Motelové kroniky. A kolem vás se začne vlnit cesta.

Motelové kroniky. A kolem vás se začne vlnit cesta.

Tisk
ImageMotely, ty by toho mohly navyprávět, možná vám teď blesklo hlavou. Nedejte se však zmást. Motelové kroniky amerického dramatika, spisovatele, hudebníka, scenáristy, herce a režiséra Sama Sheparda nejsou objemnou neskladnou bichlí, ale útlou a čtivou knížečkou poskládanou z krátkých a osobních textů, tu a tam proložených černobílou fotografií nebo básničkou. Výsledná koláž je velmi působivá – jako by se sluncem rozpálená cesta vlnila a syčela kolem vaší postele.


Motelové kroniky vyšly v roce 1982 v nakladatelství City Lights Lawrence Ferlinghettiho. Z knihy, kterou autor věnoval své matce, vychází i cenami ověnčený film Wima Wenderse Paris, Texas (uveden byl o dva roky později).

Shepard v Motelových kronikách střídá autobiografickou ich formu a vyprávění ve třetí osobě. V obou případech jsou zaznamenané situace, vzpomínky, fantazie a dialogy pouze útržkovité, nevytvářejí jasnou dějovou linii. I přesto, že mnoho věcí zůstává nevyřčených (nebo snad právě proto), je text nadmíru výmluvný.

Bez tebe dýchat nemohu
ale ten věnec žeber
pracuje sám od sebe.


Zápisky vykreslují syrovost americké krajiny, ale také pustinu lidské duše a vyprahlost lidských citů. Fungují jako hořká metafora takzvaného „amerického snu“ a s ním spojované volnosti a svobody.

když je horko
majonéza tě může zabít
to mi říkávala tetička

taky mi říkávala
nikdy nechoď ven bez dokladů
kdyby tě zabili
bude třeba identifikovat mrtvolu

Sam Shepard (1943) pochází z Illinois. Vyrůstal v rodině vojáka a dětství strávil na různých vojenských základnách, až se s rodiči nakonec usadil na avokádové farmě. V mládí se věnoval sportu (rodeo, baseball) a muzice (hudba jeho kapely Holy Modal Rounders zazněla v legendární Hopperově Bezstarostné jízdě). Krátce studoval i na vysoké škole, studium však nedokončil, raději se připojil k zájezdové divadelní skupině. Službě ve válce ve Vietnamu se vyhnul výmluvou na závislost na heroinu.

Image

Za sebou má přibližně pět desítek filmových rolí, scenáristicky se podílel například na filmu Renaldo a Klára Boba Dylana, Zabriskie Point Michelangela Antonioniho a Paříž, Texas Wima Wenderse. Dva filmy si i zrežíroval. Mezi Shepardovy nejznámější divadelní hry patří Prokletí hladovějící třídy, Pravý západ, Mámení mysli a Láskou posedlí.

Shepard je držitelem prestižní Pulitzerovy ceny za drama Pohřbené dítě (1979). Jeho jedenáct divadelních her získalo divadelní cenu Obie. Coby filmař se Shepard může chlubit i nominací na Oscara (za vedlejší roli ve snímku Správná posádka z roku 1983), britskou cenou BAFTA za nejlepší scénář k filmu Paříž, Texas (1984) nebo cenou Emmy za televizní film Dash a Lilly (1999).

Český čtenář si kromě Motelových kronik může přečíst i autorovo komorní divadelní drama Simpatico (Divadelní ústav 2001). Shepardovu hru Láskou posedlí uvádělo již několik tuzemských divadelních scén (například pražské Divadlo Ungelt).

Knihu vydalo nakladatelství MAŤA v edici Cesty tam a zase zpátky v roce 2009, překlad Luboš Snížek, 170 stran.
Hodnocení: 90%

Foto: MAŤA, filmous.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Kolář: „Na fotečku v plavkách si fanoušci budou muset ještě počkat“

kolar brnokoncert perexZpěvák Petr Kolář nemá čas na zahálení - svou poslední desku s názvem Čas nás naučí nahrával v Los Angeles, nyní pro své fanoušky chystá nové album a aktuálně má před sebou několik koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pralinky od Barbary Nesvadbové

pra perexNová kniha Pralinky od Barbary Nesvadbové, která je plná krátkých fejetonů, byla pokřtěna 20. listopadu v kavárně Mezi řádky. Kmotry byli Pavlína a Jan Saudkovi a herečka Jitka Čvančarová.

...

Literatura

Prodloužená jízda vzpomínek Václava Kopty

prodlouzena jizda 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Motto poměrně útlá knížka vzpomínek Václava Kopty s názvem Prodloužená jízda. Autor nás seznámí se svým dětstvím a rodinou, která ho formovala, ale podíváme se pod pokličku jeho prof...

Divadlo

Petr a Lucie: Štěstí je tu a všechno ostatní je tam

petr a lucie 200Městské divadlo Zlín převedlo na velkou scénu novelu Romaina Rollanda, a to v muzikálové podobě. Za jejím vznikem stojí zajímavý příběh, protože toto dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce slovenského muzikanta Deža Ursinyho a na je...

Film

PLANETA PRAHA se hlásí trailerem

planeta praha 200Kolik „obyvatel“ má Praha? Tvůrci oceňovaného filmu Planeta Česko se tentokrát vydali na výpravu do betonové džungle hlavního města.

...