Nenechte si ujít 33. ročník Podzimního knižního veletrhu

Nenechte si ujít 33. ročník Podzimního knižního veletrhu

Tisk

podzimni knizni veletrh20033. Podzimní knižní veletrh bude už příští týden – v pátek a v sobotu 6. a 7. října 2023 v Kulturním domě Ostrov a v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

 

 

 

Motto veletrhu zní: Po válce v šest hodin večer. Je to výraz solidarity s napadenou Ukrajinou a také pocta Jaroslavu Haškovi. Citát je známý, ale ne každý ví, která postava z Osudů dobrého vojáka Švejka tuto větu řekla – právě na to budou odpovídat návštěvníci veletrhu na slosovatelných vstupenkách.

Počet vystavovatelů je k dnešnímu dni (25. září) 142. Téměř jistě je to konečný počet – do Kulturního domu Ostrov se vejde už jen jedno velké a jedno malé tržní místo.

Doprovodný program se stále rozšiřuje – během září do něj přibyly sobotní autogramiády u stánku Českého rozhlasu Vysočina proti vchodu. V pátek bude živě vysílat rozhovory mj. s Lucií Hlavinkovou, Lucií Tučkovou, šéfredaktorem Albatrosu a znalcem Harryho Pottera Petrem Eliášem, Lenkou Kapsovou, profesorem Petrem Čornejem a dalšími. V sobotu tu pak proběhnou autogramiády mj. Aleny Müllerové, Františka Kalendy, Michaely Vaščíkové. V literární kavárně Petrkov na balkoně se uskuteční beseda Miroslava Urbana o životě se včelami či křest knihy básní Josefa Mlejnka Nechráněný přejezd.

Celý doprovodný program veletrhu najdete na stránkách Doprovodný program – 33. Podzimní knižní veletrh (hejkal.cz).

33. Podzimní knižní veletrh zahájí předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil 6. října v 10 hodin na Schodech Krajské knihovny Vysočiny, Žižkova 4344, Havlíčkův Brod. Na následující tiskové konferenci dále vystoupí ředitelka Krajské knihovny Vysočiny Jitka Hladíková, starosta Havlíčkova Brodu Zbyněk Stejskal, historik Dr. Hans Heiss, majitel domu, v němž žil Karel Havlíček Borovský v Brixenu, tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan (představí cenu Littera Astronomica) a ředitelka agentury a nakladatelství Mám talent Markéta Dočekalová (představí cenu Talent roku) a ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová. Všichni novináři jsou srdečně zváni.

Dvoudenní slosovatelná vstupenka stojí 90 Kč, kromě neomezeného počtu vstupů na veletrh platí i do Muzea Vysočiny a Galerie výtvarného umění. Školy si mohly vstupenky pro žáky a studenty předem objednat po 10 Kč, takto se prodalo přes 1000 vstupenek. To je sice pro veletrh v jistém smyslu finanční ztráta, ale chceme v dětech probudit zájem o knihy a čtení a získat tak návštěvníky veletrhu v příštích letech. Lidé, kteří si uschovali proužek loňské vstupenky, si ho mohou vyměnit za letošní vstupenku, zaplatí za ni poloviční cenu, tedy 45 Kč. Losování vstupenek proběhne hodinu před koncem veletrhu, v sobotu 7. října v 16 hodin na jevišti Kulturního domu Ostrov.

podzimni knizni veletrh

33. Podzimní knižní veletrh začíná v pátek 6. října v 10 hodin a bude mít otevřeno do 19 hodin. Ve 20 hodin pak proběhne vyhlášení nejkrásnějších knih a předávání cen Kraje Vysočina, Města Havlíčkova Brodu, Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. a čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Vysočina. Ve 21 hodin bude v klubu Oko již tradiční koncert Rock for Book, tentokrát zahraje Pražský výběr. V sobotu 7. října bude veletrh otevřen od 9 do 17 hodin.

Více informací: https://www.hejkal.cz/veletrh/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav básně nerecituje, on je vypráví

kumpáni perexV lednu 2006 hrál Honza Paulík na jedné vernisáži v kladenském zámku na kytaru, přišel za ním recitátor Václav Fikrle a řekl mu: „Prosím vás, do toho vašeho hraní bych si uměl představit, že bych něco povídal.“ ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lidé s uprchlickou zkušeností zažívají traumata

migranti 200Rovnost nezná hranice. Takový název nesl seminář uskutečněný v Praze u příležitosti Mezinárodního dne rovnosti žen (19. června) a mužů a Mezinárodního dne uprchlíků (20. června).

...


Literatura

Brutální Anděl smrti

andel perexS Richardem Sklářem a jeho hlavní hrdinkou Bo, jsme se měli možnost poznat minulý rok. Tehdy Bo místo klidného života po padesátce, musela vytáhnout starou výzbroj z let, kdy aktivně pracovala v tajných službách ministerstva vnitra, a bojovat na ži...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Animovaný film ve virtuální realitě TMÁNÍ režiséra Ondřeje Moravce, producentky Hany Blaha Šilarové a výtvarnice Báry Anny Stejskalové získal nominaci na cenu Český lev za rok 2022

tmani 200Do nového roku vkročil tým projektu Tmání velmi šťastně. Snímek získal 16. 1. nominaci na cenu Český lev v kategorii nejlepší animovaný film.

...