Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze
Banner

Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze

ella 200S blogery a food blogery jakoby se roztrhl pytel. Dnešní doba plná moderních technologií nahrává tomu, aby se někteří z nich stali známými téměř ze dne na den. A třeba Elle Woodward se podařilo po založení jejího blogu dokonce vydat knihu. A co jí k celé záležitosti změny životního stylu vedlo?

 


Někdy s námi život hraje zajímavé a překvapivé hry, které nám převrátí dosavadní bytí úplně naruby. A pokud se stane něco negativního, je velkou otázkou, jak z toho ven. Ella byla nucena změnit svůj životní styl kvůli diagnostikované nemoci – postulárnímu tachykardickému syndromu. Elle nemoc ničila autonomní nervový systém, dlouhou dobu zůstala připoutaná na lůžko. Až nakonec cítila, že sama musí něco změnit a nenechat svůj život pouze v rukou lékařů a začala studovat celostní medicínu.


Výsledek jejího zkoumání byl, že se Ella stala bezlepkovým veganem – nejí tedy produkty obsahující lepek a k tomu nic, co by nebylo rostlinného původu (tedy ne maso, vejce, mléko a s tím spojené živočišné produkty). A to je oproti jejím původním stravovacím návykům obrovský skok – už žádné fastfoody a nepřeberné množství sladkostí v kombinaci s ignorací ovoce a zeleniny.
Ella na svém blogu tedy začala vkládat recepty z ingrediencí, které splňovaly zásadu „bezlepkové“ a „vegan“. Ve svých receptech používá poměrně omezené množství základních surovin – hnědá rýže, pohanka nebo quinoa. Ostatní nejčastější suroviny uvádí v úvodu kuchařky a nelže, když tvrdí, že budou základem veškerých uvedených pokrmů. Například mandlové máslo, datle medjool, kokosový olej/mléko, alternativní sladidla (např. datlový nebo javorový sirup) jsou v Česku drahou záležitostí. Zmiňovaná quinoa (merlík čilský) může stát i 80 korun za 250 gramů, kilo datlí medjool seženete přibližně za 350 Kč. Řešením je nákup ve velkém množství nebo sledovat slevy.

ella


I kapitoly jsou netradičně rozděleny dle základní suroviny, ze které se jídlo skládá. Nápady jsou zajímavé a určitě slouží jako obrovská inspirace. Jednotlivá jídla jsou obvykle složená z poměrně malého množství ingrediencí, žádné jídlo není tedy zbytečně „přeplácané“, můžete si užívat hlavní chuť.


K přípravě Elliných jídel je docela záhodno mít kvalitní kuchyňský robot – zvlášť pro výrobu oříškových másel, popřípadě odšťavňovač. Ale můžete začít i s méně technicky náročnými recepty a tím pádem si vystačíte určitě i s tím, co už doma dávno máte.


Grafická úprava knihy je opravdu na vysoké úrovni, stránky jsou krásně barevné, radost se jen dívat. Co se týče jazyka – tam už je to horší. Na blogísek dobré, ale oficiální kniha by snesla méně toho všeho „úžasného“, „nejlepšího“ a „báječného“.

ella1


Deliciously Ella má mnoho fanoušků a je skvělé, že se i jiní učí novému zdravému životnímu stylu. Co bych také ocenila je, že je Ella přístupná tomu, že ne všichni jsou bezlepkoví vegani a je ráda i za malou změnu ve stravování a svůj životní styl chápe jako jednu z možností, ne jako jedinou, což se některým hlasům alternativní stravy stává.


Tak teď nezbývá než vybrat jeden z receptů a zkusit zaexperimentovat a třeba vás Ellina strava pohltí, nebo aspoň inspiruje a otevře dveře k novým surovinám a kombinacím.



Lahodně s Ellou/Deliciously Ella
Autor: Ella Woodward
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 264
Hodnocení: 70 %

                
Zdroj foto: www.knihyomega.cz, www.kosmas.cz
www.knihyomega.cz


 

Přihlášení



Banner

Tapír

  • Tapír č. 1-2020
    Od 9. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Josefem Stehlíkem, sochař a kreslíř...
  • Výstavy v lednu 2020
    Zveme vás na dvě výstavy, které jsme naplánovali hned na začátek roku 2020. PRVNÍ výstava se uskuteční ve sportovní hale...
  • Tapír 6-2019 na listopad a prosinec
    Od 30. října vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Jiřím Werichem Petráškem – Tapír v pivovaru...

Anketa

Která kniha od Aleny Morštajnové se vám líbila nejvíce?

100%   (9)
0%   (0)
0%   (0)
0%   (0)
0%   (0)
0%   (0)
Loading...


Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Dvě soutěže jednou ranou

200 lesnaZámek Lešná u Valašského Meziříčí zve do SVĚTA LOUTEK, na NOČNÍ HRANÉ PROHLÍDKY a do soutěže s videospotem. Stačí přijít na zámek na noční hrané kostýmované prohlídky a natočit krátký klip nebo navštívit výstavu LOUTEK a nahrát sami sebe jako lou...


Literatura

Zapátrejte po tajných skandálech

Prisne tajne skandaly 200V Nakladatelství Epocha vyšla kniha Přísně tajné skandály od publicisty a badatele Jaroslava V. Mareše. Tato kniha mě zaujala, protože mi připomněla podobný titul Legendy kriminalistiky, který měl na svědomí taktéž pub...

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

„Máte víc odvahy než distributor?“ Aerofilms hledá 100 filmových nadšenců, kteří vyberou film do českých kin

scope perexPo úspěchu předešlých ročníků umožní již počtvrté mezinárodní projekt Scope100 vybrat stovce fimových nadšenců snímek, který vstoupí do českých kin. Účastníci projektu budou rozhodovat mezi pěticí evropských filmů, které zatí...