Mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou

Mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou

Tisk

vystavy krom200Přibližně pět let vymýšlí a organizuje Robert Rohál v Domě kultury v Kroměříži výstavní činnost. Během roku proběhne v tomto zařízení dvanáct až patnáct výstav, kterou návštěvníci mohou vidět ponejvíce v rozsáhlém foyer v přízemí, komornější výstavy v Pravé klubovně v prvním patře. Pro letošní rok je nachystáno třináct výstav…

 

Které výstavy máte za sebou a na co se mohou návštěvníci do konce roku ještě těšit?

Na začátku roku proběhla moje fotografická výstava nazvaná Neobyčejní obyčejní – Obyčejně neobyčejní, potom to byla výstava Obrazy duše, což byly sugestivní obrazy Zuzana Linder, kolektivní výstava Kroměřížský výtvarný salón 2023, výstava obrazů Antonína Dobrovolného, která právě probíhá. V komorním duchu proběhla v Pravé klubovně v rámci již loni zahájeného cyklu Junior Art výstava Výtvarný duet dvou mladičkých výtvarnic Veroniky Pišťáčkové a Johany Dorazilové. Pak následovala výstava Geometrické kresby, jejímž autor je americko-portugalský umělec Dwayne Holt, zahraniční dobrovolník v Klubíčku Kroměříž.

A co nás do konce letošního roku ještě čeká? V červnu to bude výstava Ateliéru pro veřejnost, která bude k vidění v Pravé klubovně. Ve foyer bude od července do konce srpna si budou moci návštěvníci prohlídnout tvorbu výtvarnice Věry Tatarkovičové. V září to bude ve foyer výstava k výročí Kroměříže, zatímco v Pravé klubovně je v plánu prezentace začínající výtvarnice Kristýny Chrastinové, což bude další výstava v rámci cyklu Junior Art. V září nás čeká tradiční Fotobraní, kde se představují kroměřížští fotografové. A do konce do roku budou ještě dvě výstavní akce – jednak mezinárodní výstava Pod modrým nebem s účastí výtvarníků z partnerských měst nazvaná, jednak kolektivní výstava nazvaná Signál 64, kde se představí malíři a fotografové z Kojetína.

Na které kroměřížské výstavy z posledních let rád vzpomínáte?

Moc se mi líbila výstava Ptáci, která byla sestavena z fotografií Marie Korbelové, ale obdivoval jsem i netuctové fotografie Jany Zaorálkové, nebo nápaditě pojatou výstavu Tres Olomucensis, což bylo trio olomouckých kumštýřů, jmenovitě fotografa Petra Zatloukala a malířů Michaela Essona a Lenky Kučerové – Žampové. Ale zajímavá byla i výstava Melodie barev, kde její autor Pavel Oparty představil své obrazy, fotografe a grafiku. Událostí loňského léta byla výstava velkoformátových obrazů i ve světě obdivované malířky Rosany De Montfort. To byla bomba, kterou jezdili obdivovat lidi nejen z Kroměříže a okolí.

vystavy krom foto1

Podle jakého klíče vybíráte malíře či fotografy, kteří by mohli v Kroměříži vystavovat?

Pokud nepočítám dvě či tři tradiční výstavy (Fotobraní, Kroměřížský výtvarný salón atd), tak vybírám podle vlastního vkusu a moře známých, které mě inspirují. Navíc se roky pohybuju v kulturních sférách a také publikuji v kulturních magazínech, kde se taky hodně informací dozvím.

Kdo bude vystavovat v Kroměříži v příštím roce?

Co se týče výstav v Domě kultury v Kroměříži, tak už se něco rýsuje. Z fotografů by to měli být Jindřich Štreit, Otto Dlabola, Pavel Ondrůj nebo Jarmila Vlčková, což je nejen výborná herečka, ale i výborná fotografka. Fotí nejen divadlo, ale i krásy přírody. V plánu je i osobnost Jana Grabce a další tři malíři… Jinak mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou.

vystavy krom foto2

A co vaše fotografická tvorba? Kde v posledním čase vystavoval a co máte v plánu?

Jak už jsem říkal, na začátku roku to byla výstava Neobyčejní obyčejní – Obyčejně neobyčejní v Domě kultury v Kroměříži, ale protože je to výstava „putovní“, tak už byla v Galerii města Přerova a nyní je nainstalovaná v zámku Třešť. V srpnu ji přesunu do prestižní Galerie MonAmi v Bílovci, kde bude až do konce září. V příštím roce by měla být k vidění také v Městském divadle Mladí Boleslav a Městské divadlo Zlín. A protože je to výstava portrétů známých osobností, a protože známé a zajímavé tváře stále potkávám a někdy je i nafotím, bude tato výstava pozvolně obsahovat nové fotografie.

Vedle toho vystavím něco málo z mé fotografické tvorby v rámci 21. ročníku tradiční výstavy Letní iluze, která se koná v holešovském zámku. Jde o kolektivní výstavu, která by měla být otevřena 29. června.

vystavy krom foto3

Jana Hájková

Zdroj foto: archiv Jana Hájková a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Festival současné fotografie FOTOEXPO 2013

200vytV sedmi lokacích pražských Holešovic se uskutečnil historicky první ročník jednodenního veletrhu a festivalu současné fotografie Fotoexpo2013. Událost byla určena jak pro fotografy-profesionály, tak pro laickou veřejnost.

...

Literatura

Lapeni ve spárech organizovaného zločinu

andaluskypritel perexS očekáváním jsem otevřela román Andaluský přítel. Anotace slibovala strhující čtení, dechberoucí děj, akčnost. Příběh opravdu potvrdil slova upoutávky. Alexander Södeberg spustil od prvních strá...

Divadlo

Jaká pravidla má hra o moc? Žebrácká opera Divadla DISK

Zebracka opera perexBlíží se prezidentské volby a bohatý a vlivný Jareš (Matěj Polák) doufá, že by je mohl vyhrát. Přízeň lidu je ale nejistá, a tak musí Jareš udělat všechno pro to, aby si své vítězství pojistil. Neobejde se to však bez nekalý...

Film

Slavní režiséři předkládají lekce filmu

lekce 200Režisér Laurent Tirard (také u nás proslavený nejen Molièrem, ale hlavně dvěma díly Mikulášových patálií) se k filmování dostal přes novinářskou praxi. Pro časopis Studio Magazine recenzoval filmy a také chystal hovory s nejslavněj...