Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze

Kultura21.cz

Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze

Email Tisk

ella 200S blogery a food blogery jakoby se roztrhl pytel. Dnešní doba plná moderních technologií nahrává tomu, aby se někteří z nich stali známými téměř ze dne na den. A třeba Elle Woodward se podařilo po založení jejího blogu dokonce vydat knihu. A co jí k celé záležitosti změny životního stylu vedlo?

 


Někdy s námi život hraje zajímavé a překvapivé hry, které nám převrátí dosavadní bytí úplně naruby. A pokud se stane něco negativního, je velkou otázkou, jak z toho ven. Ella byla nucena změnit svůj životní styl kvůli diagnostikované nemoci – postulárnímu tachykardickému syndromu. Elle nemoc ničila autonomní nervový systém, dlouhou dobu zůstala připoutaná na lůžko. Až nakonec cítila, že sama musí něco změnit a nenechat svůj život pouze v rukou lékařů a začala studovat celostní medicínu.


Výsledek jejího zkoumání byl, že se Ella stala bezlepkovým veganem – nejí tedy produkty obsahující lepek a k tomu nic, co by nebylo rostlinného původu (tedy ne maso, vejce, mléko a s tím spojené živočišné produkty). A to je oproti jejím původním stravovacím návykům obrovský skok – už žádné fastfoody a nepřeberné množství sladkostí v kombinaci s ignorací ovoce a zeleniny.
Ella na svém blogu tedy začala vkládat recepty z ingrediencí, které splňovaly zásadu „bezlepkové“ a „vegan“. Ve svých receptech používá poměrně omezené množství základních surovin – hnědá rýže, pohanka nebo quinoa. Ostatní nejčastější suroviny uvádí v úvodu kuchařky a nelže, když tvrdí, že budou základem veškerých uvedených pokrmů. Například mandlové máslo, datle medjool, kokosový olej/mléko, alternativní sladidla (např. datlový nebo javorový sirup) jsou v Česku drahou záležitostí. Zmiňovaná quinoa (merlík čilský) může stát i 80 korun za 250 gramů, kilo datlí medjool seženete přibližně za 350 Kč. Řešením je nákup ve velkém množství nebo sledovat slevy.

ella


I kapitoly jsou netradičně rozděleny dle základní suroviny, ze které se jídlo skládá. Nápady jsou zajímavé a určitě slouží jako obrovská inspirace. Jednotlivá jídla jsou obvykle složená z poměrně malého množství ingrediencí, žádné jídlo není tedy zbytečně „přeplácané“, můžete si užívat hlavní chuť.


K přípravě Elliných jídel je docela záhodno mít kvalitní kuchyňský robot – zvlášť pro výrobu oříškových másel, popřípadě odšťavňovač. Ale můžete začít i s méně technicky náročnými recepty a tím pádem si vystačíte určitě i s tím, co už doma dávno máte.


Grafická úprava knihy je opravdu na vysoké úrovni, stránky jsou krásně barevné, radost se jen dívat. Co se týče jazyka – tam už je to horší. Na blogísek dobré, ale oficiální kniha by snesla méně toho všeho „úžasného“, „nejlepšího“ a „báječného“.

ella1


Deliciously Ella má mnoho fanoušků a je skvělé, že se i jiní učí novému zdravému životnímu stylu. Co bych také ocenila je, že je Ella přístupná tomu, že ne všichni jsou bezlepkoví vegani a je ráda i za malou změnu ve stravování a svůj životní styl chápe jako jednu z možností, ne jako jedinou, což se některým hlasům alternativní stravy stává.


Tak teď nezbývá než vybrat jeden z receptů a zkusit zaexperimentovat a třeba vás Ellina strava pohltí, nebo aspoň inspiruje a otevře dveře k novým surovinám a kombinacím.



Lahodně s Ellou/Deliciously Ella
Autor: Ella Woodward
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 264
Hodnocení: 70 %

                
Zdroj foto: www.knihyomega.cz, www.kosmas.cz
www.knihyomega.cz


 




Přihlášení



Banner

Anketa

  • Bastard.cz
    Pro vás, naše čtenáře, jsme připravili 10% slevu na veškerou nabídku e-shopu Bastard.cz Navštivte jejich e-shop ZDE: e-shop Bastard Nezapomeňte...
  • Výstava Otomara Klodnera
    Srdečně vás zveme na výstavu kresleného humoru Otomara Klodnera, která proběhne v Praze od 2. – 30.12. 2018  v kavárně „U božích...
  • Výstava Milana Kocmánka
    Srdečně vás zveme na výstavu Milana Kocmánka, jehož tvorbu znáte nejen z časopisu Tapír. Více v plakátu:

Rozhovor

Strašně nerad se vzdávám, říká textař a zpěvák Vlady Gryc

vlady gryc perexZpívající textař, který se už před lety odstěhoval z Česka do Německa. To je Vlady Gryc. Zpívání, textařinu a muziku ale nikdy neopustil, naplno se tomu i věnuje Berlíně, kdy už nějaký čas žije. Přitom je v čilém pracovním kontaktu ...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (12)

Čtěte také...

Čekání na zlatou bránu

bmx 200Zajímalo vás někdy, jaký je to pocit, když děláte backflip, frontlip nebo další úžasné triky na kole? Pokud ano, čtěte dále, protože níže se vám otevírá svět BMX borce Tomáše Vejmoly. Tomáš se věnuje BMXu již dlouhá léta, účastní se co nej...

Z archivu...


Literatura

Co ukrývá kniha Žena za pultem pod pultem

ZenaZaPultem perexSeriál Žena za pultem si pamatuju už jako malá holka. Tenkrát, v osmdesátých letech, jsme si moc vybírat nemohli. A tak, alespoň pro mě, byly příběhy o lidech, z prostředí lahůdkářství, příjemným zpes...

Divadlo

Olomoucká divadelní Flora oslaví 18. let!

200sppV Olomouci po roce opět ožije jedna z nejvýznamnějších tuzemských divadelních přehlídek, Divadelní Flora. Stane se tak již poosmnácté a festivaloví návštěvníci se mohou těšit na šest desítek produkcí v jedenácti dnech. Na deseti festivalov...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...