Zákony jsou černé a bílé. Životy žen mají tisíce odstínů šedi

Zákony jsou černé a bílé. Životy žen mají tisíce odstínů šedi

Tisk

zablesk zivota perexPro policejního vyjednavače Hugha McElroye to měl být den jako každý jiný. Ano, měl narozeniny, ale ty stejně nikdy neslavil… Plánoval se tedy věnovat jenom rutinní policejní práci, a pak si užít klidný večer. Jeho plány však narušilo oznámení o střelbě na klinice, na které se dělají potraty. Hugh rychle dorazil na místo, nechal budovu obklíčit a spřádal plány, jak komunikovat s útočníkem, který uvnitř drží rukojmí.

 

A pak mu zavibroval telefon oznamující příchozí zprávu a Hugh s hrůzou zjistil, že uvnitř je i jeho patnáctiletá dcera Wren. Co ta ale dělá na potratové klinice? A dokáže ji zachránit? Wren zatím nedobrovolně tráví čas se skupinou různých lidí – svou tetou, doktorem, který dělá svou práci z přesvědčení, zdravotní sestrou, která se o všechny stará, aktivistkou vydávající se za pacientku, mladou ženou, která právě ukončila své těhotenství a starou dámou, která se dozvěděla tu vůbec nejhorší zprávu. Jejich životy má v rukách rozrušený muž, který doufá, že ho někdo vyslechne a pomůže mu. Jak se stalo, že se všichni ocitli právě tady a právě teď?

Knihu Záblesk života napsala americká spisovatelka Jodi Picoultová, která ráda zpracovává náročná témata, na něž je možno nahlížet z různých stran, a která vzbuzují ve čtenářích mnoho otázek. Zde je to téma dobrovolného ukončení těhotensví. Mezi její nejúspěšnější knihy patří Vypravěčka, Je to i můj život a Velké maličkosti.

Příběh je psaný od konce, takže hned na začátku se dozvíte, jak se situace vyvinula, a postupně, jak čtete, pomalu odhalujete, co vedlo k tomu, že se konkrétní lidé ocitli ten den na klinice. Možná budete namítat, že když znáte konec, tak je zbytečné číst knihu dál. Ano, ve většině případů byste měli pravdu. Picoultová však vytvořila postavy se zajímavými životními příběhy a detailně propracovala jejich osobnosti a motivace, takže postupné odhalování detailů z jejich životů je poutavým dobrodružstvím. Ve chvíli, kdy už se zdá, že vás postava nemá čím překvapit, přijde další odhalení, které vás přinutí změnit názor.

Zaujmou i detaily týkající se práce policejního vyjednavače, hlavně důkladný rozbor dobrovolného ukončování těhotenství. Autorka se nepřiklání ani na jednu stranu. Neříká, že potrat je špatný, a že nenarozené dítě si zaslouží žít, ani jej nějak nepropaguje. Ukazuje tuhle problematiku z různých úhlů pohledu – jsou zde postavy, které aktivně bojují za život, i ženy, které potrat podstoupily nebo jej podstoupit chtějí. Argumenty obou stran jsou detailně popsány, takže je těžké určit, na které straně je pravda. Protože zákony jsou černé a bílé, ale životy žen mají tisíce odstínů šedi. Je tedy dost možné, že univerzální pravda v téhle problematice neexistuje…

zablesk zivota

ZÁBLESK ŽIVOTA

Autorka: Jodi Picoultová
Originální název: A Spark of Light
Překlad: Alexandra Fraisová
Vydáno: Ikar, 2019
Edice: Edice Světový bestseller
Počet stran: 384
Hodnocení: 85%

www.ikar.cz/#nase-knihy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Převzal pochodeň a běží s ní dál

zlaty orisek200Pokud máte ve svém okolí děti, které v něčem vynikají, jste-li přesvědčeni, že by si zasloužily víc pozornosti, víme, co s tím. Ještě lépe to ví Mgr. Jiří Kotmel – předseda nadačního fondu Zlatý oříšek, který se zaměřuje na vyhledávání a vš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Multikulti pindy jedný český mindy

multi kulti pindy 200Multikulti – Pindy jedný český mindy je v pořadí již devatenáctou vydanou knihou české spisovatelky Ivy Pekárkové. Publikaci dělí do šesti částí, na které se nyní podrobněji zaměřím.

...


Literatura

Lekce řízení auta od závodního jezdce

jak200Dostalo se mi do rukou velmi zajímavé čtení: lekce jízdy od závodního jezdce Bena Collinse, přezdívaného The Stig díky pořadu Top Gear, kde se osm let objevoval. Zastupoval představitele Jamese Bonda při nejtěžších honičkách v posledních filmech. A tenhl...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

vary200Dne 3.7 začalo ve Velkém sále hotelu Thermal po osmnácté hodině slavnostní zahájení 50. Mezinárodního filmového festivalu. Před hotelem Thermal se za velkého aplausu diváků prošly po červeném koberci známé osobnosti, mezi které patří ředitel festivalu ...