Taková Maková je ideální do podzimních dnů

Taková Maková je ideální do podzimních dnů

Tisk

takova makova200Taková Maková je název básnické sbírky, která Jaroslavě Mačkové vyšla v nakladatelství Tofana.

 

 

 

 

Jedná se o malou útlou knížečku, na jejímž obalu jsou na tmavém podkladu hlavičky máku. Ty předestírají černobílé ladění této sbírky, a to především v rámci autorčiných doprovodných fotografií. Moc se mi líbila jejich atmosféra i to, jak nenásilně dokázaly poezii doplnit. Například u básně Jiskření je snímek osamělého sloupu elektrického vedení nebo u Loutky je velmi působivá fotografie s panenkami.

Básně nejčastěji mají střídavý verš, většinou jsou spíše kratší (do deseti veršů) a příjemně plynou až k pointám. Zdálo se mi, že jsou tvořena na první dobrou, lehce a zkrátka tak, jak to chtěla Jaroslava Mačková sdělit. Tím myslím, že na mě působily přirozeně a necítila jsem z nich nějakou křečovitost nebo přepisování pro efekt.

Témata básní působí melancholicky. Prolínají se v nich různé motivy jako je víra, naděje, chlad, smutek, ale především touha a láska. Díky tomu působí poezie nadčasově a často také hravě a lehce. Věřím, že se v ní každý může najít a například si na někoho zavzpomínat. Mě zaujala například báseň Dvě komety.

Jsme jak dvě komety
já sama a sám ty
nestřetneme se
jen proletíme
při troše štěstí
lehouččce o sebe zavadíme

Čas počítáme na momenty
když skládáme si komplimenty
vím, nikdy nebudeme MY
jen věčně oddělené JÁ a TY
dvě sebestředné bludné komety

Zaujala mě také práce s jazykem, projevující se ať už v určitých obratech jako například „plaším spící netopýry“ (báseň Emoce), tak v hrátkách se slovy (název Jedno-duchost). Jaroslava Mačková občas použila i nějaké modernější výrazy, ale nenarušila tím poetiku. (… tak, jak mě vždycky chceš/nezávislá, svá a fresh).

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži

Autorka zkrátka ukázala, že si s češtinou rozumí a podle mě by se neměla být ji více používat a pokračovat v tvorbě. A to jak v té literární, tak i fotografické. Dovedu si představit i nějakou výstavu, rámy a nějaký originální prostor by snímkům slušet. Celkově se mi Taková Maková hodně líbila a budu se k ní ráda vracet!

Mgr. Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že dokonce publikovala reportáže v okresním tisku a snila o kariéře novinářky. Jejím prvním knižně vydaným literárním počinem byla sbírka poezie Vábení a touhy (2018). V knížce Taková Maková, kterou právě držíte v ruce, zkombinovala hned dvě umělecké disciplíny, jimž se intenzivně věnuje: báseň a fotografii.

takova makova

Taková Maková
Autor: Jaroslava Mačková
Žánr: poezie
Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2022
Počet stran: 84
Hodnocení: 90 %

https://www.kosmas.cz/knihy/506668/takova-makova/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chceme osvěžit zapadlá srdce kapkou poezie

poezie 200KLADNO/ BUŠTĚHRAD – Mám to štěstí, že je mohu řadit mezi své přátele. Je to dvojice, která je ojedinělá v tom, že se jim podařilo spojit dva zdánlivě odlišné žánry – poezii a hudbu, které se k sobě ale báječně hodí. Dělají to takovým způsobem, že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak dlouho nás Gaia ještě snese na svém povrchu?

mizejici tvar gaiiSpíše od autorů sci-fi bychom očekávali myšlenku, že celá planeta se může chovat jak jeden olbřímí organismus, po nekonečnou dobu trpělivý a vyčkávavý, ale nikoli bezbřeze tolerantní. V okamžiku, kdy se bude cítit ohrožený, dokáž...


Literatura

Zbavte se bolesti jídlem

jid 200

O tom, že jídlo a jeho složení má vliv na naše zdraví, vědí dietologové a nutriční terapeuti svoje. Nejrůznější diety se v průběhu 20. a 21. století objevují, aby nás zbavily přebytečných kil a nabily nás energií. Ale že se dá jídlem zbavit bolest...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...