Povězte mi, lidé zlatí, co mám teďka udělati!

Povězte mi, lidé zlatí, co mám teďka udělati!

Tisk

CoSiMyslet200Žijeme ve věku neustálého znejisťování tradičních jistot a hledání jistot skutečných. Zdá se nám, že nic není jisté a vše lze zpochybnit. Leč není tomu tak. Pod vrstvami přemaleb se skrývá pravda, jde jen o to si to uvědomit a tuto jistotu hledat. O nalezení hrstky pravdy v záplavě lží a vágních tvrzení se celý život pokouší i Vilém Kmuníček a dává o ní zprávu ve své brožurce s provokativním titulem Co si myslet, abychom v životě uspěli.

 

Začíná základními otázkami a odpověďmi, pokračuje několika soubory na podstatné myšlenky zredukovaných úvah a nakonec, v odkazu na knihu Jonase Salzgebera Malá kniha stoicismu, přináší sukus toho, co bychom si měli myslet a dělat, abychom uspěli.

Jak jsme výše viděli, dnešní svět je tedy plný otázek a odpovědí, ale jen některé otázky jsou důležité a jen některé odpovědi jsou pravdivé. Zpočátku to vnímáme jako nepřehledný chaos a teprve s věkem se nám věci utřídí, usoustavní, zhierarchizují a rozdělí na důležité a nedůležité. Na konci této cesty člověk zjistí, že víc vědět nepotřebuje; ale to už je pozdě: ví, že co ví nyní, měl vědět dřív. Proto píše, aby dal nalezené pravdy a pravdičky na vědomí aspoň těm, co přicházejí po něm a dosud hledají a tápou, aby se v klíčových okamžicích rozhodli, jak nejlépe lze.

Zahlceni masívní směsí informací a dezinformací stojíme tu před klíčovými otázkami, jež se před nás neustále kladou. Přitom je hlavní nedostat se do rozpaků a včas vědět, co udělat a odpovědět. Autor hledá takové otázky a na základě toho, co pro sebe našel za odpovědi, svoje řešení předává dál.

CoSiMyslet

Co si myslet, abychom v životě uspěli
Autor: Vilém Kmuníček
Žánr: motivační literatura
Nakladatelství: Tribun EU, s. r. o. (knihovnicka.cz)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 72

Hodnocení: 90 %

www.eshop.librix.eu/Co-si-myslet-abychom-v-zivote-uspeli-d753.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Akupresura v praxi

akupresura v akci200Starobylé umění léčit tlakem prstů na určité body těla patří k tzv. čínské medicíně. Jedná se o neinvazivní léčivou proceduru, během které dochází k zřetelné úlevě od nejrůznějších potíží a nastartování přirozených zotavovacích ...


Literatura

Zůstaň se mnou, příběhu plný emocí

Zůstaň se mnou, perexPřesně to jsem si přála po otočení poslední stránky knihy Zůstaň se mnou. Těžko jsem se loučila s osudy hlavních hrdinů. Debutový román nigerijské autorky Ayobami Adebayo je dílo nanejvýš zdařilé. Jsem nadšená, že jsem po knize sáhla.

...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

DONT STOP

altKontroverzní snímek DONT STOP, mající sotva čtrnáct dní po premiéře, rozdělil filmové kritiky i veřejnost na dva tábory. Jedni ho považují za kouzlem dobovosti ověnčené retro, druzí za hořkou plytkost. Neznámá jména, oblak poloamatérského díla...