Svobodná hra namísto nudy a digitální demence u dětí. Uděláte s tím něco?

Svobodná hra namísto nudy a digitální demence u dětí. Uděláte s tím něco?

Tisk

Svobodná hra obálkaManželé Danišovi mají čtyři děti. Mají také cenné zkušenosti s výchovou a péčí o své ratolesti, které vedou k svobodné hře a kreativitě. Prakticky a zábavně pojatá kniha s množstvím fotografií přináší návody na to, jak si dnes mohou děti hrát a jak mohou být vedeny k rozvoji tvořivosti a tomu, aby byly především samy sebou. Proč je potřeba vést děti k přirozené hře podporující jejich správný vývoj a co naše děti nejvíce potřebují?

“Příliš mnoho dětí v současnosti ztratilo příležitost, prostor a čas svobodně si hrát. Došlo to tak daleko, že když někdy tuto příležitost dostanou, ukáže se, že řada z nich dokonce ztratila schopnost si svoji hru svobodně vytvářet. Bez programu dospělých a zábavy z obrazovek neví, co mají dělat,” píší v úvodu své knihy Justina a Petr Danišovi, kteří mají čtyři malé děti. Justina je také autorkou webů www.svobodnahra.cz a www.ucimesevenku.cz, Petr je ředitel vzdělávacího centra TEREZA a píše o dětech a přírodě.

Svobodná hra

Kniha Svobodná hra je plná fotografií šťastných a hrajících si dětí. Je skvělou inspirací pro všechny rodiče, pedagogy a vychovatele dětí nejrůznějších vzdělávacích institucí i instruktory v lesních školkách. Je rozdělena na tři části. První část je věnována teorii hry. Dozvíte se v ní různé zajímavé informace z oblasti pedagogiky a psychologie, jaké jsou přínosy hry podle Frasera Browna, jaké známe druhy her a které hry se nám zdají již “za hranicemi” bezpečí dítěte. Velice zajímavé jsou také proměny hry v rámci evoluce a jak si hrály děti našich předků, jak si hrají zvířata a podobně. Nechybí ani hry v těžkých časech, například za 2. světové války, jaké deprivace vznikají, pokud si děti (i dospělí) nemohou hrát, jaké deprivace se objevují u dětí v dnešní době a co je vlastně špatně. V druhé části knihy najdete principy svobodné hry, na kterou má každé dítě právo jako na přípravu svého budoucího života a získávání patřičných zkušenosti, osvojování dovedností. Důležitá jsou místa pro hru, materiály i určitá míra nebezpečí, která jsou u každého dítěte individuálně odlišná.

Svobodná hra

V poslední části knihy můžete objevit konkrétní tipy a návody na hru v rámci obrázkové přílohy plné barevných fotografií s množstvím inspirace, ze které budou nadšené především vaše děti. Za každého počasí, v blátě či v kaluži, ve větru a dešti, na stromě, v záhonku, na houpačce, s kameny, s listy, se dřevem, ve skalách, u moře. Děti si mohou hrát na indiány, stavět si bunkry, vymýšlet si nejrůznější role a příběhy. Tato schopnost svobodně si hrát má nenahraditelný vliv pro jejich správný vývoj a přípravu na vlastní, budoucí dospělý život.

Svobodná hra

Nejhorší na světě je nuda. Pokud jednou ztratíme tu schopnost si hrát, snít, vytvářet si příběhy, být kreativní, a to i v dospělosti, pokud zabijeme a utlučeme svoje hravé vnitřní dítě, to už pak není žádný život. Za mě obrovské plus a palec nahoru této knize. Sama ráda vzpomínám na to, jak jsme si hráli jako děti my, ve světě bez mobilních telefonů a tabletů. Třeba na to, jak jsme si hráli v lese u potoka a jak kluci “vařili hovnový guláš” z ovčího trusu a pak nás honili a chtěli nás s ním polévat. Osobně si myslím, že vůbec nejhorší je posadit dítě před monitor, na kterém pobíhají naprosto odporné deformované příšerky, nebo šklebící se smajlíci, tam a zpátky. A dítě jen tak sedí, kouká, směje se tomu a to je tak asi všechno. Protože neví, co jiného by dělalo a jak jinak se má zabavit…

Ukázka vítr

Název: Svobodná hra: Jak nechat vyrůst radostné, odolné a samostatné děti
Autor: Justina a Petr Danišovi
Fotografie: Justina a Petr Danišovi
Počet stran: 312
Vydání: 2020
Nakladatelství: Smart Press
Hodnocení: 95 %

Svobodná hra obálka

https://www.smartpress.cz/svobodna-hra


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

richard mullerJak vznikla právě píseň Po schodoch? Jak to vypadá na olympiádě? To a mnohem více si můžete přečíst v tomto rozhovoru s osobitým zpěvákem Richardem Müllerem.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fascinující fascie. Pravda o držení a tvaru našeho těla

Trenink fascii perexChcete-li mít pevná stehna a netrápit se pohledem na celulitidu a strukturu podobající se želé, začněte se zajímat o fenomén dnešní doby – fascie. Udělejte něco pro své tělo. Informace k tomu, abyste získali dobře vytvarované...


Literatura

Román o divokých devadesátých letech

Kšeftmani a pistolníci 200Devadesátá léta patří v poslední době mezi oblíbená témata. Když se pak nejen na knihu, ale libovolné dílo ještě přidá, že je podle skutečných událostí, měl by být úspěch zaručen.

...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Robotická figurka sjednává pořádek

altRobocop je člověk, který byl po těžkém zranění voperován do úplně nového mechanického těla. Při té příležitosti z něj udělali kulkámvzdorného, disciplinovaného… perfektního policistu, který jezdí ulicemi a zajišťuje zákon a pořádek.