TÁTO, POVÍDEJ!

TÁTO, POVÍDEJ!

Tisk

werich tato povidej 200Díky nečekaným archivním nálezům se legendární rozhovory Jana Wericha s jeho dcerou vrací k posluchačům v netušené devítihodinové délce. V polovině května cennou nahrávku vydá na 8 CD Supraphon.

 

 

V létě roku 1969 navrhl rozhlasový režisér Jiří Melíšek, pracující ve dvojici s Vladimírem Rohlenou, že nahraje pro Československý rozhlas memoáry Jana Wericha. Bylo to v době již počínající normalizace, která však ještě neudeřila plnou silou, takže bylo možné v září téhož roku postupně, každou sobotu, Werichovo svobodné vyprávění, vzpomínky a úvahy vysílat. Půlhodiny, ve kterých si spolu vyprávějí Jan Werich s dcerou Janou, byly nazvány Táto, povídej! Staly se nesouměřitelným fenoménem, celý národ tehdy naslouchal dosud neznámým vzpomínkám tohoto umělce.

werich tato povidej jana

Vzpomínky Jana Wericha mají dvě roviny: chronologické řazení událostí, příběhů a konstatování, v rovině druhé pak nespoutané odbočky nečekaných asociací, jiskření nápadů a humorných míst. Úkolem dcery Jany bylo nejen glosovat otcovo vyprávění, ale držet tok jeho vzpomínek v předem dohodnutém celku. „Z devíti hodin záznamu vyšel počátkem sedmdesátých let malý, osmdesátiminutový sestřih na 2 LP Pantonu, který byl po celá desetiletí jedinou zprávou o legendárním pořadu. Nyní vyjde celý, nesestříhaný záznam v kompletu 8 CD. Čerpá z archivu Českého rozhlasu, Supraphonu a Jiřího Melíška, obsahuje také hodinu vyprávění, vydaného v roce 2000 nakladatelstvím Lotos. Navíc se podařilo vyhledat i rozhovory dosud nikdy nezveřejněné. Uslyšíme tedy konkrétní, velmi podrobné vzpomínky na počátky, aktéry a jednotlivé hry Osvobozeného divadla. Důležité a nesmírně zábavné je dále vyprávění o hovadismu, směru vyznávaném nejenom protagonisty divadla, ale i řadou jejich přátel a známých. Z něj pak plynou gejzíry humorných příběhů, nazvaných v 8 CD kompletu například Koktavý telegram, Kapesník, Kanon, Vítej nám, otče vlasti, a Hovadnej Tonda. Werichovy vzpomínky vrcholí emigrací a životem v USA ve čtyřicátých letech, kdy se ke slovu dostává výrazněji i Jana. Táto, povídej! je zdrojem informací o celé první polovině minulého století v české, ale i francouzské a americké kultuře, doplněné nesmírně cennými postřehy,“ upřesňuje producentka edice mluveného slova vydavatelství Supraphon Naďa Dvorská.

Stanice ČRo Dvojka v rámci pořadu Tajuplný ostrov, který je věnován devadesátinám Českého rozhlasu, bude v průběhu května zařazovat speciální cyklus půlhodinových ukázek z nahrávky: Táto, povídej! Jana a Jany Werichových. Pořad se vysílá v neděli 5. 5., 12. 5., 19. 5. a 26. 5. vždy od 14:00 hodin.

werich tato povidej

Komplet 8 CD vyjde u Supraphonu v pátek 17. 5. a nahrávka bude rovněž nabídnuta v digitálních servisech, jako jsou Audioteka.cz a Supraphonline.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Portico Quartet: Praha je úžasné město. Má bohatou historii hudby a kultury a ty holky…:-)


mladi ladi jazz 200Na festivalu Mladí ladí jazz, který započal už v neděli v Praze, se v pátek 4. dubna představí anglická skupina Portico Quartet. Do Prahy se vrací po dvou letech a my jsme je u této příležit...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hraničářův učeň je zpátky a objeví most

horici-most 200Audiotéka přinesla další díl z fantasy série Rozvaliny Gorlanu tentokrát s názvem Hořící most. Komu se líbila první kniha o Hraničářském učni, rozhodně nebude zklamán.

...


Literatura

Kluk v kopačkách o kamarádství, lumpárnách i fotbalu

Kluk v kopačkách 200

Mají vaše děti rády fotbal a občas si něco přečtou? Potom byste jim určitě měli pořídit knihu Kluk v kopačkách od Markéty Bolfové. Najdou v ní milý příběh o jednom chlapci, který má možná ...

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

Corpus Christi: Polské drama nominované na Oscara přináší očistný příběh hříchu

corpus-christi 200Strhující drama hříchu, který přinesl vykoupení. Corpus Christi, který režíroval Jan Komasa a v jehož hlavní roli exceluje Bartosz Bielenia, se vedle nominace na Oscara v sekci nejlepší zahraniční film pyšní oceněním z MFF Benátky a ...