Navštivte ve Svitavách výstavu Tři Lamři

Navštivte ve Svitavách výstavu Tři Lamři

Tisk

tri lamri200Od 16. dubna představí Městské muzeum a galerie ve Svitavách výstavu tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana. I když jsou všichni tři umělci spojeni rodinnými vazbami, jejich tvorba je velmi odlišná a unikátní.

 

Aleš Lamr (*1943) je jeden z nejznámějších malířů české výtvarné scény, pracuje také jako grafik, sochař a keramik a realizoval též řadu významných prací v architektuře. Jeho díla jsou zastoupena v prestižních galeriích v Paříži, Washingtonu, Buenos Aires, v pražské Národní galerii aj. V době prezidentování Václava Havla též zdobila prostory Pražského hradu.

tri lamri1

Hanuš (*1976) je uznávaným šperkařem, který se při své práci nechává inspirovat především přírodou. Jeho pro veřejnost nejznámějším dílem je šperk pro americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou. V roce 2019 vytvořil k výročí vzniku Národního muzea diadém s názvem "Sbírka", který se stal součástí stálých sbírek. Jeho brož, květ růžového kaštanu, zdobila při vyhlášení výsledků prezidentských voleb novou první dámu České republiky Evu Pavlovou.

tri lamri02

Jan Lamr (*1983), nejmladší ze synů, je umělec rozvíjející se jak v oblasti grafického designu, tak malby. Svým osobitým a nezaměnitelným malířským rukopisem vytváří abstraktní díla volně inspirovaná dynamikou přírodních jevů a fyzikálních procesů. Dosud vystavoval v Městské galerii Litomyšl, Galerii Kroupa, Galerii Gambit, Galerii Chodovská tvrz aj.

tri lamri3

„Když jsme byli děti, táta před nás položil malé plátno, do ruky dal štětec a v jeho ateliéru jsme mohli tvořit. Do uší nám hrála nějaká z rozhlasových her na rádiu Vltava, tu atmosféru nejde zapomenout. Táta měl chvilku klidu na práci a my jsme byli postaveni před nelehký úkol, jak se vypořádat s prázdným plátnem a technikou malby. Není to stejné, jako když máte papír a pastelky. Později jsme s Hanušem experimentovali na společném plátně nebo tiskli společně vytvořenou grafiku z litografického kamene,“ vzpomíná Jan Lamr.

Výstava „Tři Lamři ve Svitavách“ ukáže novější a aktuální díla Aleše, Hanuše a Jana Lamrových, vernisáž proběhne v sobotu 15. dubna v 15 hodin za účasti umělců. Přehlídka potrvá do 28. května.

tri lamri4

15. 4. - 28. 5. 2023, Tři Lamři, Městské muzeum a galerie ve Svitavách

Tři umělci, tři odlišné osobité přístupy a výtvarná vyjádření, tři umělecké osudy, jedna rodina. Výstava představuje díla tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra (*1943) a jeho synů Hanuše (*1976) a Jana (*1983), kteří svojí tvorbou obohacují českou výtvarnou scénu již po mnoho desetiletí.

tri lamri plakat

Více informací:

http://www.muzeum.svitavy.cz/
https://lamr.cz/
https://www.hanuslamr-shop.cz/
https://janlamr.com/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jazz zpívám ráda právě kvůli improvizaci

archiv Marta MarinováZpěvačka, skladatelka, herečka, rozhlasová moderátorka, vystudovaná učitelka, Marta Marinová, přiznává, že živit se tím, co má ráda, považuje za velké štěstí. Hudba ji baví od dětství – začínala houslemi, ke kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní příběh neuvěřitelné Toyen

toyen 200Příští rok to bude sto dvacet let od narození Marie Čermínové, celému světu známé jako Toyen. Malířka, ilustrátorka, cestovatelka, múza kolegů umělců, inspirující člověk. Milena Štráfeldová odkrývá život Toyen v novém biografickém románu.


Literatura

Design hýbe světem

zdr perexTuhle velmi zajímavou knihu mám na nočním stolku už několik týdnů. Nelze ji totiž přečíst naráz, během několika dnů či večerů. Nutí vás přemýšlet o sdělovaných informacích, vracet se k nim, pochopit je v souvislostech. Autorka, Alice Rawsthornová, je ...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Akira Kurosawa a jeho filmy

kurosawa 1Je zajímavé, že z klasiků japonské kinematografie je u nás nejvíce a vlastně jako jediný znám právě Akira Kurosawa. Naproti tomu tvůrci jako Kaneto Šindo, Jasudžiro Ozu nebo Kendži Mizoguči, jakkoli též celosvětově uznávaní, jsou u nás pomíjeni. Na roz...