Petr Vyoral v Šalamounovi probudil duši

Petr Vyoral v Šalamounovi probudil duši

Tisk

altPetr Vyoral  je grafik na volné noze. Jeho řemeslo mu umožnilo vytříbit svou uměleckou ilustrační tvorbu do naprosté osobitosti.  Jeho bílá sova Šalamoun v knížce Sára: Kniha první, je něčím, co opravdu vystihuje fakt, že Šalamoun je nadpozemský. A jeho ilustrace, které v sobě snoubí prvky naprosté realističnosti a zároveň prostoru pro fantazii můžete vidět i v jiných knihách.

Je mi velkou ctí, že Petr Vyoral souhlasil s rozhovorem a já mu konečně můžu položit otázky, které se mi líhnou v hlavě od té doby, co jsem se zamilovala do Šalamouna a Sářiným dokonalých vlasů.

Dívala jsem se na originál Sáry: Knihy první… tam je klasická kresba.  Když Vás nakladatelství Synergie oslovilo poprvé s nabídkou ilustrovat Sáru a Vy jste viděl tento originál, bylo vám hned zřejmé, že to pojmete jinak – či spíše – vylétl na Vás v hlavě Šalamoun ve své nádherné podobě už v té první chvíli, v prvních okamžicíh – nebo to chvíli trvalo, než se nápad vylíhl?

Nakladatelství mě oslovilo se svou představou,poslali mi originál kresby a řekli, že by rádi barevné malby  podobné těm, jaké viděli na mém webu. Já jsem zkusil jednu malbu u jedné kapitoly, kde  byla Sára i Šalamoun a vyladili jsme chraktery . Pak jsem se pustil do ostatních a postupně je společně korigovali.

Byl tam někde zásadní rozpor, nebo jste se celkem příjemně shodovali?

„Zásadní rozpor nebyl, já nejsem v pozici, kdy bych nutil nějaký styl, barevnost… je to na představě nakladatele/autora, je dobré mít více stylů, technik. Osobně netoužím mít jeden vyhraněný poznatelný styl, ale hledat to pravé pro daný příběh...spíše řeším kompozici a emoci postav daného výjevu v ději.. (Otázkou je jestli já sám jsem schopen posoudit, jestli mám poznatelný styl, nějakou stylizaci, rukopis...to je na ostatních...)
Na základě ukázek mých nějakých předešlých maleb, které se nakladateli líbily, jsme se pokusili vybrat "to pravé" a snad se to podařilo.“

alt

Sáru jistě znáte jako své boty, ta knížka se naprosto vymyká, kde si její ilustrování stojí na žebříčku řekněme „hodnot“ ve vaší dosavadní tvorbě?

Už je to starší “věc”, každopádně když jsem ji měl poprvé v ruce, měl jsem z ní radost. Když ilustruju knihy, tak jsou to většinou obálky,ale když jde i o vnitřní ilustrace, mám z toho samozřejmě lepší pocit,že jsem tomu více přispěl a není to jen obal, který “prodává”.


Vzal jste si sám nějaké ponaučení z této knihy, zkoušel jste si Šalamounova slova v praxi, zlepšila i Vám tato duchovní knížka, leč pro děti,  nějakým způsobem život?


Nebudu tvrdit, že mi kniha změnila život, ale když jsem si ji pročítal, bral jsem ji jako knihu, kterou se snaží někdo -spíše dětem - vysvětlit formou příběhu, že každý má svůj život ve svých rukou, a i když je těžké podat dětem vysvětlení v otázce smrti, tak za každou tuhle snahu si zaslouží autoři pochvalu. Trochu mi to v tomto připomělo Malého prince.

alt

Budete ilustrovat i další díly Sáry, které se teprve chystají?

Ano, byl jsem osloven ohledně druhého dílu, otázkou bude, zda půjde o stejný rozsah ilustrací a jejich pojetí. To je na nakladateli, samozřejmě.

Cítím správně, že krása těch ilustrací pochází z větší části z počítačové animace? Praxe v 3D tvorbě je tady nepřehlédnutelná…

Krása...děkuji za pochvaly, ale moc si na chválu nepotrpím...oceněním je pro mě spíše odezva čtenářů, a té se mi snad poprvé u knihy dostalo. Důležité je, když ilustrace podpoří příběh, ten je ten hlavní, o ten jde v první řadě. Pokud jde o vliv...Možná nějaký vliv určitě na mé “2D malby” zkušenosti s 3D grafikou mají, ale stejně tak to může být i u dalších žánrů, kterým se občas věnuji. Krajinomalba, komiks.

Který z uměleckých stylů vám je nejblíže, co děláte nejraději, kreslíte, malujete nebo vytváříte 3D animaci.

Jedna věc je, čím se dá uživit a co mě baví. Klasickým případem je komiks - tím jsem posedlý už od útlého dětství, ale vím, že se tím nedá uživit, přesto mi některé příběhy nedají spát a já je musím dostat ze sebe ven. Stejně tak to mám s malbou. Maluju stále, protože malovat musím, ale že bych po vernisáži měl všechny obrazy prodány?...pokud se někomu obraz líbí, rád jej známým nebo přátelům daruji a mám z toho radost.

alt

Kromě toho, že malujete, kreslíte… tak také vyrábíte 3D a ten přehled 3D postaviček je úžasný, na těch se musí každý umělec vyžít. Promiňte mi mou absolutní neznalost, ale k čemu se tyto postavy používají? Mě napadají jen počítačové hry…

3D má mnoho oblastí, pracovně se věnuju spíše “mechanické-ilustrační animaci”, vizualizaci různých strojových zařízení, nebo demonstraci určitých jevů, mechanismů pro různé výukové prezentace. Tvorba 3D postaviček je spíše záliba, ale někdy je podkladem pro 2D malby. Jejich využití bývá různé, můžou to být postavičky her, nebo maskoti firem.

Tak já Vám na oplátku popřeji hodně úspěchů a hlavně šťastné tvoření při dalších “Sárách”… Děkuji za rozhovor.

Zdroj foto: Petr Vyoral, Synergie


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Portico Quartet: Praha je úžasné město. Má bohatou historii hudby a kultury a ty holky…:-)


mladi ladi jazz 200Na festivalu Mladí ladí jazz, který započal už v neděli v Praze, se v pátek 4. dubna představí anglická skupina Portico Quartet. Do Prahy se vrací po dvou letech a my jsme je u této příležit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Trojdňová, interaktívna a svetová: Biela noc sa vracia vo veľkolepom štýle, prinesie zvučné mená z troch svetových kontinentov

biela noc 200Obľúbený festival súčasného umenia Biela noc sa po nevyhnutných pandemických úpravách vracia do Bratislavy a Košíc v plnej sile víkendového formátu a s bohatým medzinárodným zastúpením. Svoj 13. ročník otvára v hlavnom meste v piatok 16. septembr...


Literatura

Nezapomínejte na úsměv

Jde to i s usmevem 200Nakladatelství Portál vydalo další knihu psychiatra, publicisty a pedagoga Karla Nešpora, tentokrát zaměřenou na úsměv a humor. Nemračte se a začtěte se radši do této útlé knížečky.

 

...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...