Velmi obsáhlá encyklopedie nejen se stopami evropských zvířat

Velmi obsáhlá encyklopedie nejen se stopami evropských zvířat

Tisk

stopy-evropskych-zvirat200Nakladatelství Kazda vydalo jedinečnou publikaci s názvem Stopy evropských zvířat a podtitulem Určujeme a interpretujeme stopy a pobytové znaky. Co vše v ní najdeme?

 

 

 

Kniha začíná úvodním slovem s poděkováním a předmluvou a úvodem objasňujícím vznik knihy. Zde mě potěšilo, že je věnována zvířatům a překvapil fakt, že autor v rámci příprav knihy (od roku 2012) pořídil více než 25 tisíc (!) fotografií a přes 950 z nich se dostalo na stránky knihy. To je podle mě však jen střípek toho, co musela práce na takové publikaci obnášet.

Následují návody na to, jak používat knihu a poté jak číst stopy zvířat. To je velmi praktické, nechybí zde doporučení, informace o vlivu půdy nebo například stopařská etiketa. Dále je kniha dělena na: Savce, Hmyzožravce, Letouny, Zajícovce, Hlodavce, Šelmy, Sudokopytníky, Ptáky, Obojživelníci a plazi, a Hmyz a další bezobratlí. V kapitole Přílohy se nachází výběr literatury, slovníček pojmů, dokumentace stop, rejstřík, jak rozlišit podobné druhy, informace o autorovi, fotografie a ilustrace, vzorec stopy savců a použité zkratky a symboly.

U jednotlivých druhů je kromě fotografie mnoho informací. Začíná to českým a vědeckým názvem, pokračuje daty o délce hlavy a trupu, délce ocasu a hmotnosti, charakteristikou, rozšířením a výskytem, potravou, rozmnožováním, poznámkami, stopami, podobnými stopami, způsobem pohybu a pobytovými znaky a potravními stopami. Také jsou zde vzorce stop savců, které jsou podrobně vysvětleny.

Jedná se o encyklopedii, takže zde není primárním účelem, aby si ji člověk přečetl celou na jeden zátah. Může do ní nahlížet nebo se zaměřit jen na něco, co zrovna potřebuje. Já jsem fascinovaně nahlížela na všechny precizní nákresy stop a dozvěděla jsem se spoustu nového. Velmi zajímavé pro mě byly pobytové znaky, mezi které patří výkaly, stopy na rostlinách, potravní stopy na stromech, stopy po krmení plody a ořechy, potravní stopy na mrtvých tělech zvířat nebo například stopy na zemi. Člověka to donutí se v přírodě více dívat kolem sebe a tím pádem pak získá i důvod se ke knize stále vracet. Kromě faktů mě v knize potěšily i nejrůznější příběhy a vzpomínky.

Stopy evropských zvířat jsou za mě výjimečným a obsáhlým titulem, na kterém si její autor dal opravdu záležet a odvedená práce jde rozhodně vidět. Kdo má rád přírodu a chce se o ní něco dozvědět, by si knihu neměl nechat ujít!

Joscha Grolms je mezinárodně uznávaný stopař a jeden z mála specialistů na stopy a znaky zvířat v Evropě. Spolu s dalšími odborníky pracuje na vytvoření globálního standardu pro sledování. Jako lektor a spoluředitel Školy poznání divočiny nabízí semináře, exkurze a roční kurz stopování. Příručka o stopách volně žijících živočichů v Evropě, kterou vytvořil, představuje nový standard, s nímž se budou srovnávat všechny následující práce. Obsahuje krásné a přesné ilustrace. Díky pečlivému pozorování dokázal autor odhalit detaily, které vám pomohou rozlišit znaky i velmi podobných živočišných druhů. Při práci s příručkou si tak ještě více uvědomíte rozmanitost stop a pobytových znaků. Joscha Grolms v knize Stopy evropských zvířat shromáždil údaje, které jsou potřeba k popisu a znázornění rozmanitého způsobu pohybu zvířat ve volné přírodě. Vytvořil i promyšlené klíče, které čtenáře dovedou k příslušným oddílům – jeho obsáhlé dílo je tím ještě přístupnější a užitečnější. Zařadil do knihy přibližně tisíc snímků stop divoké zvěře a dalších znaků, které čtenářům velmi usnadní jejich rozpoznávání. Spousta odborných znalostí je v knize prezentována srozumitelně a bez přílišného používání technického žargonu.

stopy-evropskych-zvirat

Stopy evropských zvířat
Podtitul: Určujeme a interpretujeme stopy a pobytové znaky zvířat
Autor: Joscha Grolms
Překlad: Martin Richter
Žánr: průvodci a atlasy, příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 816
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/stopy-evropskych-zvirat/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se loví gorila?

jak se lovi gorila perexChtěli byste vědět, jak se loví gorila? Na vnitřní straně vesele pomalovaného obalu se píše: „Jenže to se z našich písniček a básniček nedozvíte. To spíš, jak se loví písmenka a noty, aby z nich byl malý příběh n...


Literatura

Nahlédněte do fungování vlčí smečky

okouzlena vlky 200Okouzlena vlky je název nové knihy Moniky Zelinové. Nese podtitul Jak jsem se stala členkou vlčí smečky a přináší mnoho informací jak o vlcích, tak o autorčině změně života.

 

...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

ČT nachystala nový kanál pro děti a na něm Děsivé dějiny

Desive dejiny CTD 200Česká televize už láká zájemce jak na kanál speciálně sportovní, tak speciálně zpravodajský. Na konci srpna zprovoznila další, určený především dětem: ČT :D (a ponechme stra...