Pravda nebyla k dostání. Příběh dospívající Jany z doby socialismu

Pravda nebyla k dostání. Příběh dospívající Jany z doby socialismu

Tisk

pravda nebyla (2)

Zaujala mě velmi čtivá kniha Lucie Hlavinkové s názvem Pravda nebyla k dostání s hezkou obálkou, v níž možná stejně jako já v průběhu četby rozklíčíte význam zobrazených předmětů jako tajný rébus. Knížku letos vydalo nakladatelství Motto a rozhodně ji doporučuji k přečtení, a to třeba i mladým, kterým je stejně jako hlavní hrdince kolem patnácti let a o tom, co se dělo za socialismu, nemají ani ponětí, protože v této době nežili.

Knížka mě chytla od svého začátku. Dobře se četla, děj plynul zajímavě a napínavě. Je zkušeně napsaná, některé dialogy mi přišly sice lehce naivní, ale budiž. Příběh mě ale zaujal a velice se mi líbil. Knihu jsem přečetla opravdu celou a rychle, což se mi poslední roky běžně nestává. Dokonce jsem i nahlédla dozadu, co se bude dít, protože jsem to už nemohla vydržet a byla jsem zvědavá, jak všechno dopadne.

Děj se odehrává převážně v roce 1982 a hlavní hrdinkou je patnáctiletá Jana, která má své dospívající starosti s kamarádkami a kluky, ale i ve škole a s rodinou, která před ní skrývá tajemství. Když Jana najde starý matčin deník a začte se, pomalu jí všechno začíná dávat smysl. Obzvláště když se kolem ní začnou dít věci, kterým postupně přichází na kloub, a to hlavně díky lidem, jež potkává. Autorka postupně odhaluje tajemství Janiny mámy. Svým dílkem tak chtěla konkrétně poukázat na to, co se dělo v době totalitního režimu, což vysvětluje i v závěru knihy. Více nebudu prozrazovat, knížku si určitě přečtěte, je velice zdařilá.

Lucie Hlavinková vystudovala historii a religionistiku na MU v Brně, kde celý život žije. Učí, překládá a píše. Zaměřila se na knihy pro děti, což je znát i v této knize, která je napsána z pohledu patnáctileté dívky. Mezi její dílka patří Projekt pes (ten můj), Sesterstvo, což jsou tedy knihy určeny pro děti, dále již knihy pro dospělé Sestry Foxovy, Apatykář a Kdo šije u Podolské? Určitě mám zálusk na některé její další knihy, které bych si ráda přečetla.

pravda nebyla

Název: Pravda nebyla k dostání
Autor: Lucie Hlavinková
Žánr: román
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 238
Hodnocení: 90%

https://www.motto.cz/tituly/78462228/pravda-nebyla-k-dostani/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Müller: příběh Harryho Pottera považuji za uzavřený, ale moc by mě zajímaly osudy některých dalších postav

HP 200Před slušnou řádkou let se stal Ondřej Müller objevitelem Harryho Pottera pro český knižní trh. Jak to tenkrát celé probíhalo, se dozvíte z následujícího rozhovoru.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Políbila jsem Sharu Wheelerovou je skvělou knihou pro queer čtenářstvo

Sharu1Nebinární Casey McQuston napsalx opět výbornou young adultovku. Oproti Poslední stanici je však mířená hlavně na mladší čtenáře v okruhu střední školy. Je to něco mezi detektivkou a romancí a nechybí tedy napětí a silná přátelství. Rozhodně se je...


Literatura

Skutečná cesta ven nominovaná na Magnesiu Literu

skutecna-cesta-ven200Nakladatelství HOST má hned tři nominace na Magnesii Literu: básně Petra Hrušky Spatřil jsem svou tvář, povídky Viktora Špačka Čistý, skromný život a Skutečnou cestu ven Patrika Bangy. Jaká je poslední zmíněná kniha?

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Tajemné vraždy ve Wilsonově

wilsonov 200Na počátku byla povídka Michala Hvoreckého Nejhorší zločin ve Wilsonově z knihy Lovci a sběrači. Poté následoval scénář Marka Epsteina. Před dvěma roky byl jako režisér projektu nazvaného WILSONOV vyhlédnut Jiří Strach, mající čerstvé zkušenosti ...