Složte zbraně! Snaha o oživení příběhu pražské rodačky a první držitelky Nobelovy ceny za mír Berthy von Suttner

Složte zbraně! Snaha o oživení příběhu pražské rodačky a první držitelky Nobelovy ceny za mír Berthy von Suttner

Tisk

Bertha  perexU příležitosti 131. výročí vydání jedné z nejvýznamnějších mírových knih, románu Berthy von Suttner Složte zbraně!, se studio Prosvěta ve spolupráci s Institutem Prague Vision a Ústavem translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy chystá podruhé vydat její nový překlad.

 

Bertha von Suttner byla významnou osobností mírového hnutí přelomu 19. a 20. století. Narodila se v roce 1843 v Praze do rodiny Kinských a své dětství strávila v Brně. V dospělosti žila ve Vídni a krátce i v Paříži, kde navázala dlouholeté přátelství s Alfrédem Nobelem. Při pobytu v Gruzii během rusko-turecké války byla svědkyní lidského utrpení způsobeného válečným konfliktem a stala se odhodlanou pacifistkou.

Bertha von Suttner

V roce 1889 vydala román Složte zbraně! (Die Waffen nieder!), jehož moderní překlad bude v případě úspěšné crowdfundingové kampaně podruhé vydán. Symbolicky přesně 75 let od konce druhé světové války. V roce 1905 byla Bertha von Suttner jako první žena oceněna Nobelovou cenou za mír. Ani poté se nepřestala angažovat.

Zpochybnění představ o ušlechtilosti války
 
Román Složte zbraně! je autobiografií fiktivní rakouské šlechtičny Marty von Tilling. Kniha nebývalým způsobem zpochybnila tehdejší představy o ušlechtilosti války a vojenské profese. Široké veřejnosti přiblížila jak utrpení vojáků na frontě, které bylo v té době tabuizováno, tak i širší dopady válek na celou společnost. Příběh se odehrává na pozadí skutečných evropských konfliktů druhé poloviny 19. století a zásadní část děje je zasazena na české území, kde autorka přibližuje katastrofální dopady bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Příběh je protkán filozofickými úvahami o absurditě válek a mocenské politiky, ale také argumenty podporujícími rodící se mírové hnutí.

bertha  screenshot 72-73-2

Na crowdfundingovém portálu Hithit aktuálně probíhá kampaň na podporu vydání knihy. Pokud bude úspěšná a do 13. prosince 2020 se podaří vybrat cílovou částku 129 000 Kč, vyjde kniha Složte zbraně! ještě letos před Vánoci v tištěné i elektronické podobě. Z každé prodané knihy nebo e-booku bude navíc věnováno 30 Kč na podporu nadace Krása pomoci, která se věnuje především seniorům, kterým v rámci nejrůznějších aktivit a kampaní zajišťuje kvalitní podmínky pro plnohodnotné stáří. Tváří nadace a předsedkyní správní rady je česká topmodelka a aktivistka Taťána Gregor Brzobohatá, která je rovněž velkou obdivovatelkou Berthy von Suttner.

Bertha von Suttner kniha

Stále aktuální zdroj idejí

Za vydáním knihy stojí Ivona Remundová a Vanda Prošková, dlouholeté obdivovatelky Berthiných myšlenek a také členky studia Prosvěta. Knihu Složte zbraně! vydávají právě pod jeho záštitou a ve spolupráci s Institutem Prague Vision a Ústavem translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Bertha věřila, že válka je koncept, který jednou lidstvo dokáže zcela zavrhnout. Jako tomu v minulosti bylo třeba s upalováním čarodějnic. Na tu dobu to byla myšlenka nesmírně odvážná a je trochu děsivé, že i po téměř 150 letech zůstává utopií. Kniha Složte zbraně! je pro mě stále velmi aktuální zdroj idejí, které je potřeba živit i dnes,“ uvedla Ivona Remundová.

Bertha  Ivona Remundova Vanda Proskova

„Buďme odvážní. Nebojme se říkat věci, které ostatní třeba nechtějí slyšet. A nezavírejme oči před žádnou formou násilí. Jako Bertha. Děkuju, pokud si knihu zakoupíte a pomůžete nám šířit její odkaz dál,“ dodala. „Příběh Berthy je mi už několik let velkou inspirací. To, že v češtině už knížka nebyla absolutně dostupná, mi přišlo jako velká škoda. Bertha byla z Prahy, ale přitom málokterý čech o jejím odkazu ví (přitom třeba v Rakousku ji mají na dvoueurovkách!) Zařídit tedy nový překlad byl jasný další krok. Studenti pod dohledem úžasných paní profesorek z Ústavu translatologie FF UK odvedli neskutečnou práci,“ uvedla Vanda Prošková.

Složte zbraně na HitHitu

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Edita Randová. Zpívá v jedenácti jazycích včetně čínštiny

archiv Edita RandováPZpívá široký repertoár po celém světě, a to v jedenácti jazycích. A hudba a zpěv jsou pro ni vším. Přes dvacet let je uměleckou ředitelkou mezinárodního hudebního festivalu Tóny nad městy. A za svoji dlouholetou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Týden čtení dětem pozve děti i dospělé po celé republice ke společnému čtení. Slavnostní zahájení už za sedm dnů – 1. června!

tyden cteni detem 200Dvanáctý ročník Týdne čtení dětem, tradiční oslavy literatury a společného čtení, začne slavnostní inaugurací na Den dětí 1. června. Až do 7. června jsou ve městech a obcích po celé republice připraveny desítky akcí, na kterých ...


Literatura

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...

Divadlo

Příběhy obyčejného šílenství

altNebo příběhy běžných dnů? Jedna z vůbec nejlepších divadelních her posledního dvacetiletí, dostalo se jí pozornosti filmové, ocenění mnoha kritiky a zejména pak ohromné divácké úspěšnosti. Žádá si znova a znova prostor na prknech “co znamenají svět”. A tentokrát...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...