Život by mohl být tak krásný!

Život by mohl být tak krásný!

Tisk

Denik Ruth Maierove perexRuth Maierová se narodila v roce 1920 ve Vídni. Když jí bylo dvanáct let, začala si psát deník, v němž zachycovala své zážitky, pocity a myšlenky. V předvečer jejích osmnáctých narozenin se odehrálo několik strašlivých událostí, které do dějin vstoupily pod názvem Křišťálová noc.

 


Ruth byla Židovka, a tak se rozhodla emigrovat. Svůj nový domov našla v Norsku, kde pokračovala v zaznamenávání svého životního příběhu do deníku. Nacistický teror ji však dostihl i tam. Při masovém zatýkání Židů byla v Oslo byla 26. listopadu 1942 zatčena a následně poslána do Osvětimi.


Deníky, dopisy a fotografie
Kniha Deník Ruth Maierové poprvé vyšla v roce 2007 a je nejucelenějším norským literárním dokumentem o židovské osobě za druhé světové války. Ruthiny zápisky padesát let ukrývala její důvěrná přítelkyně Gunvor Hofmo. Dopisy, které psala z Norska, zas uchovala její sestra Judith. Knihu na základě těchto dokumentů sestavil a doplnil fotografiemi Jan Erik Vold.


Zápisky dívky, která milovala život
Ruthiny zápisky zachycují období mezi lety 1934 a 1942. Už první stránky dávají tušit, že Ruth je ambiciózní a odhodlaná dívka, která miluje život a má spoustu plánů. Sní o tom, že se proslaví, je hrdá na své malé úspěchy a řeší problémy spojené s dospíváním. Když do jejího života zasáhne nepřátelství vůči Židům, emigruje do Norska. I zde se naplno projevuje její energická povaha. Navzdory hrozícímu nebezpečí ze strany nacistů se nepokládá za oběť. Je sebevědomou mladou ženou toužící po vzdělávání a možnosti uplatnit své nadání.


Díky tomu, že kniha sleduje delší časové období, lze mezi řádky vypozorovat nenucenou a autentickou proměnu dívky v ženu. Protože Ruth svůj deník psala pro sebe netušíc, že jej několik desetiletí po její smrti budou číst lidé po celém světě, bez zábran obnažuje svou duši a svěřuje stránkám své nejintimnější myšlenky a tajemství. Uvažuje o homosexualitě i o své budoucnosti a pořád doufá. Vždyť stačí tak málo, aby život mohl být krásný! A je to právě tahle její vášnivá touha pro životě, která dělá knihu děsivou a smutnou. Protože i když čtenář s Ruth sympatizuje a přeje jí splnění jejich snů, už od začátku ví, že tenhle příběh nemá dobrý konec. A z toho vědomí mrazí.

Denik Ruth Maierove

DENÍK RUTH MAIEROVÉ
Autoři: Ruth Maierová, Jan Erik Vold
Originální název: Ruth Maiers dagbok
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: literatura faktu, válečná literatura, biografie
Vydáno: Edika, 2021
Počet stran: 420

Hodnocení: 100 %


www.albatrosmedia.cz/tituly/66200597/denik-ruth-maierove


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naďa Reviláková: Cílem knihy bylo zprostředkovat dějiny dětem tak, aby je příběh zaujal a bavil

Nada RevilakovaV době koronavirové krize sice vycházelo podstatě méně knížek, ale některé si svoji cestu ke čtenářům přecijen našly. Dobrým příkladem může být vítěz literární soutěže nakladatelství Albatros na téma odvaha. Tím se stala Naďa Revilákov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kočka na cestách – chlupatý kamarád i rádce

kocka na cestach 200Přátelství mezi kočkou a člověkem je mnohdy zvláštní věc. Ač někdo bere kočky jako nezávislé a samostatné, protože si často dělají věci po svém, není to tak úplně pravda. Kočky potřebují svůj klid, pohlazení, plnou misku, místo ...


Literatura

Má cesta za štěstím Karla Gotta aneb autobiografie roku?

Karel Gott 200

Autobiografie Karla Gotta s názvem Má cesta za štěstím spustila v mediální sféře obrovský poprask. Dokáže si získat i jiné čtenáře, než ortodoxní Gottovy fanoušky? Osloví i ostatní, kteří ho třeba zase tolik neposlouchali?

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánskéh...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...