Podzim v Národní galerii ve znamení nových projektů

Podzim v Národní galerii ve znamení nových projektů

Tisk

Galerie 200Podzimní sezóna Národní galerie nabídne široké spektrum vizuálního umění od gotiky po současnost a přinese nové výstavní projekty. Otevření posledního výstavního bloku letošního roku probíhá již tradičně ve Veletržním paláci zahájením pěti projektů současného umění včetně výroční výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého či úplné novinky – Prostoru pro poezii.

Během října a listopadu pak galerie otevře výstavy pro příznivce starého umění či českých autorů převážně 20. století. Cena Jindřicha Chalupeckého letos slaví 25 let od svého založení. Letos poprvé Národní galerie hostí také přehlídku  diplomových prací studentů evropských uměleckých škol. Výstava představuje 20 vybraných autorů z 34 škol 18 evropských zemí.

Galerie 1

Dva komorní výstavní projekty připravila Národní galerie pro Konírnu paláce Kinských a Šternberský palác. Konírna vystaví téměř 400 let ztracený obraz Léda s labutí rudolfinského mistra Josepha Heinze staršího a další díla s proslulou malbou související – mimo jiné i jednu ze tří přípravných kreseb, jež je součástí sbírek Národní galerie. Do Šternberského paláce poputuje zápůjčka Rubensovy Večeře v Emauzích z madridského Museo del Prado.

Galerie 2

Od konce listopadu bude Valdštejnská jízdárna hostit přehlídku středověkého umění z oblasti Krušnohoří. Výstava vypráví o nebývalém rozvoji kulturně silných královských a poddanských měst na české i saské straně během vrcholného a pozdního středověku.

Salmovský palác se od konce října promění v místo oslav 125. výročí Akademie věd. Výstava  představí výtvarná díla, jejichž prestiž podpořily ceny Akademie v letech 1891–1952.

Odlišný pohled na význam umění pak předvede výstava Budování státu, jež seznámí diváka se způsoby, jakými Československo reprezentovalo sebe sama v letech 1918–1939 a 1945–1992.


Zdroj foto: www.ngprague.cz 


www.ngprague.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Město Ostrava zve na výstavu Večerníček a království pohádek

VečerníčekSvět techniky v Ostravě láká malé i velké příznivce na interaktivní výstavu, jež nás zavede do života oblíbené postavičky Večerníčka. Expozice vznikla za spolupráce České televize a zaměřuje se na pohádky, které byly natočeny v Televizním studiu Os...


Literatura

Taková normální rodinka aneb ze života nejen hmyzu na Korfu

o me rodine a jine zvireneSvé rodiče a sourozence si nikdo nevybírá, jsou nám přiděleni osudem. Proto se může leckdy stát, že se jako rodiče, potomci anebo sourozenci sejdou jedinci zcela odlišní, s různým naturelem a schopností tolerovat ...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Nová animovaná pohádka o psích kamarádech již brzy v českých kinech

haftanan 200Hlavním heslem nové animované pohádky s názvem Haftaňan a tři mušteriéři je „jeden za všechny a všichni za jednoho“! Příběh o lásce, přátelství, psím dobrodružství a odvaze vstoupí do českých kin 17. února.

...