Genialita ptáků vás ohromí

Genialita ptáků vás ohromí

Tisk

genialita ptaku 200Nakladatelství Kazda vydalo knihu populizátorky přírody Jennifer Ackerman s názvem Genialita ptáků. Jedná se o její nejnovější počin a je plná velmi zajímavých informací.

 

 

Knihy z nakladatelství Kazda jsou pro mě zárukou kvality, protože vím, že si za nimi opravdu stojí a nevydávají je jen za účelem zisku. Vždy se z nich dozvím něco zajímavého a přesunu díky nim svou pozornost i mimo můj běžný okruh zájmů.

Genialita ptáků má decentní obal se sýkorkou a je plná opravdu velmi zajímavých textů, ze kterých přímo srší láska nejen k ptákům, ale přírodě celkově. Kniha je rozdělena do osmi kapitol, po úvodu o genialitě ptáků následuje zamyšlení o evoluci nazvané Od doda k vráně: Kam dosáhne ptačí mysl a zajímavosti o přehodnocení ptačího mozku. Další části knihy se zabývají koumavostí ptáků, jejich společenským životem, estetickými vlohami nebo například prostorovou a časovou důmyslností. Ta je spojená s mapami, které stěhovaví ptáci musí mít v hlavě a když se nad tím člověk zamyslí, je to opravdu fascinující. V závěru se pak nachází poděkování, poznámky a rejstřík.

V textech autorka střídá informace o nejrůznějších výzkumech a vědeckých poznatcích se svými zkušenostmi a výsledkem jsou velmi čtivé a zajímavé řádky. Ty jsou v prvé řadě velmi lidské a čtenáři ani nepřijde, že čte odbornou publikaci. Osobně jsem častokrát se zaujetím popadala dech, žasla, že je něco takového možné a spoustu úryvků také četla manželovi. Zde je jeden z nich o nestorech, kteří si hrávají na šotky a provádí praktické vtípky:

„Před několika lety se v novozélandských novinách Sunday Morning Herald objevila zpráva o nestorovi, který nic netušícího skotského turistu okradl o jedenáct set dolarů. Na odpočívadle nedaleko nejvyššího průsmyku Jižních Alp stáhnul Peter Leach okénko svého karavanu, aby si vyfotil výhled a podivného zeleného ptáka, který seděl na zemi u auta. Než mu vůbec došlo, co se děje, pták vletěl do auta. Popadl malý látkový sáček ležící na palubní desce a zmizel s ním. „Vzal si všechny peníze, co jsem měl,“ vyprávěl Leach zklamaně. „Ti ptáci si teď vystýlají hnízdo pětisetlibrovými bankovkami.“ (str. 99)

Genialita ptáků pro mě byla velmi milým překvapením a po jejím přečtení se budu na tyto tvory rozhodně dívat jinak. Nikdy jsem nepřemýšlela nad jejich inteligencí a nepřipouštěla si nějak jejich výjimečnost, ale musím přiznat, že některé informace mě velmi překvapily. A to především ty, které se týkaly toho, jak se nám ptáci podobají a dělají nám vlastní činnosti. Věděli jste například, že vrány truchlí za své mrtvé, nebo že se straky chtějí odvděčit těm, co se o ně starají? Já ne a udělalo to na mě opravdový dojem.

Jennifer Ackerman se narodila v roce 1959 a již více než třicet let píše o vědě, přírodě a biologii člověka. Po celý život se snaží zpřístupňovat poznání co nejširšímu publiku, hledat místo člověka v přírodou daných souvislostech a kreativně uvažovat nad vědeckými fakty. Získala stipendium americké Národní nadace pro literaturu v oblasti literatury faktu, Buntingovo stipendium a grant od Nadace Alfreda P. Sloana. Má za sebou nespočet příspěvků a článků v mnoha publikacích jako jsou National Geographic či New York Times a je autorkou sedmi knih. Genialita ptáků (The Genius of Birds) je nejnovější z nich.

genialita ptaku

Genialita ptáků
Autor: Jennifer Ackerman
Překlad: Vendula Hlavová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 352
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/genialita-ptaku#tb1=1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jižní louka Astrid Lindgrenové vyšla poprvé česky

Když se řekne Astrid Lindgrenová, určitě každého napadne: veselé příběhy pro děti. Tak vyznívá většina autorčiných knížek – od Dětí z Bullerbynu po Lottu z Rošťácké uličky. Málo se ví, že tato švédská autorka psala i příběhy smutné, až ponur...


Literatura

Nahlédněte do života Vincenta

vincent 200Nizozemská autorka Barbara Stok se prostřednictvím komiksu pokusila seznámit dnešní čtenáře se životem malíře Vincenta van Gogha. Na český trh se tato malovaná a půvabná kniha dostala díky nakladatelství Mladá fronta.

...

Divadlo

Divadlo Metro uvádí brilantní komedii Miluji tě, tak se měj

miluji te200Jen dva herci na jevišti a barvitý příběh ožívá v nové inscenaci, kterou uvádí nedávno zrekonstruované pražské Divadlo Metro. Představení nese název Miluji tě, tak se měj a jeho protagonisté jsou známí a zkušení herci Ljuba Krbová a Adrian Jastrab...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...