Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

Tisk

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné povahy… a tato slova jsou pravdivá. Příběh je krátký, ale z hlavy ho opravdu jen tak nevymažete!

 


Rob Ashman

Rob Ashman pochází z Walesu a pracoval v dolech, v National Coal Board, poté nastoupil na univerzitu a po škole působil na řadě pozic ve výrobě a poradenství ve Velké Británii i v zahraničí. Nyní se naplno věnuje spisovatelské dráze. Česky si můžete přečíst sérii Případy Rosalind Krayové: Bez tváře (2021), Jedno malé prasátko (2022).

Inspektorka Krayová se nenudí

Roz Krayová, inspektorka z oddělení vražd, toho má tradičně na talíři až až. Zdárně vyšetřila dva největší případy, které kdy místní police měla na starosti a jako zastupující šéfinspektorka si též vedla dobře. Tedy aspoň si to myslela, když se hlásila na tuto pozici trvale. Přichází ovšem zklamání a povýšení se jí nedostane. Rozhodne se zkusit štěstí v práci jinde.

Ale mezitím je povolána ke srážce a ujetí od nehody, z čehož se ale vyklube pokus o vraždu. Nedlouho poté má vyšetřovat smrt známého podvodníčka a následně brutálně zabitého zloděje. Její podezření, že všechny tyto tři činy něco spojuje, se potvrzuje a začíná jít o čas… Půjde opravdu o všechno, protože v hledáčku vraha se ocitne i její přítel, patolog Chris Millican.

Antagonista par excellence

Hned na přebalu knihy se dozvídáme o antihrdinovi knihy. Nejdřív jsem byla rozladěná až naštvaná, že tolik vyzradili na samém začátku, ale nakonec to nebylo na škodu. Válečný veterán Alex Jarrod se vrací z Afghánistánu s obličejem zohyzděným masožravým parazitem. Vrací se fyzicky, ale duševně ne. Trpí stresovou poruchou, pronásledují ho noční můry, svět se mu hroutí a on si musí najít nový boj, novou misi.

Autor při vypravování z Alexova pohledu používá ich formu a přináší nám jedinečný náhled do psychiky člověka, který si zažil peklo ve válce a není schopen to opustit. Zajímavý je vhled do života obyčejného vojáka, kamarádství na život a na smrt a další motivace v „normálním“ životě.

Vynikající čtení!

Musím se opakovat, ale Případy Rosalind Krayové patří mezi tenčí knihy (cca 250 -300 stran), ale příběhy jsou natolik silné a postavy díky vykreslení jejich psychiky uvěřitelné až hmatatelné, že knihu klidně přelouskáte za jeden večer. Svérázné postavy a mocný příběh, který polemizuje mimo jiné o dobru a zlu, doporučuji všem čtenářům detektivek!

hlava plna strachu

Název: Hlava plná strachu
Autor: Rob Ashman
Série: Případy Rosalind Krayové 3.
Žánr: detektivka, krimi
Originální název: Suspended Retribution (2018)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, pevná
Počet stran: 256
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/hlava-plna-strachu/kniha/15147/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ollo – Země sváru

ollo zeme svaru 200V září vydalo nakladatelství Práh fantasy knihu s tajuplným názvem Ollo – Země sváru od české autorky Háty Kreisinger Komňacké. Na přebalu knihy najdeme lákadlo v podobě nápisu „Česká Hra o trůny“, bohužel epické sáze nesahá an...


Literatura

Vychutnejte si limoncello s rodem Espositových
dum na prahu nociKnižní klub vydal knihu z edice světový bestseller Dům na prahu noci od Catherine Bannerové. Jedná se o její první román pro dospělé čtenáře a stal se jednou z událostí roku 2016. Pokud na něj tedy narazíte, nenechte si jej ujít.<...

Divadlo

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní n...

Film

Negativní postavy mám raději, říká čerstvý padesátník, herec Roman Luknár

roman luknar perexZnámou tváří je Roman Luknár už od svých dětských let, kdy začal hrát ve slovenském filmu a televizi, zatímco české publikum se s ním seznámilo až poměrně nedávno. To už byl vystudovaným hercem, ale do Česka si zpravidla jen tak...