Jak se nenechat napálit

Jak se nenechat napálit

Tisk

Nove zbrane vlivu perexSociálně-psychologické vědecké práce Roberta B. Cialdiniho, psané popularizujícím stylem, a tedy všeobecně srozumitelné, jsou nám známy už delší čas jako zaručená kvalita. Po původních Zbraních vlivu po letech přichází s jejich rozšířenou verzí pod názvem „Nové zbraně vlivu“.

 

Kniha je nová přepracováním a rozšířením Zbraní vlivu o nová témata, ať jsou to elektronické zbraně vlivu, nebo další princip – pravidlo zbraní vlivu.

Cialdini při výkladu vychází z faktu, že nová doba nás zahlcuje podněty a daty, které nestačíme racionálně zpracovávat, a tak používáme různé zkratky, tzv. „úsudkové heuristiky“, které nám umožní své problémy řešit bez složité analýzy a úvah. Jednou z takových zkratek je např. využití ceny zboží coby ukazatele jeho kvality. Stačí jediný pohled – a je nám to jasné – dražší je kvalitnější. Automaticky si vybereme to „lepší“. Jak říká Cialdini: Klik a jedem!

Takových zkratek máme celou řadu. Kdo o tom ví, může je zneužít: v citovaném případě může cenu schválně zvýšit, aby se paradoxně zvýšily také prodeje, aniž zákazník tuší, že se s ním manipuluje. Cialdini nachází celkem sedm takových principů a ukazuje čtenáři podrobně a názorně, jak fungují a jak se bránit jejich zneužití.

Sedm univerzálních zákonitostí ovlivňování a manipulace, zbraně vlivu, které mají až nečekaně silnou moc na naše chování a rozhodování

Pravidlo reciprocity se uplatňuje díky tomu, že se cítíme zavázáni, když nás někdo poctí laskavostí, a my se mu automaticky chceme revanšovat, a to i v případě, že tato laskavost byla nevyžádaná a záměrná.

Podobně princip sympatie působí, že máme tendenci vyhovět tomu, kdo je nám sympatický – a pak tu jsou metody, jak v nás sympatie vůči žadateli vyvolat.

Pravidlo sociálního schválení znamená, že dáme přednost tomu, co upřednostňují jiní lidé. Potom stačí předstírat, že je o něco všeobecný zájem, a my po tom zatoužíme.

Toho, kdo vypadá jako autorita, často poslechneme, i když nám přikáže nesmysl.

Také postačuje nějak navodit dojem, že je věc vzácná, a to posílí náš zájem o ni.

Princip závazku a konzistentnosti spočívá v tom, že se cítíme být zavázáni jednat v souladu se stanovisky, která jsme vyjádřili dříve. Tvrdili-li jste např., že vás zajímá hudba, budete svolnější zakoupit si lístek na koncert.

A za sedmé: pocit jednoty s někým (třeba proto, že pochází za stejného města, nebo má stejné zájmy) nás vede k tomu, že mu vyhovíme spíš než někomu „cizímu“.
Možná po zhlédnutí předchozího přehledu budete mít dojem, že teď už knihu nemusíte číst. Ale to je omyl: obsáhlý svazek je nabit stručně nesdělitelnými detailními fakty, a co se nevešlo do textu, je rozvedeno i v poznámkách; i ty stojí za to si přečíst.

Nove zbrane vlivu

NOVÉ ZBRANĚ VLIVU. Psychologie přesvědčování i v online světě
Autor: Robert B. Cialdini
Původní název: Influence, New and Expanded: The Psychology of Persuasion (2021)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, pevná vazba bez přebalu
Počet stran: 512

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství
Odkaz na web: https://www.melvil.cz/kniha-nove-zbrane-vlivu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Merlin Jahodová: „Malování mě zachránilo!“

mer 200Říká, že ve své tvorbě se ráda vyjadřuje spontánně, rychle a podle momentálního rozpoložení. I když se u ní odmala projevoval výtvarný talent, k malování se dostala oklikou – až ve chvíli, kdy se jejímu synovi proměnil život. O to víc si váží daru, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Milostný román v e-mailech

Severak 200Oblíbený milostný román na pokračování – Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna rakouského autora Daniela Glattauera, které vydalo v jednom celku nakladatelství Host Brno, je příjemným odpočinkovým čtením. V obou románech se projevuje autorova s...


Literatura

Jak meditovat

JakMeditovat perexZcela jiný pohled na meditaci nabízí tato americká autorka. Není ledajaká, je to buddhistická mniška, která mimo svou publikační činnost pracuje jako učitelka v klášteře Gampo Abbey v kanadské provinci...

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

O myšce a medvědovi aneb přátelství se učit také musíme?

Ernest-et-Celestine 200V těchto skutečně vydařených zimních dnech do našich kin přichází nová animovaná filmová pohádka O myšce a medvědovi, tentokrát konečně z evropského kontinentu, ze sladké Francie. Příběh neobyčejného přátel...