Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

Tisk

kniha nehod200V únoru vyšla u nakladatelství Laser kniha u nás poměrně neznámého autora Chucka Wendiga – Kniha nehod. Kingovská atmosféra i témata, silné postavy, co pro svou rodinu udělají možné i nemožné, napjatá atmosféra a co víc – magie. Chcete se bát? Tak do toho, s Knihou nehod.

 


Nadějný spisovatel

Chuck Wendig (* 1976) je americký spisovatel, komiksový a filmový scénárista, herní designer, nadšený hráč RPG her i bloger. Vystudoval anglický jazyk a náboženství a než se stal spisovatelem na plný úvazek, tak si prošel pěknou řádku zaměstnání. V českém jazyce byly zatím vydány vydány knihy Nuly (2017), Psanci (2021), komiks ze světa Star Wars - Star Wars: Moře v plamenech - Pevnost Vader (2021) a hororová Kniha nehod (2023).

Jaké je číslo našeho světa?

Kdysi dávno žil Nathan ve velkém domě na venkově se svým násilnickým otcem – a nikdy své rodině neřekl, co se mu tam stalo. Kdysi dávno byla Maddie malá holčička, která vyráběla panenky ve své ložnici, když uviděla něco, co neměla – a dodnes se snaží vypořádat se se svým traumatem vytvářením strašidelných soch. Kdysi dávno se něco zlověstného a hladového procházelo tunely pod horami a uhelnými doly jejich rodného města na venkově v Pensylvánii. Nyní jsou Nate a Maddie Gravesovi manželé a se svým synem Oliverem se do svého rodného města vrátili. Jenže to, co se dělo kdysi, se nyní opakuje. Oliver potkává podivného chlapce, který se stane jeho nejlepším přítelem, chlapcem s vlastními tajemstvími a zálibou v temné magii. Tato temná magie je postaví do středu bitvy dobra se zlem a boje o duši rodiny – a možná i o celý svět. Ale rodina Gravesových má v této bitvě tajnou zbraň: vzájemnou lásku.

Síla rodiny hory přenáší

Kniha nehod se vyznačuje silnými postavami, kde v popředí stojí rodina Gravesových, naši hrdinové. Nate je správňák od kosti, bývalý policista, co by pro rodinu udělal první poslední. Maddie je sochařka a žena, která ví, co chce. Jejich syn Olly je v patnácti empatický tak, až mu to škodí. Společně tvoří nerozdělitelný celek, který se postaví zlu, které číhá v blízkém parku Bludné kameny a tunelu u něj. Poznáme i sériového vraha Edmunda Reese, který je posedlý čísly. A další větší a menší postavy a charaktery, které v knize mají své neopomenutelné místo a odůvodnění.

Proč se začíst?

Kniha nehod disponuje mimořádně propracovaným příběhem, kde se střídá vypravování mnoha osob. Někteří z toho mohou být zpočátku zmateni, ale díky tomuto přepínání mezi různými úhly pohledu tu máme spád a atmosféru nepředvídatelnosti; nikdy totiž netušíme, kam autor zabrousí dál.

Příběh se nám rozpíná na pět set stran, ale odsýpá rychle, nemá žádné zbytečné vsuvky a každá kapitola dané postavy, každé hledisko rozmlouvající osoby nebo novinový výstřižek, má důvod a k tak rozvrstvenému vypravování patří.

Navíc, příznivci Stephena Kinga by si tuto knihu měli přečíst snad povinně, dát šanci někomu v našich končinách poměrně neznámému. Rozhodně nebudou litovat!

kniha nehod

Název: Kniha nehod
Autor: Chuck Wendig
Žánr: horor
Originální název: The Book Of Accidents (2021)
Nakladatelství: Laser
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 504
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/kniha-nehod/kniha/15481/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hedvika

hed 200Třiašedesátiletá hrdinka Hedvika se pár měsíců po smrti svého manžela Vladimíra dozvídá tajemství, které její muž skrýval celý život nejen před ní, ale i před celou rodinou a přáteli. Po vyřízení dědictví přestává truchlit a její poklidný život se díky rad...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co by kdyby... Popelka neobula střevíček

popelka kniha perexPohádkový příběh dvou sourozenců Abby a Jonáše nás vtáhne do víru dobrodružství, ze kterého vystoupíme až na poslední stránce. 150 stran A5 s doprovodnými černobílými ilustracemi. Samotný přebal knihy v zelené barvě a dívkou s květ...


Literatura

Být starý neznamená, že přestanete žít

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Populární kultura v českém prostředí

200filmVíce než dvacet příspěvků, které mapují nejrůznější projevy rozličných kulturních odvětví (nejen) v tuzemské kotlině, shrnuje kniha Populární kultura v českém prostoru. Vydalo ji nakladatelství Karolinum a autory textů jsou zpravidla začínající badatelé z...