Otázky a odpovědi nejen pro začínající houbaře

Otázky a odpovědi nejen pro začínající houbaře

Tisk

nejcastejsi-otazky-o-houbach200Nejčastější otázky o houbách s podtitulem Více než 100 otázek a odpovědí mykologů je název novinky z nakladatelství Kazda.

 

 

 

Kniha začíná předmluvou a úvodními kapitolami o tom, co jsou houby, jak se určují, co je potřeba k houbaření, jaká je trvanlivost hub a co dělat při otravě houbami. To se mi jevilo jako velmi praktické a byla jsem ráda, že jsem si to přečetla. Následují části rozdělené podle druhů hub na hřibotvaré, lupenotvaré a holubinnkotvaré, liškotvaré, chorošotvaré a kkustřebkovité a v závěru se nachází další informace v podobě odborné literatury, poraden a webových stránek. Kromě rejstříku zde najdeme také informace o autorech.

Björn Wergen v předmluvě uvádí, že se příručka snaží co nejsrozumitelněji odpovědět na různorodé otázky, které si lidé kladou při sběru hub. Zaměřili se přitom na ty nejčastější a vycházeli z oblíbeného německého diskuzního fóra o houbách, jehož je Björn moderátorem. Cenným zdrojem otázek a odpovědí autorům byly také houbařské exkurze s úplnými začátečníky. „Příručka neobsahuje určovací klíč, protože určování hub není jejím cílem – má zodpovědět otázky, které si houbaři často kladou,“ dodává Björn Wergen.

U jednotlivých hub patří mezi nejčastější otázky, kde se dají najít, jak se od sebe liší, případně s čím se dají zaměnit a jaké jsou důsledky požití jedovatých hub. Mě zaujala například otázka, jestli jsou plodnice hřibu hnědého stále radioaktivně kontaminované s tím, že by se tento hřib měl konzumovat jen v omezené míře nebo například zamyšlení nad tím, jak je možné, že je houba, kterou jsme roky sbírali a jedli, najednou označena jako jedovatá. Zde autoři doporučují nespoléhat se na znalosti prarodičů a raději sáhnout po novějších atlasech.

Jako cenné jsem vnímala také popisy otrav houbami, protože u nich si člověk opravdu rozmyslí sbírat něco, co nezná a určitě si bude dávat pozor. V tomto ohledu mě například překvapilo, že u otravy muchomůrkou zelenou je doba než se objeví první příznaky šest až deset hodin s tím, že po první fázi otravy projevující se kolikovitými bolestmi břicha a průjmy, dochází k mírnému zlepšení. To je však následováno poslední fází otravy, kdy postiženému začnou selhávat játra.

Nejsem si úplně jistá, jestli tento titul ocení zkušení houbaři, ale věřím, že si v něm každý něco najde. Já jsem se při čtení dozvěděla několik nových informací a zajímavostí a také jsem si zavzpomínala na karbolový zápach, když jsme od někoho dostali „žampiony“, ale byla to jedovatá pečárka zápašná.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nechte si poradit od zkušených mykologů

Björn Wergen (1985) působí od roku 2001 jako mykolog v Německé mykologické společnosti a od roku 2015 vede výstavu hub ve Schwarzwaldu v Hornbergu v Bádensku-Württembersku. Houby jsou jeho koníčkem už od dětství. Je moderátorem různých internetových fór a skupin na Facebooku, kde odpovídá na dotazy houbařů a zájemců o rady.

Katrin Gilbertová (1987) působí od roku 2014 v Německé mykologické společnosti. Během vysokoškolského studia biologie se zaměřila na houby. Na podzim každoročně pořádá houbařské exkurze.

nejcastejsi-otazky-o-houbach

Nejčastější otázky o houbách
Více než 100 otázek a odpovědí mykologů
Autor: Björn Wergen, Katrin Gilbertová
Překlad: Martin Richter
Žánr: průvodci a atlasy, příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 128
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/nejcastejsi-otazky-o-houbach/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herečka Bára Lukešová v rozhovoru o svém otci a pražské výstavě jeho filmové tvorby

bara lukesova perexVýběr z realizovaných i nerealizovaných návrhů filmového architekta Rudolfa Lukeše (1923 – 1976) přinese výstava v galerii Lucerna. Očekávaná expozice nazvaná „Rudolf Lukeš – Filmové návrhy“ bude ot...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Stres tu je odjakživa, jen se ho dnes více bojíme

posilovani stresem perexTělesná zátěž, zima střídaná horkem, nedostatek jídla a tekutin, bakterie, viry, nedostatek spánku či bolest zasahovaly do našich životů od nepaměti. V dnešní době vnímáme stres především jako významnou příčinu vz...


Literatura

Tenkrát v ráji – příběh, který vám zlomí srdce

raj 200Období druhé světové války stále inspiruje různé umělce ke zpracování. Josef Urban k nim určitě patří. Jistě jste už zaznamenali například film Habermannův mlýn nebo 7 dní hříchů, kde autorem knižní předlohy a ve druhém případě i scénáře je právě Josef...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánskéh...

Film

Co nám zanechal 17. festival francouzského filmu?

francouzsky film 200Do českých kin pronikají z Evropy i Ameriky zejména podřadné, na mentalitu stádních teenagerů zacílené horůrky, komiksovité historky o lidičkách s nadlidskými schopnostmi či přepracované verze původně počítačových her. A čest...