohledně rozvodu, nebo například ukázku toho, jak mnohdy rodičovské povinnosti ustupují těm pracovním.

Oproti minulým dílům se mi tento zdál o něco méně propracovaný – viník sice nebyl úplně jasný, ale nějak tomu podle mě chybělo. Fontánu i Domino jsem zhltla jako jednohubku a do Půlnoci jsem se musela pořádně začíst. V předešlých knihám se mi také moc líbila chemie mezi Nathalií a Johanem. Ta zde sice stále je, ale působila na mě o dost jinak. A také jsem si na konci říkala, proč se autor vlastně rozhodl uzavřít tuto sérii. Ale zřejmě k tomu měl své důvody a třeba přijde s jinými postavami…

Pokud hledáte nějakou nenáročnou severskou detektivku, tak po Půlnoci klidně sáhněte. Oproti Fontáně a Dominu se mi zdá slabší, ale rozhodně neurazí a můžete si ji bez obav přečíst také samostatně.

Jonas Moström se narodil 6. května 1973, vystudoval lékařskou fakultu a působí ve Stockholmu jako praktický lékař. Svou prvotinu Kyvadlo smrti (2004) napsal na rodičovské dovolené, následoval krimi román Černý kruh (2006), který se stal senzací na švédském knižním trhu. V roce 2014 se pustil do detektivní série s psycholožkou Nathalií Svensenovou, do které patří knihy: Fontána (česky 2017), Domino (2015, 2017 česky) a Půlnoc.

pulnoc

Půlnoc
Autor: Jonas Möstrom
Překlad:Lucie Podhorná
Žánr: psychologický román, detektivka
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 414
Hodnocení: 85 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/36705477/pulnoc/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Biologové někdy musejí dělat nezvyklé věci, aby našli pravdu

Ptaci smysl 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Ptačí smysl s podtitulem Jaké je to být ptákem. Nahlédnete díky ní do světa těchto opeřených tvorů.

 

...

Literatura

Hrůzy třicetileté války v realistickém historickém románu

demoni apokalypsy 200Nakladatelství Moba se pravidelně zaměřuje zejména na detektivky, ale především i historické romány. V jejich spisovatelské “stáji“ se nacházejí taková esa jako Vlastimil Vondruška, František Niedl nebo Michael Weber. Právě kni...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

jeskyne zapomenutych snu herzog artcamDistribuční společnost Artcam a Levné knihy přinášejí nejen zájemcům o dějiny pravěku a výtvarného umění na DVD „meditativně hypnotický“ dokument německého režiséra, ...