Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Tisk

Laborato 200Prostory byly objeveny při rekonstrukci jednoho z historicky nejstarších domů v pražské Haštalské ulici. Tato budova byla zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.  

 

 

Alchymistická dílna Rudolfa II. z 16. století  okouzlí svou magickou atmosférou a seznámí návštěvníka se středověkou činností alchymistů, na kterou navazují i mnohé současné vědecké obory.

První informace o kamenné zástavbě na místě dnešního muzea se datují už k roku 900 n.l.; jde patrně o druhý nejstarší dům v Praze. 

Laborato1

 

Dům stál u evropské hlavní, tisíce kilometrů dlouhé, obchodní cesty Via Grande. Tudy  od 9. století putovaly obchodní karavany ze západu Evropy na Dálný Východ. Obchodníci a kupci, kteří stezku využívali, se zřejmě zastavovali i v tomto domě a nabízeli zde mnohé exotické zboží. Podle zachovalých písemných pramenů zde v 15. století byla lékárna, ve které alchymisté prodávali svoje lektvary a elixíry.

V 16. století zde císař Rudolf II. nechal zřídit svou alchymistickou laboratoř; na jeho pozvání zde pracovali nejvýznamnější alchymisté své doby.

Dům prošel v průběhu staletí několika změnami a přestavbami. Jako jeden z mála byl zachován při asanaci židovského města, která v Praze proběhla v 19. století. Tato událost je dodnes obestřena tajemstvím; nikdy se nepodařilo spolehlivě vysvětlit, proč byl právě tento dům z asanačního plánu vyřazen.

Laborato2

 

Pod domem se kromě objevení alchymistické dílny našly také tři podzemní chodby, které vedly na Pražský hrad, Staroměstskou radnici a za brány města.

K domu se také váže mnoho pověstí a legend. Ta nejznámější mluví o ohnivém kozím spřežení, které se zjevovalo před tímto domem.

Laborato3

 

Návštěva muzea zahrnuje prohlídku alchymistovy pracovny a alchymistické dílny v podzemních katakombách. Délka prohlídky je přibližně 30 minut.

Otevírací doba muzea: Po - Ne: 10.00 – 18.00. Vstupné: Dospělí - 200 Kč, studenti, senioři - 150 Kč, děti - 70 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti) – 500Kč.   
 
Kontakt: Speculum Alchemiae Prague, Haštalská 1, 110 00, Praha 1
ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Večerní aukce v Arthouse Hejmánek nabídne Zátiší s černou kytarou Emila Filly, vyvolávat se bude za 6,5 milionu korun

arthouse 200Jeden z nejhezčích obrazů z období 30. let od Emila Filly, Zátiší s černou kytarou z roku 1932, nabídne 8. prosince od 18 hodin večerní aukce v Arthouse Hejtmánek. Dílo se bude vyvolávat za 6,5 milionu korun. Aukce nabídne i vynikající obraz V ...


Literatura

Pozor na chvíli, kdy uvidíte hořící stromy

horici stromy 200Kristina Ohlsson není pro české čtenáře žádný nováček. Její knihy jsou u nás velmi vysoce hodnoceny. Já jsem se s ní seznámila díky knihám Lotosové a Miovo blues, které mě nadchly, a proto jsem se s radostí pustila i do novinky Hořící stromy, která slibovala horor...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Baltasar Kormákur zavítá v květnu do Prahy uvést svůj film Hluboko, výjimečný příběh o vůli a síle přežít

Hluboko plakat 200Mezinárodně vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur je v českém prostředí patrně nejvíce známý díky krimi snímku Severní blata (2006), který na ka...