Narozen v modrý den: O číslech, synestézii a Aspergerově syndromu

Narozen v modrý den: O číslech, synestézii a Aspergerově syndromu

Tisk

Narozen v modrý denZkuste si představit, že čísla, písmena i dny v týdnu mají svou barvu. U mnohých synestetiků to není nic neobvyklého. A není to ani neobvyklé u Daniela Tammeta, který má Aspergerův syndrom a zvláštní nadání pro jazyky, čísla a matematické operace. Právě tento výjimečný mladý muž o sobě napsal knihu s názvem Narozen v modrý den, kterou vydalo nakladatelství Host Brno.

Žádný génius to nikdy neměl snadné. Pro svou výjimečnost, komplikovanost a specifičnost často bývá nepochopen ze strany svého okolí. Na druhou stranu ale bývá i obdivován pro své nadprůměrné schopnosti, mimořádně vysokou inteligenci a nesmírný talent. Život takového génia, a nejen jeho život, ale především i jeho zvláštní vnitřní svět, vždy stojí za román, životní příběh, nad kterým se můžeme dojímat či nevěřícně kroutit hlavou.

O čem kniha je?

Daniel Tammet dokáže to, co jen málokdo na světě. Zvládne se naučit cizí jazyk za týden. Vyjmenuje zpaměti přes dvacet tisíc číslic v čísle đ a téměř automaticky řeší komplexní matematické operace. A žije se synestezií — vnímá čísla nebo slova jako pevně spojená s určitými barvami, tvary a strukturami. Jeho životní dráha má však k matematické průzračnosti daleko; výjimečnost totiž zpravidla znamená také nepochopení a osamění, posměch a někdy i šikanu.

Narozen v modrý den je autobiografické vyprávění o dětství a dospívání mimořádně inteligentního chlapce s Aspergerovým syndromem, génia, pro něhož jsou obyčejné každodenní situace často neřešitelným problémem. Světový bestseller přeložený do bezmála dvaceti jazyků je příběhem o jedinečném prožívání citlivého chlapce i o společnosti, která jej obklopuje a zároveň ho svými požadavky a představami utváří.

Daniel Tammet

Zdroj foto: mn2s.com

O autorovi:

Daniel Tammet (* 1979) je britský spisovatel, překladatel a podnikatel. V dětství mu byl diagnostikován Aspergerův syndrom a také velmi vzácný syndrom učence, tzv. savantismus. Tammet je schopen se v krátkém čase naučit cizí jazyk a projevuje extrémní matematické nadání. O svých životních zkušenostech napsal román, básnickou sbírku i několik esejů. Kromě psaní a překládání se živí provozováním jazykové agentury a jako příležitostný řečník.

Hodnocení knihy:

Číst knihu Narozen v modrý den je mimořádný zážitek. Čtenář je vděčný už vůbec za tu možnost nahlédnout do soukromého života a mysli takto zvláštního, výjimečného a nadaného člověka. Obzvláště pokud jsou vám blízká témata týkající se synestézie, Aspergerova syndromu, autismu, nadání a nadprůměrné inteligence, nadaných dětí či homosexuality, kniha vás může velmi oslovit, hluboce se vás dotknout a obohatit vás. Lidé by se obecně měli učit velké toleranci a respektu k sobě navzájem, k odlišnostem, které nemusíme považovat za nějakou atrakci či podivínství, ale za samozřejmé právo každého z nás na to, být jedinečnou osobností.

Ukázka z knihy Narozen v modrý den:

I když jsem už byl starší, pořád pro mě bylo obtížné být ve společnosti druhých a najít si přátele.

(...)

Když teď sedím a píšu o svých dětských letech, žasnu nad tím, kolik toho pro mě rodiče udělali, i když se jim to tenkrát tak málo vracelo. Když je slyším vzpomínat na první roky mého života, má to pro mě neskutečné kouzlo. Je dojemné zpětně vidět, jak velkou zásluhu mají na tom, kým jsem dnes. Navzdory všem mým problémům, všem slzám a záchvatům vzteku a dalším obtížím mi dávali bezpodmínečnou lásku a den za dnem, krůček po krůčku mi pomáhali. Jsou to moji skuteční hrdinové.

(...)

Byl jsem rád, když jsem se zase vrátil domů, protože jsem se tam cítil bezpečně. Jediné další místo, které ve mně vyvolávalo podobný klid a pocit bezpečí, byla místní knihovna. Od chvíle, kdy jsem se naučil číst, jsem trval na tom, aby se mnou rodiče každý den na chvíli zašli do té malé cihlové budovy pomalované graffiti, v níž stály řady polic s barevnými dětskými knihami v lesklých deskách a se signaturou na hřbetě. (...) Rád jsem se dozvídal nejrůznější fakta a čísla, třeba hlavní města všech zemí světa, doby panování anglických králů a královen nebo jména amerických prezidentů a roky, kdy byli v úřadě.

(...)

Různé početní úkony zahrnují různé tvary a ke konkrétním číslům se mi také přiřazují různé vjemy nebo emoce. Kdykoli násobím jedenáctkou, mám pocit, jako by se mi číslice sypaly v hlavě z kopce dolů. Nejhůř se mi pamatují šestky, protože je vidím jako malé černé tečky bez výrazného tvaru nebo struktury. Popsal bych je jako drobné mezírky nebo dírky. Vizuální a někdy i emoční reakci mám spojenou s každým číslem až do deseti tisíc, což tvoří jakýsi můj vlastní vizuálně-numerický slovník. A podobně jako básníci volí určitá slova, také mně některé kombinace čísel připadají krásnější než jiné: jedničky jsou například dobře dohromady s tmavšími čísly, jako jsou osmičky nebo devítky, ale k šestkám už se tak dobře nehodí.

(...)

Od svých zhruba jedenácti let jsem věděl, že mě přitahují chlapci, ačkoli k jasnému konstatování, že jsem gay, jsem dospěl až o pár let později. Už delší dobu jsem si totiž zřetelně uvědomoval, že můj svět se od světa mých vrstevníků po všech stránkách liší. Za pocity, které jsem měl, jsem se nikdy nestyděl, protože jsem si je vědomě nevybral – byly by stejně spontánní a reálné jako ostatní fyziologické změny v pubertě. Po celou dobu dospívání jsem měl velice nízké sebevědomí vinou posměchu svého okolí a také své neschopnosti přirozeně komunikovat s vrstevníky. Jít s někým na rande pro mě vůbec nepřipadalo v úvahu. Ačkoli jsme na střední škole měli hodiny sexuální výchovy, nezajímaly mě, protože neměly žádný vztah k tomu, co jsem prožíval.

Název: Narozen v modrý den
Autor: Daniel Tammet
Překlad: Lenka Kapsová
Počet stran: 255
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100 %

Narozen v modrý den

https://www.hostbrno.cz/narozen-v-modry-den/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vasil Fridrich: „Na to, že budu v Českých Vánocích hrát, jsem se mimořádně těšil.“

fridrich 6S hercem Vasilem Fridrichem z Městských divadel pražských bude na našem webu ke konci ledna online chat. Abyste se na něj naladili a inspirovali se k otázkám, začtěte se do tohoto rozhovoru, který se, kromě jiného, váže k příležitosti 50. reprízy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Megan Abbottová: Podej mi ruku - psychothriller temnější než menstruační krev

podej"Přede mnou leží stoh případových studií, které mezi námi kolovaly. Nemůžu je přestat číst, jako ty staré kriminologické časopisy, co je děda přechovával v suterénu. O Britce, jež ubodala kolegyni barmanku. O jiné dospělé ženě, co sv...


Literatura

Předloha pro vraždu. Kdo vraždí v literárním klubu?

Předloha pro vražduPokud máte rádi klasické detektivky ve stylu Agathy Christie, pak vás určitě zaujmou knihy spisovatelky Evy Maškové. Nakladatelství MOBA vydalo již druhou detektivku této autorky. Její název je Předloha pro vražd...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Nadčasové drama Dvanáct rozhněvaných mužů konečně na DVD a Blu-ray


muzi IIITroufnu si tvrdit, že většina našich čtenářů nebyla v roce 1957 vůbec na světě, a pokud ano, byla asi hodně malá a spoustu věcí vůbec nevnímala. Jednou z nich byl například film Dvanáct rozhněvaných mužů, který vypráví o porotě, která debatuje o...