Nechte děti nenásilnou formou zjistit, Jak funguje mozek

Nechte děti nenásilnou formou zjistit, Jak funguje mozek

Tisk

 

alencin sen 200Alenčin sen aneb Jak funguje mozek je název nové populárně naučné knihy pro děti, kterou vydalo nakladatelství HOST. Autorem je polský neurovědec Jerzy Vetulani, ale přehnané odbornosti se nemusíte vůbec bát.

 

Jedná se o ilustrovanou knihu postavenou na malé Alence, která spí a zdá se jí sen, kde se orgány lidského těla dohadují, kdo z nich je nejdůležitější Každý má svůj argument, ale do potyčky výrazně zasáhne mozek informující o tom, že všichni jsou důležití a nedá se bez nich žít, ale že on je jejich učitel a pilot. „Třída plná těch nejnadanějších žáků se bez učitele nenaučí zhola nic. A ani to nejlepší letadlo s významnými lidmi na palubě se bez pilota nepohne ani o centimetr,“ říká. A tím začíná cesta plná velmi zajímavých informací.

Alenčin sen je krásně a názorně ilustrovaný, nákresy jsou věrné a mnohdy nechybí ani šipky a podobná schémata. K tomu všemu jsou obrázky také humorné, mozek je zde znázorněn například jako policista s čepicí a černými brýlemi nebo se na stránkách nachází různé známé osobnosti jako například Albert Einstein nebo da Vinci.

Pouhých 72 stránek je plných vědomostí – čtenáři se seznámí s částmi mozku, jeho stavbou a přidělenými úkoly, více se dozví také o paměti, emocích, myšlení, reflexech anebo o genech a hormonech. Forma je opravdu nenáročná a čtivá a zaručeně zaujme také dospělé. Nikdy není na škodu si vše připomenout a naučit se nějakým novým pojmům. Více takových pěkných knížek, prosím!

Jerzy Vetulani (1936—2017) byl polský neurobiolog, psychofarmakolog a biochemik, profesor přírodních věd, člen polské Akademie věd a autor řady vědeckých textů i populárně-naučných knih. V roce 2002 kandidoval na primátora Krakova. Vetulani byl nejen uznávaným odborníkem, ale také skvělým vypravěčem, který dokázal jednoduše a zábavně vysvětlit složité vědecké problémy. Alenčin sen je jeho jediná kniha určená dětským čtenářům a v Polsku se krátce po vydání stala bestsellerem.

alencin sen

Alenčin sen aneb Jak funguje mozek
Autor: Jerzy Vetulani, Maria Mazurková
Překlad: Michael Alexa
Žánr: populárně naučná pro děti
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2018
Počet stran: 72
Hodnocení: 90 %

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/pro-deti-a-mladez/alencin-sen-aneb-jak-funguje-mozek-1506


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Královna šťastných katastrof

kralovna stastnych katastrof200Nakladatelství Metafora vydalo v červnu romantický příběh Královna šťastných katastrof od Dylan Newtonové. Jak skončí setkání rozevláté organizátorky svateb a obletovaného autora hororů? No hádejte!


Literatura

Velmi užitečná kniha o vzácné nemoci
ssaNakladatelství Grada vydalo velmi užitečnou publikaci kolektivu autorů Spinální svalová atrofie v souvislostech. Prvotní impulz k jejímu vydání vznikl před 10 lety, kdy byla tato nemoc diagnostikována dceři jedné z autorek. Ta začala intenzivně hledat cesty, j...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Cyrano – nadčasový příběh o srdceryvném milostném trojúhelníku

cyrano 200Fanoušci dobrých filmů se mají na co těšit! Nové zpracování nesmrtelné love story s názvem Cyrano, ve které exceluje jedinečný Peter Dinklage vstoupí na konci měsíce do kin. Nešťastně zamilovaný hrdina, skvělý šermíř a básník Cyrano z Bergeracu v jeh...