Básně a prózy Egona Bondyho nově od Hosta

Básně a prózy Egona Bondyho nově od Hosta

Tisk

Egon BondyPokud jste někdy četli Egona Bondyho a víte, o kom je řeč, mohl by vás zaujmout výběr z jeho díla z let 1949 až 1955, který pod názvem Básně a prózy (1949–1955) vydává brněnské nakladatelství Host. Svazek pečlivě sestavil dlouholetý editor Bondyho díla Martin Machovec.

 

O knize

Básnické a okrajově též prozaické dílo Egona Bondyho z první poloviny padesátých let představuje jedno z logických vyústění a pokračování literatury druhé generace českých surrealistů. Je jedinečné i tím, že v situaci tvrdé stalinistické totality bylo naprosto svobodné, nepodléhalo žádnému cenzurnímu omezení a přinášelo reflexe doby svého vzniku, doby, v níž byla zcela vyloučena jeho oficiální publikace. Nakladatelství Host vybralo šest původních básnických sbírek a dvě lyrickoepické skladby: Totální realismus, Trapná poezie, Pražský život, Dagmara aneb Nademocionalita, Für Bondy’s unbekannte Geliebte aneb Nepřeberné bohatství, Velká kniha, Malá kniha a Zbytky eposu. Jim je ve svazku předřazena v celku doposud nepublikovaná próza s názvem 2000, hybridní textová koláž, v níž se mísí prvky esejistických úvah, odborných pojednání, reportáže, přestylizovaných deníkových záznamů, snově poetických obrazů a evokací, polemik a kategoricky, nekompromisně artikulovaných ideových a estetických postulátů. Svazek připravil znalec a dlouholetý editor Bondyho díla Martin Machovec.

O autorovi

Egon Bondy
(1930 Praha – 2007 Bratislava), básník, prozaik a filozof, čelný představitel undergroundu. Svůj literární pseudonym si Zbyněk Fišer zvolil — na protest proti tehdy se vzmáhajícímu antisemitismu — u příležitosti vydání sborníku mladých surrealistů v roce 1949, který sestavil společně s Janou Krejcarovou. Ve shodě s postoji Záviše Kalandry se přiklonil k levicové kritice stalinismu a vyhraňoval se vůči dogmatům socialistického realismu. S Ivo Vodseďálkem založil samizdatovou edici Půlnoc, jejímž prostřednictvím šířili raná literární díla svá a svých přátel. Namísto surrealistické imaginace, ovlivněné „paranoicko-kritickou“ tvůrčí metodou Salvadora Dalího, Bondy záhy nalezl vlastní umělecký výraz: poetiku „trapné poezie“ a „totálního realismu“. Básnická tvorba se pro něj stává nutkavou každodenní potřebou, konfesním záznamem všednosti i existenciální analýzou, prostředkem pro ostře adresné, perziflážní, politicky angažované i sebeironizující vyjádření vlastního názoru, potírajícím všechna dobová tabu. Provokace a experimenty první poloviny padesátých let však také prostupují filozofické a meditativní akcenty, naznačující jeden ze zásadních směrů budoucí Bondyho tvorby.

Ukázka z tvorby

*

Pod hlavou máš nebe na kterém spíš
pod očima máš kruhy
ach černé černé kruhy
protože stále díváš se
stále jen ležíš a díváš se
na nebe na kterém spíš
na nebe jež máš pod hlavou
zatímco pod očima
protože se pořád díváš
maš kruhy

*

Světlo

Je tak oslnivé světlo
až je tma

*

J. V. Stalinovi

Náš drahý otče a děde
jakpak se ti vede
Záříš nám jak táborák
nebo sporák
Než se hodně oslavíš
tak se unavíš

20. IX. 50

*

SSSR
se sesere

20. IX. 50

*

Dagmara by získala
Tyrš-Fučíkův odznak zdatnosti
dělá horolezecký výstup na Sněžku

Když stojí nahoře
je krajina pod jejíma nohama ohromná
Dagmara sedne a vypočítává kubus
Českého středohoří

Hodnocení knihy

Hodnotit Bondyho básně a tvorbu celkově nemá smysl. Je originální, vyjímečná, sprostá, satirická, kritická a ironizující, fascinující svou jednoduchostí a přesto má cennou vypovídající hodnotu. Vyjadřuje svobodu a "mámvpičismus".

Mám takovou představu, že Bondyho každý zná, s oblibou se cituje jeho báseň: "Hovno Hovno vláda hovno demokracie a hovno svoboda hovno skvělá hospodářská prosperita národa hovno mír a hovno práce" a tak dále… Ale to není všechno. Bondyho dílo je rozsáhlé, o filozofických spisech ani nemluvě. Čtení obsáhlého výběru je zajímavé a fascinující a jsem moc ráda, že nakladatelství Host tuto tvorbu nyní zpřístupnilo.

 files e 5443 basne-a-prozy-1949-1955-pracov

Název: Básně a prózy (1949–1955)
Autor: Egon Bondy
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2023
Počet stran: 640
Hodnocení: 100 %

https://www.hostbrno.cz/basne-a-prozy-1949-1955/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Redlová: „Prolistovat se opravdovým bookletem k CD, to má prostě něco do sebe.“

lucie redlovaOtec, matka, křižovatka
Lucie Redlová si na svém nejnovějším albu Křižovatka řekla o přízeň lidí, kteří hledají v hudbě víc než jen výrazné rytmy a vlezlé melodie. Dospělé písničkářs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deník japonské manželky

Deník japonské manželky, perex

Lahodně namíchaným knižním koktejlům těžko odolávám.  Jakmile zavětřím mix skutečného příběhu a exotického prostředí, to celé okořeněné pořádnou dávkou humoru, zač...


Literatura

Holky musí držet spolu

Posli fotky perexNa první pohled se zdá, že se na ospalém předměstí Jonesvillu ve státě Massachusetts nic neděje. Studenti Jonesvillské střední se nemohou dočkat, až uniknou ze spárů maloměsta.

 

...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...