Akademie Medicíny souvislostí otevírá další ročník studia

Akademie Medicíny souvislostí otevírá další ročník studia

Tisk

Michaela SimkovaLékařka celostní medicíny a propagátorka přirozeného stravování a léčby pomocí tradiční čínské medicíny MUDr. Michaela Šimková srdečně zve zájemce o studium na Akademii Medicíny souvislostí, která i pro letošní rok 2019 otevírá své brány pro další zvídavé studenty, a to od 19. 10. 2019.

 

 

Odkud se vzala myšlenka na založení vlastní školy?

Akademie Medicíny souvislostí vznikla v podstatě jako reakce na žádosti mých klientů a studentů o možnost načerpat znalosti z mých zkušeností v ordinaci, kde propojuji západně-medicínský pohled na různá onemocnění s konceptem východní filozofie. Je to něco, co mě moc baví objevovat. Tají se mi dech, když nahlížím na souvislosti a vidím, jak věci do sebe zapadají. Jak skutečně jde o úhel pohledu, který vám do skládanky přináší obohacení, a mnohdy i rozuzlení. A o to jsem se právě toužila podělit, sdílet s lidmi a kolegy a ukázat jim možnosti, které takové myšlení v souvislostech přináší.

Jak vznikl název školy?

Název jsme vymysleli takový, aby odrážel to, co chceme předávat. Učit lidi myslet v souvislostech, znát dobře lidské tělo, a zároveň být schopen se podívat inspirativním pohledem východní filozofie. Ten je třeba v dietetice, ale i jinde, velmi obohacující a praktický. V podstatě jde o to, aby byl každý člověk schopen určitého náhledu a zdravého selského rozumu s přesahem do sebepoznání.

Co se mohou zájemci o studium naučit?

Nejde o školu v pravém slova smyslu, jde spíš o možnost sebevzdělání o lidském těle. O to porozumět tomu, když mi lékař dá do ruky výsledky vyšetření krve nebo něco nazve nesrozumitelným jazykem. Samozřejmě to není medicínské studium, proto se věnujeme anatomii a fyziologii tak, aby to bylo uchopitelné a dávající praktický smysl. Dále se věnujeme problematice nejběžnějších onemocnění a možnostem, jak si umět pomoci sám, případně jak a čím podpořit západní léčbu dietetikou, bylinami, medicinálními houbami, doplňky stravy a podobně.

Praktickým příkladem mohou být třeba respirační onemocnění a virózy. Jak je rozlišit, jak se ochránit v prevenci, a jak jakou při nemoci volit stravu, bylinky a další věci tak, aby se člověk co nejdříve a bez následků uzdravil. Vše je velmi praktické a uchopitelné, a samozřejmě je zde velký prostor pro dotazy.

Jaké konkrétní obory škola nabízí?

Co se týče oborů a předmětů, prolíná se zde fyziologie a anatomie lidského těla, problematika jednotlivých běžných onemocnění, bylinářství, dietetika, psychosomatika a pohled východní medicíny. Cyklus našich seminářů je rozdělen dle systémů, které spolu souvisí. Učivo je probíráno v dvojblocích. Navíc je vždy ovlivněno tím, v jakém ročním období se momentálně nacházíme, a co se v té době v našem těle odehrává. Na jaře jde hlavně o problematiku jater a žlučníku, dále o alergie, ekzémy a podobně.

Probíráme ideální stravu, anatomii a fyziologii jater a žlučníku a to, jak vlastně fungují a proč všichni šílí s očistami hlavně na jaře. Řešíme, zda to má či nemá smysl, dále například jak vznikají alergie, věnujeme se prevenci, psychosomatice a bylinkám.

Je nutné studovat celý ročník nebo přijít jen na některé přednášky?

Lidé se k nám mohou připojit třeba jen na několik témat, která je zajímají, přijít na jednotlivé přednášky. Nemusí se upisovat k celoročnímu studiu. Na druhé straně je celoroční studium samozřejmě výhodnější a ucelenější. Vychází lépe finančně a informace na sebe často navazují, takže je pro práci lektora i celé skupiny příjemné jít společnou cestu. Zatím je studium koncipováno na dva roky s přesahem do dalších let ve formě nástavbových seminářů, případně společného pobytu v přírodě.

Co je cílem vaší školy?

Cílem naší školy je vzdělat veřejnost či posunout obzor v profesích, které pracují s lidmi. Jsou tady například fyzioterapeuti, zdravotní sestry, máme zde i lékaře. Chceme naučit člověka dívat se na své zdravotní potíže z pohledu těla, psychiky, energetického systému, sociálních vztahů i vlastní spirituality a umět se k tomu postavit tak, aby si mohl pomoci vyřešit drobné potíže sám a případně byl lékařům v procesu léčby partnerem.

https://www.mudrmichaelasimkova.cz/

Michaela Simkova

Foto: Archív Michaely Šimkové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Majoránkový čaj pozdního léta na kašel, chřipku, nachlazení

Majorankovy caj Fotor. Mala.Je konec léta a v zahradě mi kvete majoránka. K léčení zabírá v plném květu. Obvykle kvete od července do srpna, při pěkném slunečném počasí až do září. Letos teplo majoránce přeje,...


Literatura

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

kurz preziti 200Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.

 

...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo mesicniho svitu 200Hlavní hrdina filmu  - celosvětově uznávaný Stanley alias Wei Ling Soo  (Colin Firth – Deník Bridget Jones , Mamma Mia, Králova řeč) poměrně silně odkazuje  svým charakterem na „křížence“  Marka Darcyho z Deníku Bridg...