Plevel nejen pro vegany! V nové restauraci vám nabídnou bezlepkové pokrmy, hudbu a jinou zábavu, odborné debaty o ekologii a prostor pro různé oslavy.

Plevel nejen pro vegany! V nové restauraci vám nabídnou bezlepkové pokrmy, hudbu a jinou zábavu, odborné debaty o ekologii a prostor pro různé oslavy.

Tisk

Plevel 200O zdravý způsob stravování se zajímám již dlouho a vždy mě potěší, když se objeví nějaké nové místo nebo aktivita, kde propagují zodpovědný přístup k výživě a zdravý životní styl. Před časem jsem se náhodou dozvěděla o další zajímavé veganské restauraci s poetickým a výstižným názvem Plevel. Nachází se v Praze na Krymské ulici a kromě široké nabídky pokrmů zde zájemci najdou i řadu zajimavých akcí korespodujících s filosofií etického spotřebitelství.


Plevel zahájil provoz 13.4.2013, kdy poprvé otevřel dveře pro přátele, Krymskou a náhodné kolemjdoucí. Prostory sice ještě nebyly zcela dokončeny, ale "neoficiální otvíračku" si zde již riskli. Od té doby je restaurace ve zkušebním provozu. Zajít můžete na kus řeči a přitom si smlsnout na veganských a vitarianských pochutinách, popít zeleninové šťávy, francouzské víno, poličské nefiltrované pivo či pšeničný ležák z pivovaru Herold. Oči hostů potěší zátiší od Františka Bukáčka a dveřní malby od Ludmily Smejkalové. Na jídelníčku nechybí ani skutečný plevel – hned napoprvé to byl ptačinec prostřední (žabinec).

Ve spolupráci s občanským sdružením Zelený kruh proběhly v horním patře restaurace Plevel ve dnech 3. - 7. června čtyři science café - debaty s odborníky z oblasti ochrany životního prostředí a kvality vody o "vodních" tématech. Prozkoumány byly otázky tzv. aktivovaných vod (např. pí vody) i vliv hydraulického štěpení na kvalitu podzemní vody, debatovalo se o tom, jakým způsobem se dá mluvit o složitých ekologických tématech a přítomní podniknuli i výlet do historie balené vody.

Publikum se sešlo rozmanité, byli zde odborníci z Centra pro otázky životního prostředí, studenti, vědci i lidé z neziskových organizací. Všichni návštěvníci samozřejmě měli možnost ochutnat místní, vcelku originální veganské/raw menu.

Plevel 2

Informace o restauraci najdete především na FB https://www.facebook.com/restauraceplevel a částečně i na webu, který je zatím ve výstavbě (Plevel je ve zkušebním provozu). O tom, že zejména mezi mladými lidmi je o tuto formu stravování zájem, svědčí i široká fanouškovská základna právě na „plevelovém“ facebooku. Zde je také denně uveřejňován přehled menu, strávníci mohou ochutnat různé styly od asijské kuchyně přes kuchyni indickou a pakistánskou, italskou, mexickou, veganskou až po vegetariánskou. Velkým kladem je i široká nabídka přirozeně bezlepkových jídel, v kuchyni se například peče jen z pohankové mouky a i další ingredience jsou buď zcela bezlglutenové nebo jej obsahují výrazně méně. Z „lepkových“ muk převažuje špaldová. Snídaně, obědy a večeře doplňuje rychlé občerstvení se sortimentem různých sendvičů a teplých i studených nápojů.

Prostor je vhodný i pro skupinky a rodiny s dětmi ke strávení příjemných okamžiků při oslavách a jiných výjimečných příležitostech. Konalo se zde již i několik hudebních vystoupení a v této tradici hodlají v Plevelu pokračovat.

Převzít zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou – to je trend dnešní doby, který oslovuje čím dál více samostatně a zodpovědně smýšlejících lidí. Kéž by se jejich základna rozrůstala tak, jako ten nejodolnější plevel! Potom budou mít v restauracích podobného typu o zákazníky postaráno a čekárny lékařů budou ochuzeny o pseudopacienty se zažívacími potížemi a dalšími problémy způsobenými nesprávným životním stylem.

Občanské sdružení Zelený kruh je asociace sdružující 28 členských environmentálních nestátních neziskových organizací. Sdružení si klade za cíl rozvoj občanského sektoru v oblasti ochrany životního prostředí, posilování spolupráce a vzájemné komunikace environmentálních organizací, zapojování veřejnosti do tvorby a implementace politiky životního prostředí, zvyšování veřejného povědomí o činnosti environmentálních organizací a aktuálních problémech ochrany životního prostředí.

Plevel 1

http://www.zelenykruh.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Po dvou měsících jsme nažhavení na další hraní před publikem, říká Bára Havelková, zpěvačky skupiny GAIA

GAIA200Už v sobotu 10. září zahraje otrokovická skupina GAIA poprvé v Kroměříži. Bude to v rámci Svatováclavských slavností, které se konají tradičně na Výstavišti. Tentokrát rozhovor poskytla zpěvačka skupiny Bára Havelková, která je podepsána pod několika písněmi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ve víru řeckých tanců! Česká skupina roztančila na Krétě Skandinávce i Australany

recke tance perexZavzpomínejme na léto. Asi třicet let nebylo na Krétě takové vedro. Ručička teploměru se pohybovala kolem čtyřicítky, větřík ani nezavlál, obloha byla bez mráčků, že by si malíř ani neškrtl, moře bez vln… Tepl...


Literatura

Po přečtení DNA se na domácí spotřebiče budete dívat jinak

dna yrsa200V nakladatelství Metafora nedávno vyšla další kniha od Yrsy Sigurdardóttir, královny islandské krimi. Toto nakladatelství vydává hodně jejich knih a také ji několikrát pozvalo do Prahy, aby se potkala s českými čtenáři. Kniha DNA je prvním dílem ...

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...