Skryté nebezpečí zdravých potravin

Skryté nebezpečí zdravých potravin

Tisk

Skryte zdrave  perexVíte, co jsou to lektiny? Zaostřeno je totiž převážně na ně. Nakladatelství Grada vydalo novou výživovou příručku s názvem Skryté nebezpečí zdravých potravin s podtitulem Proč je “zdravá strava příčinou nemocí a nadváhy. Autorem je uznávaný kardiochirurg Steven Gundry.

V současné době se hodně mluví o toxických účincích některých bílkovin zvaných lektiny. Příkladem může být nejen lepek, ale i různé bezlepkové pseudoobiloviny, celozrnné obiloviny, slupky ovoce a zeleniny, semena, ořechy a luštěniny, které jsou obecně považovány za zdravé. Názory výživových poradců se však různí. Jsou tyto bílkoviny zdravé nebo bychom se opravdu měli snažit o to vystrnadit je ze svého jídelníčku? Autor to vidí jednoznačně: lektiny škodí.

Knížka minimálně budí zamyšlení nad tím, co si vlastně dáváme do úst a co je obecně považováno za zdravé či nikoliv. Připravte se na to, že vás může i šokovat, a pokud budete brát uvedené informace smrtelně vážně, může se snadno stát, že razantně změníte jídelníček, třeba podle návodu, který Gundry předkládá.

Když opomenu jistrou monotématičnost knihy (lektiny, lektiny, lektiny…), přináší i spoustu jiných a daleko zajímavějších informací, například o historii stravování, různých typech jídelníčků a diet, vzorových jídelníčků a receptů, vysvětlení různých pojmů, přehledy obsahů vitamínů v potravinách či konkrétní příklady potíží pacientů a jejich řešení. Autor také představuje vlastní výživový program, který považuje za optimální. Zaujmout vás může třeba i kapitolka s názvem Jsou rostliny schopny myslet?

O autorovi:

Steven R. Gundry (*1944) je ředitelem Mezinárodního institutu srdce a plic v Palm Springs v Kalifornii a zakladatelem i ředitelem Centra restorativní medicíny v Santa Barbaře. Tento uznávaný kardiochirurg se rozhodl změnit svou profesní dráhu a zaměřil se na léčbu civilizačních nemocí prostřednictvím výživy. Za velmi škodlivé považuje lektiny - bílkoviny nacházející se v mnoha běžně konzumovaných potravinách.

Ukázka z knihy:

A tady nastává problém s umělými nebo dokonce přírodními nekalorickými sladidly (vybavte si třeba stévii). Tělo nedokáže rozlišit sladkost pocházející z cukru nebo jiných kalorických zdrojů od sladkostí nekalorických sladidel. Je to proto, že molekulární struktura (vzorec) nekalorických sladidel pasuje do dokovacího portu pro cukr na chuťových pohárcích a přenáší do mozku stejné příjemné signály jako pravý cukr. Když pak do krevního oběhu nedorazí kalorie z pravého cukru a receptory glukózy v mozku je nedetekují, mozek se cítí oklamán...

Skryte zdrave

Skryté nebezpečí zdravých potravin
Autor: Steven R. Gundry
Překlad: Ivana Sýkorová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2018
Stran: 280
Vydalo nakladatelství: Grada Publishing a. s.
Hodnocení: 90 %

www.grada.cz/skryte-nebezpeci-zdravych-potravin-10240/



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V krátkosti o defilé hvězd na dlouhém červeném koberci

oscar perexV krátkosti k Oscarům. V krátkosti proto, že není třeba obšírně psát o oceněních, jelikož bych se opakovala. Američtí akademici totiž "pouze" potvrdili výsledky Bafty, jen s jedním obrovským rozdílem, zato tím nejprestižnějším. Nejlepším (anglicky ...


Literatura

Sběratelka příběhů: knižní debut plný překvapení

sberatelka pribehu200V červenci vydalo nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller knihu Sběratelka příběhů od britské autorky debutantky Sally Page. Každý má nějaký příběh. Najde však Janice odvahu vyprávět ten svůj?

Divadlo

Kdo lehce nabude, lehce také pozbude

kdo 200Kdo z nás by nechtěl přijít k velkému jmění, aniž by musel vynaložit příliš velké úsilí pro jeho získání či vydělání. Avšak takový štědrý movitý i nemovitý dar se může velmi rychle proměnit v dar danajský. Své o tom ví i hlavní protagonistka inscenace

Film

Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid

altDne 3. května vstoupí do distribuce českých kin nekonvenční dokumentární počin režiséra Karla Vachka. S podtitulem filmového románu se vydává pomocí kamery hledat pravdy o mimozemských i zemských civilizacích, reklamokracii a demokracii počítačových...