Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu

Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu

Tisk

fotbalPPrvní monografie o kopané ve stalinistickém Československu Bican proti Čepičkovi nabízí dramatický obraz nejoblíbenějšího a nejrozšířenějšího sportu na pozadí politických procesů a třídní justice. Unikátní dílo Zdeňka Zikmunda doprovázené dvěma stovkami dobových fotografií volně navazuje na jeho předchozí titul Bican proti Hitlerovi. Opět vydává nakladatelství Prostor. 

Objevná, výpravná a v naší literatuře výjimečná monografie provází čtenáře dobou, kdy se nerozhodovalo na hřištích, nýbrž v sekretariátech, prohry se přičítaly nešvarům minulosti a výhry třídnímu uvědomění. Přibližuje osudy fotbalistů v soukolí politických procesů, represí a perzekucí, pátrá v myšlení politruků. Rozebírá hru v područí studené války a ideologie.

Fotbalový příběh začíná dnem únorového převratu, kdy vznikl – jako první ve sportovním prostředí vůbec – akční výbor Československé associace footballové, který obsadil sídlo ústředí ještě před tím, než se Klement Gottwald vrátil z Hradu. Pokračuje za nejhrubšího stalinismu, v období sjednocené sokolské tělovýchovy 1948–1952. Vrcholí za tělovýchovy státní 1953–1956, kdy dochází k dílčím reformám. Všechno v kulisách temné doby, na pozadí politických procesů a třídní justice.

Dílo volně navazuje na autorovu knihu Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava (PROSTOR 2020) a umožňuje tak srovnání postupu obou totalit, nacismu a stalinismu, při zneužití, politizaci a ideologizaci nejpopulárnějšího odvětví sportu v období světové a později studené války.

O autorovi:

Zdeněk Zikmund (1964) vystudoval mezinárodní vztahy a žurnalistiku. Ve svých knihách si všímá politických, ekonomických a společenských souvislostí fotbalu, s využitím dobových zdrojů zkoumá nejpopulárnější odvětví sportu v kontextu idejí, médií a kultury. Učinil tak v monografiích Fotbal ve stínu Duceho. Příběh Zlatých hochů (2004), Na levém křídle Edvard Beneš. Prezident na hřišti a na Hradě (2015) a Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava (PROSTOR 2020), na niž volně navázal knihou Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu (PROSTOR 2023).

fotbal

Název: Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu
Autor: Zdeněk Zikmund
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023
Počet stran: 608
Hodnocení: 100%

https://eprostor.com/kniha/bican-proti-cepickovi-fotbal-ve-stalinistickem-ceskoslovensku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elly: „Motiv písně „Flower“ je inspirovaný i mým osobním životem a myslím, že si tím projde téměř každý člověk.“

elly 200Elly, vlastním jménem Eliška Tunková je novým objevem české popové scény. Momentálně ji čekají zkoušky na konzervatoři a před pár dní jí vyšla anglicky zpívaná píseň Flower. Zjistěte o písni i Elišce více díky našemu rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

David Frej: Zánět – skrytý zabiják

zanet200Takže, zcela stručně a jasně – je to jedna z těch knih, kde opravdu můžete díky ní vzít zdraví do vlastních rukou a přitom jsou to změny, které v podstatě ulehčují život. Neuvěřitelné! Autor v této své publikaci uvádí mnoho logických souvislostí mezi c...

Z archivu...


Literatura

Houbařský průvodce pro houbařskou omladinu

zhoubne houby“Tak co, rostou, rostou?”  Obligátní otázka, pokud někoho potkáme, když kráčí z lesa a nese košík či tašku. Odpovědi se různí jakožto důsledek počasí a mimo jiné také míry znalostí z oblasti mykologie. Pokud chcete eliminovat pravd...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Zašlá sláva biografů a filmového pásu

biog200Zdalipak tušíte, že kinům se říkávalo biografy, že sídlila jak v neútulných prostorách, kde mnohdy nahradila dřívější zábavní podnikání, tak v přepychových sálech postavených již s vědomím, že se v nich budou promítat filmy. Zdalipak tušíte, že dříve se ...