David Uličník vystoupí v Kroměříži se světovou premiérou pořadu Dialogy s Krylem

David Uličník vystoupí v Kroměříži se světovou premiérou pořadu Dialogy s Krylem

Tisk

david ulicnik foto 3 (2)Dialogy s Krylem, to je “světová” premiéra koncertního programu, který nabídne známé i zapomenuté písně i básně v podání kroměřížského rodáka Davida Uličníka, zpěváka a člena vokálního kvarteta 4TET. Koncert proběhne ve středu 17. listopadu 2021 v 17 hodin v sále Klubu Starý pivovar v Kroměříži. Více prozradí v následujícím rozhovoru protagonista, dnes už renomovaný zpěvák a hudebník David Uličník.

Jaký máte vztah ke Karlu Krylovi a jeho písničkám?

Vyrostl jsem na něm. Bylo mi asi patnáct, když jsem vzal do ruky kytaru a začal hrát - a co jiného než Kryla! Prý se to nesmělo, ale kdo mi jej mohl v tom věku zakázat zpívat? Ty písničky nám všem připadaly z jiného světa. A ony takové byly! Uprostřed nicoty byly plné chytrých slov, přitom prosté, ale na první poslech neobyčejné. Měly své tajemství.

Jak důležitá je pro vás Krylova osobnost?

Kryla jsem měl rád vždycky pro tu jeho mimořádnou schopnost zachytit svět a dobu okolo sebe. Obdivoval jsem ho zpočátku jako písničkáře. Byl ale především mistrem slova, autorem protestsongů, velkým bojovníkem za svobodu a lidská práva. Jeho zbraní byl silný text, s nímž burcoval dav. Byl rebelem, který slovem sekal jako šavlí a tnul verši do živého. Byl hlasem národa v jeho těžkých chvílích, jeho svědomím. Říkal věci, které nadchly, ale i ty, co se lidem tolik nelíbily. Vždycky se stejně naléhavým hlasem a upřímným srdcem. To dokáže jen básník - velký český básník! V tom je důležitý pro nás všechny.

david ulicnik foto 1

Proč bychom měli Kryla poslouchat?

Proč dnes? Zdá se mi, že se na něj trochu zapomnělo. To by byla velká škoda. Vzal jsem zase do ruky kytaru a začal si Krylovy písně hrát. Nejdřív jen tak pro radost, pak mi ale došlo, že největší sílu mají, když se opět setkají se svými posluchači. Proto přece vznikly! A to je ta nejlepší odpověď, proč tyhle songy hrát. V mém recitálu zazní písně tak, jak je cítím já, jak si je pamatuji, jak chci jejich odkaz předat lidem já sám za sebe. Myslím si, že se vrátila doba, kdy ty písně dostávají opět aktuální smysl. Něco nám říkají, i po tolika letech. To není náhoda! Do recitálu jsem proto zařadil takové, které mě nejvíce ovlivnily a oslovily. Zazní zde písně z těch nejvýznamnějších alb jako jsou Bratříčku, zavírej vrátka, Karavana mraků, Plaváček a Maškary. Zařadil jsem ale i jednu z porevolučního alba Tekuté písky. Snad se bude posluchačům můj výběr a moje interpretace líbit.

david ulicnik foto 2

DAVID ULIČNÍK

Zpěvák, který se s lehkostí pohybuje v mnoha pěveckých stylech od jazzu, přes muzikál až po svět klasické hudby. Je členem vokální senzace 4TET. Toto seskupení nepřehlédnutelných pěveckých osobností sklízí úspěchy doma i v zahraničí jedinečnou kombinací skvělých hlasů a humorné interpretace. Na svém kontě mají tisíce koncertních vystoupení, účinkování v mnoha televizních pořadech a rovněž čtyři řadová alba, která jsou ověnčena řadou ocenění, včetně zlatých a platinových desek. Je také oceňovaným interpretem náročných muzikálových rolí jako je Jean Valjean (Bídníci), John (Miss Saigon), Fouquier-Tinvill (Antoinetta, královna Francie), za které byl 3x nominován na cenu Thálie.

V jeho pěveckém repertoáru výrazným způsobem dominuje tvorba Leonarda Bernsteina, mj. hlavní role v muzikálu West Side Story, operním díle Candide, rovněž účinkoval ve dvou českých nastudováních jevištního oratoria The Mass (Mše) Leonarda Bernsteina. Na svém výletě do světa populární hudby představil několik zajímavých hudebních projektů - sólové album Hladina zvlněná a českou verzi francouzského hitu Znamení z repertoáru zpěváka Johhnyho Hallydaye. S Jiřím Škorpíkem, tvůrčím duchem skupiny 4TET, vystupuje v koncertním programu IN CONCERTO, které představuje italské operní árie a populární světové písně známé i z podání těch nejzářivějších hvězd operního nebe.

david ulicnik foto 3

Foto archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozhovor se spisovatelem MUDr. Antonínem Poláchem

polach antonin perexMUDr. Antonín Polách se narodil 21. 7. 1959 v Novém Jičíně. Po maturitě na tamějším gymnáziu vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci v roce 1984 a...


Literatura

Jak dlouho nás Gaia ještě snese na svém povrchu?

mizejici tvar gaiiSpíše od autorů sci-fi bychom očekávali myšlenku, že celá planeta se může chovat jak jeden olbřímí organismus, po nekonečnou dobu trpělivý a vyčkávavý, ale nikoli bezbřeze tolerantní. V okamžiku, kdy se bude cítit ohrožený, dokáž...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Najdou Tři bratři Kouzlo měsíčního svitu, nebo jej rozsvítí až Emma Stone?

Allen perexDvě filmové premiéry, které měli možnost diváci zhlédnout v kinech během uplynulého týdne, vás přenesou do světa tajemna a fantazie, nechybí v nich stateční a ztepilí muži a krásné a chytré ženy. Český pohádkový příběh Tři bratři a Allenovský sním...