Inspirujte se tipy na Pěstování ve městě

Inspirujte se tipy na Pěstování ve městě

Tisk

pestujeme ve meste 200Vydavatelství Smart Press s týmem KOKOZA, o.p.s., před časem vydalo knihu Pěstování ve městě – Zelené balkony, sousedské záhonky a komunitní zahrady. Obsah knihy je zaměřen převážně na městskou veřejnost, ale přináší informace i pro městské úřady, které mají udržování zeleně ve své kompetenci.

 

 

Knížka Vás provede celým procesem zakládání komunitních zahrad - od pořizování pozemku až po uspořádání sousedské slavnosti. Netvořili jsme ji jen pro zakladatele a koordinátory, ale pro každého městského člověka, který touží po tom, vypěstovat si vlastní úrodu, a pouhý květináč mu k tomu nestačí. Najdete tam i podrobné rady a návody na všechno kolem zahrádek, napřílklad na kompostování.

Jedná se o takovou pravou ruku městského a (nejen komunitního) zahradníka, ve níž najde mimo jiné i celoroční osazovací plány vyvýšených záhonů. Máte díky ní možnost prospět svému fyzickému i duševnímu zdraví a ještě si vypěstovat vlastníma rukama kvalitní zeleninu.

 

Pestujeme ve meste1

Návody i pro města

V roce 2011 vznikly v ČR první komunitní zahrady (KZ) a od té doby po nich poptávka stále roste, v posledních letech exponenciálně. Současné zahrady většinou praskají ve švech a ty nové přibývají jako houby po dešti. Proto jsme s Kokozou vydali manuál, který shrnuje osmileté zkušenosti s jejich zakládáním a provozováním. KZ vznikají především ve větších městech, ale touha po pěstování kvalitních potravin a sousedských vztahů klíčí i v těch menších.

A proč nastala taková poptávka? 

  • Klimatickou změnu si začíná uvědomovat stále více lidí - už netouží jen po pěstování, ale řeší i to, kam s organickým odpadem. A není komunitní zahrady bez kompostéru!
  • I výzkumy z léta 2020 ukazují, že lidé mají větší zájem o pěstování - ať kvůli růstu cen potravin, nebo jejich kvalitě (i v minulosti vznikaly komunitní zahrady právě kvůli soběstačnosti). Dalším důvodem je i to, že si lidé uvědomují, jak pozitivní vliv má pěstování na jejich zdraví - duševní i fyzické (např. 30 minut denní práce na zahradě významně snižuje stres).

A mimo jiné jde o krásné naplňování Místní agendy 21.

 

Pestujeme ve meste2

Více informací: https://www.smartpress.cz/kokoza-pestujeme-ve-meste


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Petráková: Seznamování přes internet má své výhody

monika perexV čerstvém rozhovoru s mladou spisovatelkou Monikou Petrákovou se dozvíte nejnom to, že seznamování přes internet má své výhody, ale bude vám odhaleno i tajemství hesla Jazz Dock.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

bublanina 200Je léto a čas třešní. Co si udělat kulinářský zážitek, kultura stolování se tomu říká. V obchodech Tesco nabízejí nejen výborné české třešně, ale také recepty, obzvlášť mě zaujal ten na třešňovou bublaninu bez lepku a s n...

Z archivu...


Literatura

Ekonomika kořeněná kokainem a erotikou – Lumpové a beránci

Lumpove a beranci perexManželská a autorská dvojice Markéta Šichtařová- Vladimír Pikora patří mezi osobnosti, které obvykle servírují nepříjemnou realitu bez obalu. Nyní se však rozhodli udělat výjimku a ve své...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...