Šestnáct povídek o průšvizích

Šestnáct povídek o průšvizích

Tisk
ImageMám ráda povídky. Plně vyhovují mému pracovnímu nasazení. Většinou stihnu celý příběh přečíst dřív, než usnu. Dají se taky krásně louskat v tramvaji, autobuse i vlaku. Jsou to skvělí kamarádi. Proto jsem zajásala, když jsem znovuobjevila v knihovně útlou knížku příběhů Michala Vaněčka. Její název je naprosto výmluvný – Každý průšvih nemusí být krize.



Šestnáct příběhů mne nadchlo asi před dvěma lety. A dnes jsem se k nim vrátila. Důvody: jsou to skvěle vypointované povídky, v řadě z nich se poznávám, v mnohém mi napovídají směr dalšího postupu, v neposlední řadě se vejdou do kabelky!

Michal Vaněček má dar jemné ironie, zkušeného nadhledu a jiskrné češtiny. K tomu přidejme mužský pohled na věc a máte chlapské povídky jedna báseň. Ptáte se na téma? Děti, žena, kamarádi – jednoduše život.

Hned v první povídce nás autor seznámí se svou dcerou. Jasně ukazuje, jak dcery mají tatínky omotané kolem prstu, jak si na nich cvičí svou budoucí roli ženy, jak velmi rychle dokážou vytěžit maximum, ze svého postavení. Situace je jasná – tatínek štípá dřevo na zimu, pak polínka uklízí do dřevníku, dcera chce pomáhat. Nejdřív nosí polínko až k dřevníku, posléze přináší polínko tatínkovi na půl cesty, pak začne podávat polínka z hromady, aby nakonec jen ukazovala, která polínka jsou na řadě k odnesení. Přitom jasně ukazuje, kdo je pánem situace a udržuje pekelné tempo, které tatínek nechce porušit, aby nebyl za slabocha. Aby v očích dcerky neklesl.

Takto začala velmi vehementně koordinovat moji činnost. Abych neupadl do stereotypu, místo „tumáš“ začala říkat pouze „tam“. Začalo ji to bavit do té míry, že přestala připouštět, abych si svá polínka vybíral sám. Mám na mysli například podle toho, zda se nacházejí navrch nebo vespod. Hromadu polínek jsem různě přehrabával, abych se neodchýlil od pokynů dispečera. Skrz pot v očích jsem si nebyl jist, zda malý dispečer nemá na sobě nějakou uniformu, když pravila: „Rychleji, táto!“ Vyčerpán, odnesl jsem poslední poleno.

Image

Stejně svižné a nápadité jsou i další příběhy. Autor se rozhlíží kolem sebe, mnohé prozrazuje jak o sobě samém, tak své rodině, kolezích, kamarádech z vojny. Z vlastních zážitků vytváří moduly platné pro další jedince. Čtete, bavíte se, přitom vám proskočí hlavou – to je jako tenkrát, když… Takových „když“ mne napadlo mnoho. Třeba tehdy, když jsem četla o operaci synových mandlí (čtvrtá a pátá povídka). U nás doma to nebyly mandle, ale vypalování bradavice. Některé záležitosti kolem vyšetření však byly velmi podobné. Proto mne velmi pobavila věta:

„Tohle se jmenuje zdravotnictví, synu,“ vysvětloval jsem. „A dělá se to kvůli tomu, aby ses sám uzdravil dřív, než tě začnou léčit.“


Pány asi nejvíc pobaví příhody z vojny. Vždycky, když vojenské příběhy čtu, mám pocit, že pánové opisují jeden od druhého. Ale asi ne. Největší úspěch však u mne měla povídka Jak jsem si poslal balíček do Nepálu. Představa, jak kurýr šplhá se zásilkou pro pana Vaněčka do vesnice kdesi v Nepálu, protože v expedici zaměnili jméno cílové stanice, mne škodolibě rozveselila:

…zřejmě, když výrobce a distributor software předával balíček k dodání kurýrní společnosti, špatně přepsal název cílového města. Z Prahy se stala Parha, a tím se spustil řetězec neblahých událostí.
„Dojel jsem do vesnice Parha,“ psal ten nebohý muž. „Parha je v Nepálu a není tady žádná ulice Novodvorska. A nejen to, tady není vůbec žádná ulice, pouze pět malých domků a v nich mniši.“


Řekněte – není to krásný příběh na závěr veselých příhod ze života? Známe se – nic tak člověka nepotěší, než když čte/slyší o neštěstí druhých. Pokud máte někdy chuť na dávku písmenek, která se dotýkají této naší neřesti, pak vás určitě drobná knížka Michala Vaněčka nezklame.

Název:
Každý průšvih nemusí být krize
Autor: Michal Vaněček
Nakladatelství: Maxdorf


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lou Fanánek Hagen: „Kostým Ringo Starra ve mně nevyvolává žádný nadšení, protože nemám rád Beatles“

altSkupina Tři sestry má nové kostýmy, své vlastní pivo a léto plné koncertů před sebou. Jak se ke všemu staví jejich zpěvák Lou Fanánek Hagen si můžete přečíst v tomto rozhovoru.  

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krutě přímočaré myšlení a jak změnit svět, aneb Poď mi HOP!

krute primocare mysleni saatchiVětšina složitých problémů mívá překvapivě jednoduché řešení. Často se stává, že si člověk nad něčím dlouho láme hlavu, v noci nespí, ve dne nejí a myslí na to, kudy chodí.


Literatura

Příběhy Staré dámy – výprava za nejslavnějším cyklistickým závodem

Stara dama perexAutor Tomáš Macek napsal velmi poutavé dílo, které mapuje kompletní historii Tour de France, nebo-li Staré dámy. Tento závod, který je každé léto hojně sledován po celém světě se dočkal u nás vydání této knihy, která určitě nadchne každé...

Divadlo

Divadlo ve Zlíně uvede premiéru Muže pod postelí

muz pod posteli200Docela jiného Dostojevského, než jak jej mnozí znají: Dostojevského komediálního, zábavného a zároveň zajímavého, který přinese vhled do žárlivostí zatemněné duše jednoho muže. To je téma novinky, kterou Městské divadlo Zlín uvede v pre...

Film

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...