Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze
Banner

Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze

Email Tisk

ella 200S blogery a food blogery jakoby se roztrhl pytel. Dnešní doba plná moderních technologií nahrává tomu, aby se někteří z nich stali známými téměř ze dne na den. A třeba Elle Woodward se podařilo po založení jejího blogu dokonce vydat knihu. A co jí k celé záležitosti změny životního stylu vedlo?

 


Někdy s námi život hraje zajímavé a překvapivé hry, které nám převrátí dosavadní bytí úplně naruby. A pokud se stane něco negativního, je velkou otázkou, jak z toho ven. Ella byla nucena změnit svůj životní styl kvůli diagnostikované nemoci – postulárnímu tachykardickému syndromu. Elle nemoc ničila autonomní nervový systém, dlouhou dobu zůstala připoutaná na lůžko. Až nakonec cítila, že sama musí něco změnit a nenechat svůj život pouze v rukou lékařů a začala studovat celostní medicínu.


Výsledek jejího zkoumání byl, že se Ella stala bezlepkovým veganem – nejí tedy produkty obsahující lepek a k tomu nic, co by nebylo rostlinného původu (tedy ne maso, vejce, mléko a s tím spojené živočišné produkty). A to je oproti jejím původním stravovacím návykům obrovský skok – už žádné fastfoody a nepřeberné množství sladkostí v kombinaci s ignorací ovoce a zeleniny.
Ella na svém blogu tedy začala vkládat recepty z ingrediencí, které splňovaly zásadu „bezlepkové“ a „vegan“. Ve svých receptech používá poměrně omezené množství základních surovin – hnědá rýže, pohanka nebo quinoa. Ostatní nejčastější suroviny uvádí v úvodu kuchařky a nelže, když tvrdí, že budou základem veškerých uvedených pokrmů. Například mandlové máslo, datle medjool, kokosový olej/mléko, alternativní sladidla (např. datlový nebo javorový sirup) jsou v Česku drahou záležitostí. Zmiňovaná quinoa (merlík čilský) může stát i 80 korun za 250 gramů, kilo datlí medjool seženete přibližně za 350 Kč. Řešením je nákup ve velkém množství nebo sledovat slevy.

ella


I kapitoly jsou netradičně rozděleny dle základní suroviny, ze které se jídlo skládá. Nápady jsou zajímavé a určitě slouží jako obrovská inspirace. Jednotlivá jídla jsou obvykle složená z poměrně malého množství ingrediencí, žádné jídlo není tedy zbytečně „přeplácané“, můžete si užívat hlavní chuť.


K přípravě Elliných jídel je docela záhodno mít kvalitní kuchyňský robot – zvlášť pro výrobu oříškových másel, popřípadě odšťavňovač. Ale můžete začít i s méně technicky náročnými recepty a tím pádem si vystačíte určitě i s tím, co už doma dávno máte.


Grafická úprava knihy je opravdu na vysoké úrovni, stránky jsou krásně barevné, radost se jen dívat. Co se týče jazyka – tam už je to horší. Na blogísek dobré, ale oficiální kniha by snesla méně toho všeho „úžasného“, „nejlepšího“ a „báječného“.

ella1


Deliciously Ella má mnoho fanoušků a je skvělé, že se i jiní učí novému zdravému životnímu stylu. Co bych také ocenila je, že je Ella přístupná tomu, že ne všichni jsou bezlepkoví vegani a je ráda i za malou změnu ve stravování a svůj životní styl chápe jako jednu z možností, ne jako jedinou, což se některým hlasům alternativní stravy stává.


Tak teď nezbývá než vybrat jeden z receptů a zkusit zaexperimentovat a třeba vás Ellina strava pohltí, nebo aspoň inspiruje a otevře dveře k novým surovinám a kombinacím.



Lahodně s Ellou/Deliciously Ella
Autor: Ella Woodward
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 264
Hodnocení: 70 %

                
Zdroj foto: www.knihyomega.cz, www.kosmas.cz
www.knihyomega.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

  • Tapír v novém
    Milí čtenáři, Tapír bude v novém roce v novém provedení. Chystáme pro vás změnu, kterou jistě oceníte. Všichni se připravují...
  • Tapír přichází před Ježíškem.
    Nezadržitelně se blíží Vánoce a konec letošního roku. Na to si ale ještě chvíli počkáme a aby nám to čekání...
  • Tapíří listopadování
    Podzim je tady v plném proudu, na horách už se objevil první sníh, proběhla výměna šatníku za teplejší svršky (i...

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Hledat

Mimísek 36

Čtěte také...

Mělnické medvídkování aneb jak se žije plyšákům

Medvidci 200V Regionálním muzeu Mělník si až do 23. srpna můžete prohlédnout desítky plyšových medvědů. Jsou ze sbírky pražské milovnice hraček Evy Šímové, která se jejich shromažďováním zabývá několik let. Návštěvníci m...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Deadpool opět zasahuje, spaste svoje duše!

Deadpool 200Poslední měsíc roku 2016 vyšel v češtině pod taktovkou nakladatelství Crew další díl o nezbedném hláškujícím žoldákovi Wadeu Wilsonovi, který je širší - a nejen čtenářské – obci známý jako Deadpool. Na pultech knihkupectví ho najdete pod názve...

Divadlo

OLOMOUC ČEKÁ 11 DNŮ PLNÝCH DIVADLA

DivadelniFlora perexJiž necelý týden zbývá do zahájení jednoho z nejvýznamnějších tuzemských divadelních festivalů. 18. Divadelní Flora potrvá jedenáct dní – od čtvrtku 15. do neděle 25. květ...

Film

Co nás přitahuje na Zemi vycházejícího slunce

nakladatelstvi crewV předvánočním období loňského roku se ke čtenářům dostala kniha Planeta Nippon, vydaná nakladatelstvím Crew, které se jinak soustředí především na vydávání comicsů. Trojice autorů – Anna Křivánková, spjatá s ...