Národní muzeum v Praze zve do časů císaře Františka Josefa I.

Národní muzeum v Praze zve do časů císaře Františka Josefa I.

Tisk

monarchie 200Pro mimořádný zájem návštěvníků je až do 28.7.2013 prodlouženo trvání monumentální výstavy Národního muzea v Praze nazvané Monarchie, která je nainstalována v Nové budově Národního muzea. Od prosince loňského roku si výstavu prohlédlo již přes 70 000 návštěvníků. Toto vysoké číslo potvrzuje, že téma Monarchie je blízké téměř každému z nás, neboť de facto v každém z nás je kousek monarchie, protože každý má předky (prababičky a pradědečky), kteří v monarchii žili.

Jedinečná výstava Monarchie umožňuje nahlédnout do atmosféry 2. poloviny 19. a počátku 20. století. Téměř 70 let vlády císaře Františka Josefa I. bylo dobou překotných společenských proměn. Postupující modernizace se postupně dotkla celé společnosti ve všech odvětvích – průmyslu, vědy, kultury, legislativy i každodenního života. Kolem období rakousko-uherské monarchie vznikla řada mýtů a legend. Výstava Monarchie nahlíží na toto období bez předsudků a zažitých klišé a ukazuje,  jak se opravdu žilo za císaře pána.

Jádro výstavy je samozřejmě spojeno císařskou rodinou a habsburským dvorem. Vstupu do výstavních prostor vévodí velké portréty císaře Františka Josefa I. a busty císařského páru. Každého návštěvníka jistě zaujmou tmavomodré sametové šaty císařovny Alžběty (Sissi), její slunečník, vějíř i punčochy, uniformy Františka Josefa I., císařova aktovka na dokumenty a cvikr, které byly do Prahy zapůjčeny z Kunsthistorisches Museum Wien a zámku Schönbrunn. Od 3. července budou tyto zapůjčené exponáty vyměněny za nové (mj. Alžbětin jezdecký bičík vykládaný zlatem a rubíny či její zlatý náramek zdobený půlperlami).

monarchie 4

Úvodní část výstavy se věnuje především obrazu dobrého panovníka a politickému vývoji monarchie od revolučního roku 1848 po 1. světovou válku. Nostalgicky působí upomínkové předměty (hrníčky, půllitry, dýmky, šátky) s císařovým portrétem, připomínající padesáté výročí jeho vlády slavené v roce 1898. Unikátní je též kolekce vyznamenání, jež měl na uniformě v den atentátu následník trůnu František Ferdinand d`Este. Na stuhách několika z nich je dosud patrná zaschlá krev. Neméně tragický byl i osud císařova bratra arcivévody Maxmiliána, mexického císaře, který byl po svržení císařství v roce 1867 mexickými revolucionáři popraven. Návštěvníci výstavy mohou obdivovat nádhernou soupravu jídelního a nápojového servisu, který si dal Maxmilián zhotovit.

Výstava neukazuje jen život na císařském dvoře, ale představuje i nejrůznější dobové sociální prostory. Exponáty se snaží navodit atmosféru života na zámku, ve městě i na vesnici, ale také na nádraží, v továrně, poštovní úřadovně či moderní kuchyni. Návštěvník může nahlédnout i do pokojíku dobového nevěstince či venkovské kadibudky, počmárané různými vzkazy. K vidění jsou i hanbaté fotky a model potrubní pošty. Mezi unikáty patří i vycházková hůl Jana Nerudy, největší diamantový šperk v ČR v hodnotě deseti miliónů, který patřil Naděždě Kramářové, manželce předního českého politika, či první rakouské poštovní známky z roku 1850. Atmosféru dávných časů evokují i promítané filmy průkopníka kinematografie Jana Kříženeckého (např. jízda otevřenou tramvají Prahou, natočená v roce 1908).

monarchie 2

Výstava se věnuje i novému fenoménu volného času, neboť teprve v roce 1905 byl zaveden 24 hodinový nedělní pracovní klid, který obyvatelé monarchie mohli využít k různým aktivitám (pořádání slavností a poutí, návštěvy průmyslových výstav, divadelních představení, atd.).

Pro návštěvníky výstavy je připravena i interaktivní hra nazvaná Nobilitace, v níž si mohou vyzkoušet, jak obtížné (např. po 30 až 40 letech služby v armádě) bylo získat šlechtický predikát, a po úspěšném dosažení povýšení do šlechtického stavu si mohou vytvořit i vlastní erb.

Autoři výstavy se nelehkého úkolu představit tak obsáhlé a vrstevnatého téma, jímž bezesporu habsburská monarchie je, zhostili se ctí. I když mnoho problémů (ať už politických, kulturních či národnostních) i fenoménů bylo zmíněno pouze telegraficky či vůbec, což je ovšem pochopitelné, neboť není v lidských silách představit na jedné výstavě téma, o němž bylo popsáno tisíce knih. Lze však předpokládat, že nastíněná témata se v budoucnosti dočkají samostatných výstav.

V Nové budově Národního muzea probíhají i další dvě výstavy z cyklu Monarchie: Člověk ve fotografii a Dětský svět za císaře pána.

monarchie 3

Monarchie
Datum a místo konání: 13.12.2012 až 28.7.2013 Nová budova Národního muzea
Komisař výstavy: Petr Landr
Autoři výstavy: Oldřich Kortus, Petr Landr, Ivan Malý, Jana Mezerová
Pořadatel: Národní muzeum, Vinohradská 1, Praha 1

Zdroj foto: nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zámek Holešov láká na dobrodružství, romantiku a exotiku v podání Zdeňka Buriana

burian-vystava 200Zámek Holešov zahajuje největší výstavu této sezony, výstavu k příležitosti 110. narození Zdeňka Buriana s názvem Z prvohor na Divoký Západ. Co na výstavě najdete a na co se můžete těšit, se dozvíte v následujícím článku.

...

Literatura

1000 míst, která musíte vidět, než zemřete

1000 mist 200V září vyšla v nakladatelství CPress pořádná bichle – kniha pro cestovatele s trochu depresivním názvem 1000 míst, která musíte vidět, než zemřete. Necháte se nalákat téměř 500 sty stránkami čtení a fotografií na putování...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Camino na kolečkách

camino1Přijala jsem pozvání na novinářskou projekci dokumentárního filmu Camino na kolečkách. Šla jsem tam částí ze zvědavosti a částí z úcty k lidem, kteří dokážou cokoli navzdory svému handicapu. Věděla jsem jen, že hlavní hrdina trpí roztroušenou sklerózou (znám několik lidí s to...