Dotěrné drmolení

Dotěrné drmolení

Tisk

Drmoleni perexKdo dneska netrpí depresemi. Mít úzkosti je v módě. Zpráva z tisku: "Až 40 procent deváťáků má deprese a 30 procent z nich známky úzkosti." Můžeme ovládat hlas v naší hlavě? Nová kniha tvrdí, že náš vnitřní kritik se může stát naším nejsilnějším průvodcem.

Pokud jste byli poslední rok při vědomí, je pravděpodobné, že zažíváte ve své hlavě více negativního tlachání než kdy jindy. A pokud jste jako většina lidí, toto negativní dotěrné drmolení se často vymkne kontrole. Právě neustálé negativní samomluvy řeší experimentální psycholog a neurovědec Ethan Kross ve své nové knize Dotěrné drmolení: Ovládněme svůj vnitřní hlas, ať nám slouží. Výborný, čtivý český překlad Věry Kláskové uvádí v těchto dnech na trh nakladatelství LEDA v edici Duše.

Všichni známe situaci, kdy nám v hlavě zní útržek rozhovoru, a my si říkáme, že jsme něco měli udělat jinak. Vnitřní hlas opakuje naléhavou výčitku znovu a znovu. Přeháníme, děláme si starosti, katastrofizujeme. „Dotěrné drmolení“ označuje právě tyto negativní myšlenkové smyčky: vytrvalé, ale bezcenné přemítání o minulosti, úporné obavy z budoucnosti. Negativní myšlenky nám brání v řešení problému i v dalších nutných činnostech. Mohou mít i sociální důsledky, když ve styku s ostatními lidmi neustále zdůrazňujeme jen svoje problémy.

Strategie, které nám pomohou

V Dotěrném drmolení nás psycholog a neurovědec Ethan Kross naučí, jak hlas v naší hlavě ovládnout. Cílem ale není umlčet ho, přestat mluvit sám se sebou, protože to by se nám mohlo vymstít. Autor doporučuje strategii „distancované samomluvy“, jež spočívá v získání nadhledu, dosažení mentálního odstupu od sebe sama. Mluvíme pak sami se sebou, jako bychom byli jinou osobou.

Drmoleni 1

Dr. Rudolf Červenka, ředitel nakladatelství LEDA, představuje knihu na jejím křtu

Vnitřní hlas se může stát jednou z našich nejsilnějších stránek, může nás přenášet do jiných světů, představit nám trochu jinou minulost, ale hlavně vzrušující budoucnost. Nedovolme mu, aby nás věznil v pekle sebeobviňování.

Dotěrné drmolení začíná osobní zkušeností autora, který obdržel výhružný dopis a pochopil, že na něj zareagoval iracionálně. Poté, co si Kross uvědomil pochybnou logiku této akce, chtěl prozkoumat základní myšlenky, které ji vyvolaly.

Autor dotěrné drmolení popisuje jako pozitivní a negativní samomluvu. Kross vysvětluje potenciální výhody tohoto vnitřního hlasu i destruktivní vlivy, které může takové klábosení mít. Nabízí účinný způsob, jak přestat s touto smyčkou samomluvy, a to oddálením a uvedením svých problémů do perspektivy. Tu vidí v racionálním myšlenkovém procesu, v pohledu jedince na sebe samého jako na někoho cizího. To člověku umožňuje oddělit se od své stresující emocionální reakce. Kross pak čtenářům ukazuje, jak je ostatní lidé mohou ovlivnit, pokud jde o jejich "drmolení", a jak je třeba pečlivě zvýšit emocionální podporu pomocí kognitivních řešení směrem k pozitivnímu výsledku.

Drmoleni krest

Mezi hosty na křtu knihy byl i pan Benjamin Kuras

Kniha odhaluje i další metody, například externalizaci události a dosažení oddělení od emocionální reakce vyslovením vlastního jména, čímž se zvětší psychologická vzdálenost.

Další kapitola knihy se zaměřuje na to, jak může příroda osvěžit mysl, a dokonce jak virtuální obrázky zeleně mohou naši samomluvu udělat pozitivnější.

Poslední téma je o síle placeba při řešení dotěrného drmolení a způsobech, jak je používat. Pouhá informovanost o tom, jak placebo funguje, může aktivovat jeho účinky, což znamená, že klamání není nutné k využívání takového zdroje úlevy!

V závěrečné části knihy Ethan Kross shrnuje a kategorizuje témata a strategie tak, abyste si pomohli sami. Závěry uvedené v knize byly empiricky ověřeny v mnoha experimentech.

Shrnutí a hodnocení

Dotěrné drmolení je odbornou psychologickou publikací, která je svým stylem a podáním témat určena i běžným čtenářům, včetně, nebojme se toho slova, potenciálních pacientů. Témata jsou představena zajímavě, živě a čtivě, doprovázejí je příklady a porozumí jim i úplný laik. Přesto kniha nic neztrácí ze své odbornosti. Kniha měla výborné recenze v době svého uvedení v originále (2021) např. v The New Yorker, v USA Today i v odborném webovém magazínu American Psychological Association, apa.org.

V tomto povedeném debutu Ethan Kross, ředitel Laboratoře emocí a sebekontroly na University of Michigan, pomáhá čtenářům lépe porozumět tomu, co to znamená být člověkem a jak magická je síla mysli léčit sama sebe. A pokud některému čtenáři pomůže pochopit sebe sama, splní svůj účel. Svět je dost depresivní místo sám o sobě, ovládněme aspoň svoji hlavu, ať zůstane zdravá.

Drmoleni obalka

Dotěrné drmolení: Ovládněme svůj vnitřní hlas, ať nám slouží (Chatter:The Voice in Our Head, Why It Matters, and How to Harness It)
Autor:
Ethan Kross
Překlad: Věra Klásková
Obálka: Pavel Hrach
Žánr: Psychologie
Nakladatelství: LEDA, spol. s r. o.
Rok vydání: 2023
Počet stran: 328

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.leda.cz, zdroj informace v perexu ZDE
https://leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=877
ISBN 978-80-7335-788-7


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sebeanalýza, aneb laická psychoanalýza pro každého

SebeanalýzaKniha Sebeanalýza od německo-americké psychoanalytičky Karen Horney vyšla poprvé v roce 1942, tedy pouhých pár let po Freudově smrti. Psychoanalýza už tehdy žila vlastním životem a pořádně se rozvětvovala – v rámci jedné takové větve to byla právě Horney, která zko...


Literatura

Umění filmu. Úvod do studia formy a stylu.
ImageKaždá generace filmových badatelů si s oblibou bere některý z teoretických systémů jako základ pro své zkoumání. V minulosti to byly zejména různé strukturalisticky orientované systémy s výraznou normot...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...