Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

Tisk

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

 



Povězte nám v úvodu, co je na letošní Přehlídce netradičního filmu speciální?

Jan Černík: V rámci programu se poprvé systematicky věnujeme zobrazování nahoty a sexuality v rámci konkrétní národní kinematografie. V minulosti jsme sice uvedli i množství dánských filmů, ale ty byli součástí jedné filmové série a spadali do jednoho období.

Proč jste se zaměřili zrovna na balkánskou kinematografii?

JČ: První impulz se objevil před pár lety, když jsem se doslechl, že Balkán je sexy. Navrhl jsem to dramaturgovi (Honzovi) a ten po bližším prozkoumání balkánské kinematografie souhlasil se zaměřením se na tuto národní kinematografii. Dalším impulzem byl text Zdeňka Hudce „Sex a politika: „levý freudismus“ v evropské kinematografii 70. let „ve kterém je zmiňován režisér Dušan Makavejev v souvislosti s psychoanalytickými a marxistickými teoriemi, takové spojení nás zaujalo a chtěli jsme Makavejeva představit v kontextu balkánské kinematografie.

f1

Jan Gál (hlavní dramaturg): Nehledě na to, že bývalá Jugoslávie má svou ojedinělou historii. I přes svou neutrálnost, byla, stejně jako další státy východního bloku, socialistickou zemí a traumata (nejen) z komunistického režimu se poměrně často stávaly důležitými motivy balkánské kinematografie. V tomto ohledu se do jisté míry podobá právě té naší. Mimo to, což je pro PNF nejdůležitější, se v průběhu let výrazně proměňovalo i vnímání nahoty a prezentace sexuality v ní. Do konce 80. let byl sex zobrazován jako něco animálního a vulgárního, hnaného chamtivými cíly, a až s příchodem 90. let se toto skutečně prudérní přesvědčení vyvrátilo. Sexualita byla poprvé spojována s něhou – erotizována, a mnohem sofistikovaněji a systematičtěji bylo nakládáno také s nahotou. A právě tyto zajímavé rozdílnosti bychom rádi podrobněji představili našim divákům.

Jaký film byste návštěvníkům rozhodně doporučili a proč?

JČ: Určitě filmy Dušana Makavejeva a film Klip mladé režisérky Maji Miloš.

JG:Já bych zase doporučil hravý celovečerní debut režisérky Ireny Škorić 7 seX 7 a neprávem opomíjený, zapadlý klenot Lukova Jovana. 

Co si myslíte, že návštěvníky nejvíce obohatí?

JČ: Zajímavá bude určitě přednáška Jana Hrdiny, který se bude věnovat levému freudismu. Obohacující je však i doprovodný program, v rámci kterého se každoročně snažíme představovat zajímavé mladé hudební projekty z celé České republiky.

f

Můžete prozradit něco bližšího o doprovodném programu? Co stojí za zmínku?

JČ: Určitě autorské čtení Daniela Ďurecha (James Cole - teprve druhé veřejné čtení), dále pak koncerty kapely Wolf Trap, což je projekt, který vzešel od jednoho z členů kapely Schwarzprior. Koncert Lightning Glove pak jsou kapelou, která ČR již do jisté míry přesahuje, což dokládá i to, že hned po koncertě v Mladé Boleslavi odjíždějí na turné po Rakousku, Maďarsku a Slovensku.

Setkali jste se při organizaci festivalu s nějakou zvláštností? S něčím, co vás překvapilo?

JČ: Od prvního ročníku jsme se obávali přístupu města k tématům nahoty a sexuality, ale město Mladá Boleslav nás vždy podpořilo a zdá se, že o přehlídku i nadále projevuje zájem. To nás každý rok velmi mile překvapí!

JG: Co se týče čtvrtého ročníku, velmi příjemně mě překvapila ochota a vstřícnost balkánských distributorů a režisérů, kteří nejen že se často sami od sebe rozvyprávěli o daném kontextu, ale nadšeně doporučovali i další tvůrce. Rozhodně jde o úplně jiný přístup, než s jakým jsme se setkali u zámořských a především japonských distributorů.

Přehlídka se už počtvrté koná v Mladé Boleslavi. Proč zrovna tam? Jaké jsou přednosti tohoto místa?

JČ: Jednak z Mladé Boleslavi pochází většina členů našeho občanského sdružení (Netradiční o.s.), jednak pak také proto, že má Mladá Boleslav dobrou polohu (blízko Prahy a Liberce), dobré zázemí, vstřícné vedení města a žádná přehlídka, která by chtěla oslovovat stejnou cílovou skupinu se tam nekonala.

f2

Co je hlavním smyslem Přehlídky netradičního filmu?

JČ: Cílem je určitě osvěta, což každým rokem dokazuje snaha o objevný program. Snažíme se v Mladé Boleslavi také prezentovat zajímavé hudební projekty a zajímavé osobnosti. A samozřejmě přehlídku pořádáme, protože nás to baví.

Co byste vzkázali těm, kteří ještě váhají, zda PNF navštívit?

Není se čeho bát. Štěstí přece přeje odvážným! :-)

Ilustrační foto: fanpage Přehlídka netradičního filmu na Facebooku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Juraj Herz mi dal spousty cenných rad, říká mladý režisér Jakub Krumpoch

JAKUB krumpoch perexI když je Jakub Krumpoch teprve na samém začátku, něco už má přece jenom za sebou. Třeba ceněný dokument Unhappy Happy Life, který měl premiéru před třemi lety, anebo několik kli...


Literatura

Psychopatologie – nauka o nemocech duše


psychopatologie 200Nakladatelství Grada vydává 2. aktualizované vydání Miroslava Orla a kolektivu Psychopatologie – nauka o nemocech duše, která je určena zejména k pracovním a studijním účelům, a rovněž každému, kdo se oborem již zabývá. Vzhle...

Divadlo

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...