Rozpuštění - konec jednoho kláštera za vlády Jindřicha VIII.

Rozpuštění - konec jednoho kláštera za vlády Jindřicha VIII.

Tisk
ImageNa pulty knihkupectví se v paperbackové podobě vrací úspěšný detektivní román Rozpuštění, jehož autorem je britský spisovatel C.J.Sansom. Hlavní hrdina románu, který se odehrává v Anglii v roce 1537, reformistický právník Matthew Shardlake, je pověřen královým prvním ministrem Thomasem Cromwellem vyšetřit vraždu královského vyslance v jednom z klášterů, jenž má být, stejně jako všechny římskokatolické kláštery v zemi, zrušen.

 

Matthew se spolu se svým pomocníkem Markem snaží vypátrat vraha, který v klášterní kuchyni setnul královskému úředníkovi hlavu. Záhadné je i zmizení vzácné relikvie z místního kostela. Vraždil některý z mnichů nebo pašeráci, skrývající se v okolních blatech? Vyšetřování je velmi obtížné, neboť se v klášteře objevují další mrtvá těla a jedna ze stop vede dokonce až k nedávno popravené královně Anně Boleynové. Matthew se bludištěm  vražd, nejasných stop a spletitých motivů pomalu propracuje nejen k překvapivému řešení, ale i k novému pohledu na vše, čemu v životě věří.

Autor se v knize, jejíž děj se odehrává v čtenářsky atraktivním období vlády anglických Tudorovců, opírá o své historické vzdělání i o zkušenosti z právnické praxe a předkládá čtenářům velmi věrohodně působící prostředí i postavy. Velmi plasticky také vykresluje zákulisní machinace a boj o moc královských úředníků a jejich svérázné pojetí práva a spravedlnosti. Českého čtenáře možná zaujme i tunelování majetků zrušených klášterů, které měly být určeny k péči o chudé, ze strany šlechty.

Image


Knihu bych doporučila všem milovníkům detektivních příběhů, odehrávajících se v historických reáliích a v atraktivním prostředí středověkého kláštera. Čtivě napsaný příběh vás určitě nezklame.

O autorovi:

Christopher John Sansom se narodil v roce 1952 v Edinburghu. Studoval na univerzitě v Birminghamu, kde získal titul bakaláře a Ph.D. v oboru historie. Prošel pak řadou zaměstnání, rekvalifikoval se na právníka a vedl advokátní praxi v Sussexu. Nakonec se stal spisovatelem na plný úvazek. Je autorem série detektivních románů se středověkým detektivem a právníkem Matthewem Shardlakem, jehož si britští čtenáři velmi oblíbili. V českém jazyce již vyšlo pět dílů série: Rozpuštění, Temný oheň, Vladař, Zjevení a Trofej.  C. J. Sansom dále napsal rozsáhlý a strhující román Zima v Madridu o španělské občanské válce. Žije v Sussexu.

Název: Rozpuštění
Autor: C.J.Sansom
Překlad: Antonín Otáhal
Nakladatelství: BB/art s.r.o 2012, 392 stran
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto:
BB Art



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nicky

nicky 200S osobou Nicholase Wintona jsem se poprvé setkala v kině při promítání filmu Síla lidskosti. Byl to tak emotivní zážitek, že jsem dlouhou dobu nemohla myslet na nic jiného. Příběh mladého Angličana, který přijel těsně před vypuknutím druhé světové válk...


Literatura

Sociální sítě to umí pěkně zavařit

Eliza-je-sama-doma 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora román Eliza je sama doma, určený především ženám.

 

...

Divadlo

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...

Film

Ace Ventura je dětinský parchant s morálními principy

ace ventura plakat200Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) je druhým pokračováním detektivního žánru, který může fungovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Schopnost dedukce nemají jenom namyšlení obtloustlí páni, ale i normální ...